Любен Дилов син: На връх рождения си ден јас се двоумам малку

АСПЕКТ Любен Дилов син: На връх рождения си ден јас се двоумам малку

dilov.info

Най-разтърсващото събитие в моя живот, прелюбезни, е рождението ми. Вероятно и при вас е така… Освен ако родителите ви са нямали деца. Но, ако родителите ви са нямали деца, най-вероятно и вие няма да имате, което – съгласете се – ще ви спести много главоболия.

Рождени дни не празнувам – нямам никаква заслуга за този ден. На рожден ден целуваш ръка на майка си и баща си. Толкова. Имените дни трябва да се празнуват, защото името е това, което сам правиш и сам съсипваш. На моя рожден ден се отбелязват националния ден на пехотата, където прекарах 27 месеца и световния ден на тоалетните, където съм прекарал сигурно пак толкова, ако не и повече… Защото аз много обичам да чета в тоалетната, прелюбезни, даже имам библиотека с около сто книги в самата тоалетна. Та, представете си, както си седя в тоалетната на връх рождения си ден и попадам на… мерките на Радан Кънев за справяне с кризата. Ще кажете при сто книги и като си главен редактор на мъжко списание, толкова ли не можа на друго да попаднеш?! Ами… случи се. Таз пущина социалната мрежа те преследва и намира на най-невероятни места. Нещо като националното правосъдие: преследва всеки крадец, залавя го и го задължава да делят по равно…

Така де, всички се вълнуваме от мерките срещу грипа. Вълнувам се и аз, а оказва се и евродепутат Кънев, надежда и упование за едно бъдеще без ГЕРБ, също се вълнува. И предлага разни неща. Няма да цитирам всички – можете да си намерите текста в профила му, а и на  много други места. На първо място Радан предлага: „Минимум месец – до Коледната ваканция – дистанционно обучение за всички деца. Дневна финансова помощ за родители, които не работят дистанционно и са принудени да вземат неплатен отпуск за гледане на дете. Помощта да бъде предоставяна и под формата на ваучер за детегледачи”

Няма да коментирам подробно, само ще се обърна с молба към прелюбезните читатели, да ми пишат, ако някой е успял да намери в  рамките на две седмици детегледач, все едно дали му  плаща с кокаин, ваучери или диаманти! Или може би Радан смята да командирова детегледачи от ЕС в България?

Втора мярка: „Пак поне до Коледа – затваряне на всички заведения, без уговорки. Пряка финансова компенсация за фирмите и уреждане на разсрочване/намаляване на наемите, според това дали ресторантът предлага храна за вкъщи”. Това вече наистина е хубаво предложение. Само не е изяснено тези разсрочвания и намеления на наемите с промяна в Закона за задълженията и договорите ли ще стават, или ще разчитаме на добрата природа на хората, в която Радан – като един истински християн-демократ – несъмнено вярва.

Или директно затваряне на търговските центрове до 19 декември, или работа на максимум 1/3 от обектите в тях по график (за да няма прекалено струпване за пазаруване преди Коледа). Пряка финансова компенсация и уреждане на наемни отношения.” –  продължава Радан, все така артистично не отговаряйки на въпроса с какъв норматив ще се предоговорят тези отношения и с чии пари ще е пряката парична помощ. Опасявам се, че става дума за моите и вашите пари, прелюбезни…

„Осигуряване на постоянна и сигурна онлайн платформа за връзка между пациенти, лични лекари, РЗИ, работодатели за проследяване, тестване, изолация и назначаване на домашно лечение при гарантирана връзка и ограничаване на преките контакти”.  Чудесно предложение. Вероятно тази платформа ще трябва да се направи все пак по закона за обществените поръчки. Ева ли ще струва под 30 хил лв… т.е. да я чакаме някъде около 2033-а година.

