Льо Пен трябва да възстанови на Европарламента 300 000 евро

Най-висшият европейски съд потвърди заповедта за лидера на крайната френска десница Марин льо Пен да възстанови на Европейския парламент почти 300 000 евро за пари, платени неправилно на помощник. Съдът на Европейския съюз в Люксембург отхвърли жалба от Льо Пен, бивш член на Европейския парламент, която оспори решение на по-нисък съд.

Висшият съд потвърди решението на Общия съд от юни 2018 година, което потвърди „решението на Европейския парламент да възстанови от члена на ЕП Марин льо Пен почти 300 000 евро за наемане на парламентарен сътрудник“.

Първоинстанционният съд, също в Люксембург, посочва съображенията, че Льо Пен „не доказва ефективността“ на работата на този асистент.

През декември 2016 година парламентът постанови, че 298 500 евро са били „неправомерно“ изплатени на Льо Пен за петгодишен период за парламентарна помощ, предоставена от нейния помощник Катрин Гризе, която се намирала в Париж, а не в законодателното европейско тяло.

Парламентът започна да удържа част от надбавките на Льо Пен като член на Европейския парламент, за да си възстанови парите, но тя се оттегли през 2017 година и е толкова назад в списъка на нейната партия на европейските избори тази седмица, че едва ли ще се върне.

Докато провеждаше кампании за неделния вот, Льо Пен осъди „грубото нарушение“ на правата си и обеща да отнесе случая до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Льо Пен добави: „Нашият отговор на тези низки маневри ще се види в кабините за гласуване.“/Скандал бг

Start typing and press Enter to search