Легендата разказва, че първата мартеница е направена от Ахинора, жената на Аспарух. През втората половина на далечния VII век, Аспарух вече бил преминал Дунав и открил за българите земи около балкана. Ахинора дълго чакала своя любим, накрая завързала на крачето на лястовичка един усукан бал и червен конец и пуснала птичката да предаде посланието й за здраве и любов. Мартеницата е типичен български обреден символ. Закичва се за здраве и дълъг живот, за плодовитост и изобилие. Изработва се само от усукан памучен или вълнен конец. Истинската мартеница е от вълнена прежда поради магичните способности на вълната.  Основните цветове са бял и червен. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. За българина бялото е знак за красота. В народната песен хубавият човек винаги е бял (бяла Рада, бял Димитър…). Бял е южният вятър, бял е Дунав – най-възпяваната от българина река. Бели са празничните дрехи, невестината премяна, празничните погачи. Бялото е знак на светлина и в литературата. Праведниците са облечени в бели дрехи, ангелите също.

Червеното също е цвят на жизненост, здраве, любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце,  на течащата кръв, на огъня. Червеното е цвят на победата и живота. То е цвят на воинската, огнена храброст. Червена е ябълката в райската градина. В православната църква Богородицата е изобразявана в червена мантия, което символично я представя като „владичица“ и „царица“. В традиционната българска сватба булото на невестата е червено. Най-силна е магията на червеният петел. Червени са лютите чушки – символ на мъжкото начало. Във магиите червеното е отбранително средство, предпазва от злини. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазна от зло, да носи здраве. Такава е и магическата му сила в мартеницата.

В Родопите мартеници се правят от много цветове, в Софийско и Мелнишко основните цветове са син и червен. Синият цвят е свързан с небето и водата, два от четирите основни елемента на света. Смята се за белег на божествеността, вечността и заедно с това на аристократичността. Зеления цвят е знак на плодородие, здраве, възраждане, празничност. Това си значение получава от пряко пренасяне на природни елементи и качества в сферата на духа.Конецът на мартеницата се усуква задължително наляво. Традиционната българска мартеничка включва и различни елементи символи: черупки от охлюви за здраве и сила, скилидки чесън за предпазване от злини и демони, мъниста – против уроки, паричка за благополучие.

Източник Българите

- РЕКЛАМА - евтин куриер