„Затваряне на съдебните зали, преминаване на основните администрации в онлайн режим и затваряне на т.нар. “несъществен бизнес”, изискващ преки контакти на непознати лица, за периода до след празниците, отново с преки компенсации (критерият кой бизнес е несъществен и контактен трябва да е строго експертен и изброяването да е съвсем ясно)”  На това място аз се предавам, прелюбезни, защото само от идеята, че някой чиновник ще трябва да експертно да определи кой бизнес е „несъществен” ме втриса. А иначе съм за затваряне на съдебните зали. И без това ролята на правосъдието в България отдавна е иззета от здравеопазването…

Ще кажете, тоз пък само критикува и нищо не предлага. Ами… оказва се има области, в които не съм достатъчно компетентен. Борбата с пандемиите, например. Лутам се между Мутафчийски и Мангъров, както пишеше Валери Петров – „между тез и онез, сиреч между Плас Пигал и Пер Лашез”. В този смисъл харесвам и защитните маски. Освен, че ме пазят от  грип (вероятно), предпазват ме (със сигурност) от щедро ръсене на глупави мнения. Нямам никаква представа, например, кога трябва да пазаруват пенсионерите, защо камикадзетата носят каски, а на осъдените на смърт, чрез инжекция им стерилизират спринцовките…

Ясно, че критикуването на властта и даването на съвети е национален спорт. Но при нас, той е обогатен с още няколко дисциплина: пълно неспазване на препоръчаните мерки; дълбока убеденост, че държавата иска да те прецака и то точно теб, както и безрезервна вяра, че комшийката, която преди 30 години е била медицинска сестра, е много по-сигурен източник на информация за грипа от всеки, когото дават по телевизията.

Някои по незначителни бизнеси ще трябва да минат изцяло на хоум офис режим

Индийците имат една поговорка: „Като си в лодка не се бий с лодкаря”, която е тъпа –съгласете се – но някак си им помогна да минат милиард население при доста ниска обща хигиена. Ето, докато си говорим така с вас, индийците се увеличиха с 20 хиляди. Има една програмка – https://countrymeters.info/ – която в реално време показва какво се случва с населението на всяка една страна по света. Няма да ви казвам за България, че ще ви депресирам допълнително.

Така, че добри-лоши, има някакви мерки, които – ако ги спазваме горе-долу – вероятно ще минем по-леко през това изпитание. А, че ще минем всички беше ясно още от март. То затова се нарича пан-демия. Защото е за всички, а не само за няколко панди, подредени в кръг.

Също не съм компетентен и по въпросите със Северна Македония. Но знам, че имаме толкова много история и царе, че като искат част от нашата, що пък да не им прехвърлим малко. На едно тържество някъде в Брюксел, или пък на връх Червена Стена, в присъствието на всички еврокомисари, официално да им прехвърлим Гоце, Даме, цар Самуил… Вапцаров май искаха. Езикът им да си бъдел исторически македонски. Става. Достатъчно е да представят поне една книга, отпечатана на македонски, преди 1940-а и – веднага се съгласяваме! Абе… и без книга може. И на еврата, освен на български, да пише и на македонски. Да видят европеjците и те зор, щом сакаат толку многу. И аз, като всички българи, имам род  от Македония, та ми е мила тази чукареста земя и вироглавото племе, което я обитава.

Ето, германците две световни войни загубиха, за да ни уйдисват на акъла Македония да е българска, сега трета световна ли да правим за таз работа?! Естествено е танте Меркел да е леко предпазлива по темата. Също като един съселянин на прабаба ми, който ходил на пазара в Кукуш, където го били и ограбили, а жена му я изнасили. Та той казвал: „Оваа година ни канат, сопругата сака повторно да одиме во Кукуш, но јас се двоумам”. Та и мен така, една двоесмисленост ме е налегнала, както казват братята северни македонци,  двоумам се на разни теми, но ще ми мине. Малка утеха е, че поне мерките на Радан за сега няма да се прилагат.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Булеварди и улици в София се почистват след силния снеговалеж

Жълт код за валежи от сняг и дъжд и силен вятър е обявен за днес в цялата страна. В София продължава почистването на улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт заради силния снеговалеж, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова:

„И ще продължат докато не спре обилният снеговалеж, след което ще могат да се насочат и към кварталните улици. Моля всички собственици на офиси и магазини да почистят тротоарите пред сградите си“.

