Людмила Филипова представи новия си роман „Където се ражда Слънцето“

Десетки читатели и гости бяха част от вълнуващата премиера на открито

„Където се ражда Слънцето“ – най-новата книга на известната писателка Людмила Филипова – беше представена за първи път. Дългоочакваната премиера се състоя на 6 юли 2021 г. в градината на Once Upon a Time Biblioteka и събра десетки читатели, гости и приятели на автора. Водещ на събитието беше Васко Мавриков, а специалната музикална изненада бяха изпълненията на Мария Димитрова и Boyan от албума им „Another world“ – оригинално съчетание на съвременна музика и фолклорни елементи.

„В последните години се говори много за това колко е важно да знаем къде са нашите корени и колко сме горди да бъдем българи. Но „Където се ражда Слънцето“ представя тези теми по един различен начин“, каза управителят на „Ентусиаст“ Виктория Бисерова, която освен издател е и редактор на книгата. „Ненатрапчиво Людмила разкрива документални истини благодарение на времето, което посвети не само да изучава Странджа и границата ни, но и да говори с всички останали свидетели на традициите и на ритуалите, които се случват там.“
„Всъщност големият въпрос на книгата е именно това – какво наследство трябва да оставим за тази, които идват след нас“, допълни Бисерова.

Авторът Людмила Филипова благодари на всички свои читатели, които придават стойност и сила на книгите, и разказа повече за работата по новия си роман. „Опитах се да съхраня някои отиващи си традиции, фолклор, тайната на българската народна музика, легенди, предания, повече от които си отиват с възрастните хора, които живеят сега по селата на Странджа. Открих невероятни за мен тайни. Тази планина е вълшебна“, сподели Филипова. „Наистина ще видите какво са дали българските земи на света.“

„Където се ражда Слънцето“ майсторски преплита документалното с фикционалното, за да ни направи свидетели на приключения и загадъчни обрати и на раждането на една красива любовна история. Аяна и Елия са млади и с чисти души. И докато се опознават, влюбват се един в друг и се опитват да спасят бъдещето на рода си, те ни пренасят в тайнствения свят на нестинарите и на орфическите мистерии, разкриват ни красотата на самодивските обреди и силата на природата, в която са вярвали траките. Откриват в планината и изчезнал древен град, чиито жители още пазят тайна, която може да промени света. Завинаги.

Start typing and press Enter to search