Увеличението на цената на парното, няма да подобри финансовото положение на топлофикациите. Това каза пред журналисти омбудсманът на България Мая Манолова, която участва в заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде Агенция „Фокус“. „

- РЕКЛАМА -

Заявиха се искания за повишение за работните заплати в топлофикациите. По принцип като омбудсман подкрепям повишаването на работните заплати, но те би следвало да бъдат обвързани с конкретни икономически резултати“, каза още тя.

„При положение, че финансовото състояние става все по-тревожно на практика потъват топлофикациите. Като добавим към тревожните констатации и натрупваните загуби – за Столична топлофикация те са в рамките на близо 600 милиона с натрупване от последните пет години. В същото време единствените мерки за този крах на топлофикациите е повишаване на цената на парното, която за три години от юли 2016 година се е увеличила с повече от 50 %“. Тоест тенденцията е да се повишава цената на природния газ – повишава се парното се запазва, но когато пада цената на природния газ, парното не просто остава същото, то продължава да се повишава. Това исторически е най-високата цена“, каза още омбудсманът.

По думите ѝ повишаването на цената на парното няма да подобри финансовото положение на топлофикациите, защото хората не могат да плащат тези цени. Те не могат да ги плащат, защото са много високи, и не ги плащат, защото са нечестни. Нямат доверие на начина, по който се определят сметките, включително и по начина, по който се вдигат цените“, каза още по темата Манолова.

източник

- РЕКЛАМА -