Към 12 ч. градският транспорт се движи по маршрутите си и по разписание, с изключение на автобусите по линии 66, 93, които са със скъсен маршрут до площад „Драгалевци“.

Започна делото за закриване на партия „Възраждане“

Протест в Софийския градски съд където се гледа иска на прокуратурата за закриване на партия „Възраждане“.

С разпит на свидетели започна делото за заличаване на регистрацията и закриване на партия „Възраждане“. От прокуратурата твърдят, че са открити множество нарушения при учредяването на формацията, като за учредители са вписани хора, които реално не са присъствали.

Един от адвокатите на Възраждане Петър Петров отхвърли обвиненията:

„Може ли да ви уточня, че т.нар. обвинение за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото“

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия. Той не изключи и засилване на репресията:

„Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност“.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 8 февруари с разпит на още свидетели.

Успоредно с процеса се проведе и протест на привърженици на „Възраждане“ в защита на партията.

Таксиметровите шофьори в Русе оцеляват трудно

Ограничителният режим в държавата затвори голяма част от търговските обекти, много фирми спряха работа заради липса на поръчки, училищата и детските градини също са празни. Сред жертвите на икономическата пауза са таксиметровите шофьори.

Повече от 1000 таксита има по улиците на Русе. От утре ще са по-малко. Защото те също са латерални жертви на коронавируса - без работа, без клиенти, без пари.

"Когато нямаше пандемия, имаше работа в града - предимно работещите, учениците, хората по-често пътуваха, но сега имам чувството, че ги е страх. Страх ги е да се возят, гледат да вървят пеша, притесняват се заради пандемията“.

Ето как стоят нещата.

"Без значение дали си под аренда или с твоя кола, ние плащаме на арендаджиите 180 лева на седмица. От 6 часа съм навън, имам два курса, това ми е оборотът от 6 досега - 11 лева и 24 стотинки".

Това каза Маргарита, която кара такси, има съпруг, дъщеря и внуче на четири месеца, но не присъства в регистрите на Здравната каса, на НОИ, на социалните служби - никъде. Не съществуват също колегите ѝ Димо и Руси.

"Защо да се осигурявам, аз не мога да изкарам пари за вкъщи, как да се осигурявам, не мога да се осигурявам", каза Руси.

"Така са ни докарали", допълни Димо.

Тези трима таксиметрови шофьори са събирателен образ на бранша. Вероятно има и изключения, но те са за пъстрота.

"Нищо не изкарваме, актовете по 2000 лева".

"Никой не се интересува как другия си изкарва прехраната, как оцелява".

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.

Сула: Ъплоуднати постинги за делитване

Това ли е обратното на локдаун – ънлок-ъп? Представям си как на 31 януари 2040 година ОАМ (Обединени абсолютни монархии, бивше ООН) в чест на настъпващата нова 2041 обявява глобален ЪНЛОК-ЪП и като начало разрешава на човечеството да свали маските. Човечеството,...

БАН избира председател на академията

Настоящият председател академик Юлиан Ревалски е единственият кандидат за поста.

На онлайн заседание общото събрание на Българската академия на науките ще проведе избор на председател на академията.

Единственият кандидат за поста е настоящият и председател - академик Юлиан Ревалски.

Той ще представи програмата си за управление, която ще бъде обсъдена от членовете на Общото събрание, след което  кандидатурата на академик Ревалски ще бъде гласувана.

- реклама -

ОЩЕ

Булеварди и улици в София се почистват след силния снеговалеж

Жълт код за валежи от сняг и дъжд и силен вятър е обявен за днес в цялата страна. В София продължава почистването на улиците и булевардите, по които се движи градският транспорт заради силния снеговалеж, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова:

„И ще продължат докато не спре обилният снеговалеж, след което ще могат да се насочат и към кварталните улици. Моля всички собственици на офиси и магазини да почистят тротоарите пред сградите си“.

Към 12 ч. градският транспорт се движи по маршрутите си и по разписание, с изключение на автобусите по линии 66, 93, които са със скъсен маршрут до площад „Драгалевци“.

