Откъс от статия на Любен Дилов син

… Изобщо, всеки път когато някой се оплаче, че животът му е тежък, винаги питайте „в сравнение с какво? ”Националното черногледство тази седмица се развихри с нова сила по отношение мерките на държавата за справяне с епидемията и подпомагане на малкия и среден бизнес. Има едно азбучно положение, прелюбезни, сравнимо с аксиомата, че най-много Витамин С се съдържа в… ампулите с Витамин С. Всеки, който твърди друго, нещо ви баламосва.

И с държавата е така. Държавата може толкова! Ако вие можете повече – това ще е чудесно. Не само чудесно, това ще е правилното и нормалното. Защото държави, които могат повече от гражданите си, по правило са доста опасни държави. По-старите от нас са живели в една такава държава, дето можеше всичко и помним! Помагайки на държавата помагате и на себе си, защото тя е просто договор помежду ни за общото си съжителство. Не би трябвало да е нищо повече. А във времена като тези е валидно друго азбучно положение, формулирано в индийската поговорка „Когато си в лодка не се бий с лодкаря”.  Да преминем през въртопа, после ще имаме достатъчно време да умнеем кой е бил крив, и кой прав. Тази седмица особено ми се изостри подозрението, че в думата „опозиция” първата буква не е буква, а цифра. Настрана глупостите на БСП, заради които се гласува ветото на президента!

Целият дебат по икономическите мерки беше смехотворен. Като че ли в един закон могат да се предвидят всички стъпки, които да подпомогнат бизнеса и да се запишат още от самото начало! Ясно е, че това ще е дълъг процес, вероятно с много „проби-грешки”. Ясно е, че ще има спорове и е добре да наблюдаваме какво правят другите държави, със сравнима с нашата икономика. Както е и ясно, че това е територия, минирана с хиляди политически мини, които ще избухват всеки ден.

Но да подскачаш весело из това минно поле, както правят някои е все едно да скачаш в локва с мръсна вода и да мислиш, че ще изпръскаш само околните… Не – всички сте в калта, но подскачащият най-много се забелязва! (следва продължение)

Цялата статия търсете във вестник Стандат от 27 март или на https://dilov.info