Мария Лалева: Планът за застрояване на Карадере продължава

“Въпреки хилядите отрицателни становища планът за застрояване на Карадере продължава“, каза в „Хоризонт до обед“  Мария Лалева от организацията – “Да спасим Карадере”.

„Искаме среща с представители на МРРБ, заявили сме го от седмици. Инициативата „Да спасим Карадере“ е редно да бъде обсъден и с неправителствените организации като нас и да се предприемат по-съществени мерки по случая. Защото в момента ни се представя концепцията на община Бяла за общия устройствен план, която предвижда застрояване реално на Карадере“, припомни отново Лалева.

От организацията считат, че този ОУП стъпва върху т.нар. ПУБ Бяла – Север, който урбанизира територията:

„По този въпрос регионалното министерство може да предприеме реални действия“, каза още еколожката.

“Крайно време е държавата ни да преприеме мерки за възстановяване на законността, тук имаме една девствена природа, която може да стъпи на една нормална и законова основа. Териториите на Карадере са земеделски и горски земи, които сега са урбанизирани. Тези земи са нанесени в кадастъра така, че те са всъщност урбанизирани. Това е порок, там има фактическа грешка, която трябва бъде поправена. Защото има изтекла промяна на предназначението на земеделските земи, няма започнато строителство и цялото това нещо трябва да бъде отново отразено в кадастъра. Чак тогава проектантът, който прави съответния проект да стъпи на база на новото нанасяне в кадастъра”, смята Лалева.

“Това обаче е един много дълъг процес и може да бъде иницирано от държавните институции, каза още тя.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search