Започна делото за закриване на партия „Възраждане“

Протест в Софийския градски съд където се гледа иска на прокуратурата за закриване на партия „Възраждане“.

С разпит на свидетели започна делото за заличаване на регистрацията и закриване на партия „Възраждане“. От прокуратурата твърдят, че са открити множество нарушения при учредяването на формацията, като за учредители са вписани хора, които реално не са присъствали.

Един от адвокатите на Възраждане Петър Петров отхвърли обвиненията:

„Може ли да ви уточня, че т.нар. обвинение за мъртви души до момента е само едно голословно твърдение от страна на прокуратурата, неподкрепено с никакви доказателства по делото“

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов обяви, че върху активисти на формацията и разпитаните свидетели е оказван психологически натиск и те са били заплашвани, а партията е обект на политическа репресия. Той не изключи и засилване на репресията:

„Тъй като това е политическа поръчка, можем да очакваме и други неща. Можем да очакваме арести, можем да очакваме и посегателства върху нас. Очакваме, защото нас ни управляват хора, които не се свенят да използват прокуратурата като политическа бухалка и като инструмент на организираната престъпност“.

Следващото заседание по делото ще се проведе на 8 февруари с разпит на още свидетели.

Успоредно с процеса се проведе и протест на привърженици на „Възраждане“ в защита на партията.

Таксиметровите шофьори в Русе оцеляват трудно

Ограничителният режим в държавата затвори голяма част от търговските обекти, много фирми спряха работа заради липса на поръчки, училищата и детските градини също са празни. Сред жертвите на икономическата пауза са таксиметровите шофьори.

Повече от 1000 таксита има по улиците на Русе. От утре ще са по-малко. Защото те също са латерални жертви на коронавируса - без работа, без клиенти, без пари.

"Когато нямаше пандемия, имаше работа в града - предимно работещите, учениците, хората по-често пътуваха, но сега имам чувството, че ги е страх. Страх ги е да се возят, гледат да вървят пеша, притесняват се заради пандемията“.

Ето как стоят нещата.

"Без значение дали си под аренда или с твоя кола, ние плащаме на арендаджиите 180 лева на седмица. От 6 часа съм навън, имам два курса, това ми е оборотът от 6 досега - 11 лева и 24 стотинки".

Това каза Маргарита, която кара такси, има съпруг, дъщеря и внуче на четири месеца, но не присъства в регистрите на Здравната каса, на НОИ, на социалните служби - никъде. Не съществуват също колегите ѝ Димо и Руси.

"Защо да се осигурявам, аз не мога да изкарам пари за вкъщи, как да се осигурявам, не мога да се осигурявам", каза Руси.

"Така са ни докарали", допълни Димо.

Тези трима таксиметрови шофьори са събирателен образ на бранша. Вероятно има и изключения, но те са за пъстрота.

"Нищо не изкарваме, актовете по 2000 лева".

"Никой не се интересува как другия си изкарва прехраната, как оцелява".

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.

Сула: Ъплоуднати постинги за делитване

Това ли е обратното на локдаун – ънлок-ъп? Представям си как на 31 януари 2040 година ОАМ (Обединени абсолютни монархии, бивше ООН) в чест...

БАН избира председател на академията

Настоящият председател академик Юлиан Ревалски е единственият кандидат за поста.

На онлайн заседание общото събрание на Българската академия на науките ще проведе избор на председател на академията.

Единственият кандидат за поста е настоящият и председател - академик Юлиан Ревалски.

Той ще представи програмата си за управление, която ще бъде обсъдена от членовете на Общото събрание, след което  кандидатурата на академик Ревалски ще бъде гласувана.

Отварят две детски градини в София за медици в Covid отделения

51 детска градина

От днес в София отварят врати две детски градини, в които ще се обучават децата на медиците, които лекуват болни от Covid-19, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Докато детските градини са затворени, това е възможност да осигурим работата на лекарите, които са най-натоварени в Covid отделенията“, каза тя.

Стартира кандидатстването по мярката „Запази ме“

От днес започва кандидатстването по новата мярка „Запази ме“ за компенсиране с по 24 лева за работен ден за хората, които са в неплатен отпуск в периода от 29-и октомври до 21-и декември.

