Маргарита Асенова: В момента рисковете за сигурността на САЩ са големи

Тази седмица започна с една знакова годишнина. В понеделник, 9 ноември, се навършиха точно четири години, откакто светът се събуди с новината, че Доналд Тръмп изненадващо е победил Хилари Клинтън на президентските избори в Съединените щати. За едни това беше пореден триумф – след референдума за Брекзит същата година, в световната революция на популистите. За други – шок и началото на края на световния ред, какъвто го познавахме от десетилетия. Вчера от Обединеното кралство долетя новината за края на управлението на „сивия Брекзит кардинал“ Доминик Къмингс – премиерският съветник, смятан за „мозъка“ зад кампанията за напускане на Европейския съюз. И пак, за едни – популистите, това е шок и може би начало на края на моментната слава на брекзитиърите. За други – може би част от една антипопулистка световна революция, която започна с поражението на Доналд Тръмп на изборите миналата седмица. 
Америка продължава да е в хаос – заради отказа на Тръмп да си признае, че загуби от Джо Байдън; заради серията от дела, които водят адвокатите му срещу американската демокрация; заради продължаващите свади с медиите, дори с вярната му доскоро „Фокс нюз“; заради уволнението на четвърти шеф на Пентагона за четири години; заради липсата на каквато и да било комуникация с екипа на Байдън, който трябва да подготви началото на мандата на 46-ия президент. 
Опит за авторитарно задържане на властта ли е това или просто поредното популистко шоу на Тръмп? Отговорът идва в предаването „Събота 150“ политологът Маргарита Асенова, старши сътрудник във вашингтонския институт за изследвания и анализи Jamestown Foundation. 
„Доналд Тръмп е неспособен да признае загуба, но така се поставя в ситуация да загуби два пъти… Рисковете за сигурността на САЩ са големи. Тръмп не се интересува да управлява, Байдън все още не е поел властта. Вашингтон може да пропусне да вземе водеща позиция в кризи по света. Противниците на Америка винаги използват такива моменти да придвижат интересите си напред, докато е Америка е втренчена в себе си“. По думите ѝ европейските партньори познават добре Байдън и знаят, че позициите му идват от добре обмислена политика и тясно познаване на партньорите и техните проблеми: 
„Знаят, че Америка под ръководството на Байдън ще приключи политиката на изолация. В момента отношенията между Байдън и европейските партньори прожектират надежда и на двата континента“. 
Според нея Русия ще има повече проблеми от администрацията на Байдън, те ще бъдат с прокарването на руската неоимперска политика и подкопаването на сигурността в Европа. 
Интервюто с Маргарита Асенова можете да чуете в звуковия файл. 

Start typing and press Enter to search