„Малко Търново“ – истории от улица на времето

Архивни спомени и кадри от историята на София оживяват на най-късата пешеходна улица в София “Малко Търново” тази вечер с помощта на различни изкуства и артисти. По емблематичните стълби временна изложба разказва истории от различни векове, случили се само и единствено на това централно градско място, предаде репортер на БГНЕС.

Проектът “Малко Търново" – улица на времето” се реализира с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“.

„Това е уличка само 60 м. с много богата история в години и векове назад. Идеята за това събитие е ние да разкажем за тези времена“, каза Влади Герасимов. От времето когато тук е имало часовникова кула това е била улица Часовникарска, ще разказват за бомбардировките, за историите на жълтите павета….“По един нестандартен начин, с изложба, с мултимедийна прожекция. Актьори от Младежкия театър ще разказват за тези истории, ние ще ги визуализираме на екран по средата на улицата. Ще имаме джаз бенд, който ще озвучава тези времена и тези истории. Като модерно градско петъчно събитие, ще имаме DJ, бар“, каза той. Васко Кръпката ще изпълни шлагера “Музикантска съдба” на Жоро Минчев за килиите на Държавна сигурност, разположени по времето на комунизма зад тайна врата по средата на стълбите.

Всичко това ще се случи днес с наситена програмата в продължение на около 2,5 часа. Само изложбата, както каза Влади Герасимов, ще остане най-вероятно по-дълго време. „Идеята е тези истории, които сега показваме хората могат да сканират QR-кодовете и да влезнат в сайта на soSofia където могат да прочетат повече и да видят повече“, каза Герасимов. /БГНЕС

Start typing and press Enter to search