Става дума за работещите в дейностите, които затвориха заради наложените противоепидемични мерки, включително и персонала на детски градини и ясли.

На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образците на всички документи, които се попълват и подават от работодателите по електронен път, по пощата с обратна разписка, или на място в бюрата по труда.

В интервю за Българското национално радио социалният министър Деница Сачева уточни, че различните мерки, предприети от правителството могат да бъдат комбинирани от работодателя:

„Всички мерки могат да бъдат комбинирани. Просто един и същи човек – работник или служител, не може да получава всички мерки едновременно. Но един работодател, за различни свои работници и служители може да комбинира различни мерки. Те. Един хотел може да използва както мярката „Заетост за теб“, така и мярката 80/20, така и тази нова мярка „Запази ме“ за тези хора, които работят към заведенията към хотела или към нощните заведения или фитнеси към хотелите.

Социалният министър увери, че Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни, след което в петдневен срок парите ще бъдат превеждани по сметките на служителите.

Право на подпомагане, но по друга мярка ще имат и родителите на деца до 14 годишна възраст, които се обучават дистанционно, като за целта няма да е необходим документ от учебното заведение.

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори, затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма причина индустрията да отнесе моментален удар. Заводите работят, камионите се движат. Много по-осезаем според Ганев ще е ударът в сектори, които са затворени за втори път – заведения, фитнес зали и други подобни. Икономистът нарече това „сериозно изпитание“ и прогнозира, че най-вероятно ще наблюдаваме ръст на фалитите.

Безработицата още не е тръгнала нагоре с мащабите от март и април, но напливът в бюрата по труда би започнал още тази седмица, ако някой от директно засегнатите бизнеси е решил да освобождава работници заради втория локдаун, поясни Петър Ганев.

Относно мярката в подкрепа на бизнеса, изразяваща се в компенсация на част от оборота, той заяви: „Не мисля, че там е скрита голямата помощ за бизнеса.“

Написахме бюджет, сякаш не идва нова вълна от ограничения, а бюджетът даде това, което беше обещано през последните четири години – вдигането на минималната заплата, на пенсиите, на заплатите на учителите, коментира още икономистът в предаването „Преди всички“.

„Голямата част от по-сериозния ръст на разходите не беше обвързана със самата пандемия и опасността от нов частичен локдаун“, категоричен е Ганев. Именно затова според него правителството вече няма много гъвкавост, защото е използвало оръжията си. 

Правителството изстреля своите патрони в друга посока.“

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ определи сегашните мерки като по-адекватни от мартенските. Ще има дни, за които помощта от 24 лева на ден за работниците в неплатен отпуск от затворени сектори няма да се изплаща, предупреди Григорова. 

Сумите ще бъдат изплащани след одобрението и няма да важат за дните преди това, а одобренията ще се забавят, поясни тя. „Сумите по тези компенсации ще бъдат изплащани от момента на вземане на решението, тоест одобрение на тези заявления. Агенцията по заетостта работи с изключително нисък брой служители, поради което това одобрение ще се забави. /…/ Въпросът е, че ако бъдат одобрени след десет дни, тези изпуснати десет дни няма да бъдат изплатени.“

Ваня Григорова вижда риск в това, че работникът няма как да знае дали ще бъдат одобрени заявленията до Агенцията по заетостта, както и, че няма гаранции дали работодателят ще придвижи документацията, след като работникът му предостави декларацията си за неплатения отпуск и посочи банковата си сметка.

Нормално е човек да не може да се ползва от няколко мерки, които покриват един и същи риск, допълни Григорова относно комбинацията от мерки, които работодателите могат да прилагат.

По-малко се коментира другата възможност за подкрепа, а тя е по-достъпна – месечната целева помощ за хората с деца до 14 години, които не могат да ходят на детска градина и училище, отбеляза Ваня Григорова. Тя апелира родителите на деца до 14-годишна възраст, които са в неплатен отпуск или нямат право на обезщетение за безработица, да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.