They-Змей или животът като безполова арт-инсталация

Dilov.info / Любен Дилов син

Толкова пъти сме се занимавали с параскевидекатриафобията, уважаеми, че този път ще я подминем аристократично.  Страхът от петък 13 може да ви се стори наистина глупав, но не е ли по-глупаво да си купиш банан, залепен с тиксо за стената за 120 хиляди долара? Ние, живелите при соц-а, традиционно имаме сантимент към бананите, ама чак пък толкова?! Всъщност артистът Маурицио Кателан, автор на безподобната арт- инсталация е изключително забавен и умно провокативен творец. Преди години името му нашумя със скулптурната композиция „метеорит удря Папа Йоан Павел Втори“, „Каещият се Хитлер“ и доста други. Преди да закрепи банан с тиксо, Кателан беше залепил собственикът на галерията, в която излага – Масимо Да Карло и нещастникът, превърнат в арт-инсталация вися на стената по време на цялата изложба…

Тук е мястото да обясним на незапознатите с тънкостите на съвременното изкуство разликата между „инсталация“ и „пърформанс“. Инсталация е, ако се изходите по голяма нужда  пред входа на блока, звъннете на всички звънци и избягате. А пърформанс е, когато първо звъните на звънците, а после се изхождате… Както се сещате, инсталациите са по-предпочитани от пърформансите. По-малко бият.

През седмицата имахме ред събития, доказващи изключителната правота на прозрението, че ако държавата се захване да ти решава проблем, проблемите ти стават поне два! Законодателната власт се втурна да бори фините прахови частици и да контролира главния прокурор. Иван Гешев трябва наистина да е горд със себе си – за съвсем кратко време успя да се превърне не само във „враг номер едно на Тутраканската селищна система“ (пак лаф от соц-а, да ме прощават по-младите),  но и в индивидуален обект на поредната поправка в правното законодателство. Ако са коректни депутатите ни, ще трябва официално да я кръстят „поправката Гешев“. Така би било честно. Отлично си спомням в 40-тото народно събрание, когато течеше бурно прение относно наименованието „омбудсман“. Не било българско, неразбираемо било, нямало нищо общо с националните традиции. И понеже вече се знаеше, че първият омбудсман ще бъде непрежалимият бай Гиньо Ганев,  аз съвсем официално предложих от трибуната, длъжността да бъде изписана и в конкретния закон, и в конституцията като „Гиньо Ганев“. Всеки следващ омбусман, подобно на фараоните, папите и царете, ще приема това име и пореден номер: Гиньо Ганев Втори, Гиньо Ганев седемнайсти и т.н.

(следва продължение)

Цялата статия търсете във вестник Стандарт от 13.12.2019 или на dilov.info