Мариана Хил: Радвам се, че българската диаспора в чужбина е единна

“Баба ми казваше, че за брака е отговорна жената, която трябва да умее да пресича улицата там, където е казал съпругът ѝ, за да отиде там, където е избрала тя – много е философско, но при нас се получи така”. Живяхме в Лондон. Улиците там се пресичат внимателно, ако следваме тази метафора. Интересен град, но човек не трябва да ходи в него на работа”. Така Мариана Хил коментира завръщането си в България със своя съпруг, който е англичанин. Тя бе специален гост в предаването “Родина зад граница” и сподели още, че в родината си има усещането, че светът е неин, в България си господар на природата и това е рядко срещано.
Мариана Хил коментира срещата Меркел – Джонсън и дали може да се очаква, че с нея са преодолени голяма част от препятствията между Берлин и Лондон:
“За мен ЕС е едно семейство и в него има напрегнати моменти, но сдобряването е още по-хубаво. Брекзит е един скандал, но вече се сдобрихме и трябва да се работи в интерес на двете страни. Този момент дойде, след студения душ на отрезвяване в английските крайно европейски настроения, които бяха подклаждани от журналисти и евродепутати дори. Сега хората оценяват, че са част от това семейство. Обединеното кралство няма интерес да ограничава легитимно хора, искащите да присъстват във Великобритания, дошли с искреното намерение да работят, да допринасят и да си  плащат данъците там”.
“България е нещо повече от ваканция. Човек носи в сърцето си България и се радвам, че българската диаспора в чужбина е единна, защото човек може да изпадне в депресивни състояния, да изгуби корените си в  многообразието.  И слава Богу, че се говори за проекти в културата, защото тя е космополитна, тя е непреходното, което лети и в космоса”.

Start typing and press Enter to search