Откъс от статия на Любен Дилов син

Пиша тези редове по съвсем конкретен повод. Да обърна внимание на богати родолюбиви българи, а защо не и на държавата, че съвсем скоро – на 15 януари – в Ню Йорк, на поредния търг на прочутата аукционна къща „Класик Нумизматик Груп” е обявен за продан  втори златен медальон на кан Омуртаг, в много по-добро състояние от съществуващия в Националния исторически музей единствен екземпляр, открит при разкопки в Царевец през 1975  година от Петър Славчев.

Много е вероятно това да се окаже прочутия медальон, описан и публикуван от Карел Шкорпил още през 1905-а, за който нямаше до сега достоверна информация къде се намира и кому принадлежи. Медальонът е обявен с начална тръжна цена от 30 хиляди щатски долара, което според традициите на аукционната къща CNG съставлява 60% от експертната оценка на стойността му.

В търга може да се участва и дистанционно, през интернет. Ето линк https://auctions.cngcoins.com/lots/view/4-7O8NA/bulgaria-first-empire-omurtag-kanasubigi-814-831-av-medallion-22mm-307-g

До момента има една стъпка в наддаването, а собственикът на колекцията, от която е медальона, не се надява да получи повече от 100 хиляди долара за него. Тази ценна информация ни е от откривателят на медальона, живеещият във Виена прочут експерт по антики и нумизмат – Митко Станков.

 Самият Митко е една от най-интересните личности, които познавам. Крайно „непозитивен” и по тази причина изключително успешен човек. Ако тръгна да ви разказвам за него, няма да ми стигне целия вестник. Повече за последните му открития, свързани със ранно-средновековната българска история можете да прочетете в специалното му интервю за e-vestnik.com, ето тук: https://e-vestnik.bg/31519/poyavi-se-vtori-ekzemplyar-ot-unikalnia-medalyon-na-han-omurtag-izliza-na-targ-v-nyu-york/

Защо този медальон е важен?

На първо място заради една голяма мистерия, в която той налива огън – споровете за това дали някои от ранно средновековните владетели на българите не са били християни, далеч преди Борис Първи. Въпреки категоричността на изображенията и на самия медальон, нееднозначен отговор на този въпрос все още няма.

Но защо пък ви занимавам с това на връх нова година, когато едвам изтрезнели от Васильовден, събираме сили за Ивановден? Защото Френската Република, например,  обяви преди седмици специална програма, чрез която да събере 24 млн. евро, за да откупи далеч не така важната за историята ѝ маслена картина на Чени ди Пепо „Осмиването на Христос”. Франция обяви 30-месечен мораториум върху изнасянето на новооткрития шедьовър от страната, надявайки се за това време да събере парите и да не допусне излизането на картината на търг.

Ние не сме обявили никаква национална програма, не  съм сигурен дали изобщо в правителството знаят за предстоящия търг и каква ценност ще се появи на него. И става дума за по-малко от 100  хиляди долара. Сума, която някои по-първи българи не е да не са изпръсквали под  формата на шампанско в прочутите зимни курорти на Швейцария и Франция. Самият Митко Станков е спасил не едно и две национални съкровища. Разбрахме се, че друг път ще ви разказвам за невероятната съдба на Митко, за когото важи руската максима „мен никой не ме обича, с изключение на държавна сигурност, която особено не ме обича”.

Та, прелюбезни български милионери, и ти, Държаво, ако ти остане някой лев, след като окъпеш перничаните – да вземете да се размърдате и да купите този медальон, който е сред малкото безспорни свидетелства за една Велика България граничила на Изток с Азия, а на Запад с Френската империя на Людвик Благочестви, първият от Людовиките. Изключително редкия княжески символ на една уникална личност –  Омуртаг – несъмнен езичник, но накичен с регалиите на християнството, заради могъщата държава, която е създал и на която са се покланяли западни и източни ромеи.

(следва продължение…)

Цялата статия търсете във вестник Стандарт от 3 януари или на https://dilov.info/category/vestnik-standart/

- РЕКЛАМА - евтин куриер