Месопустна Задушница. Не оставайте храна на гроба – раздайте я!

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост. В храмовете ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.

Добре е да почетем тяхната памет, защото тогава разбираме какво са ни дали и за какво живеем, казват църковни служители.

На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внезапно починали или останали без погребение.

Традиционно за Задушница се приготвят питка и жито.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

През 2019 г. Задушниците са три – Задушница преди Неделя месопустна (2 март), Черешова задушница (15 юни) и Архангелова задушница (2 ноември).

Обичаят да се оставя на гроба вино, хляб, жито или храна (още по-малко да се пали цигара) за починалия се явява езическа отживелица и не трябва да се допуска в православните семейства – по-добре да дадем храна на някой присъстващ, минаващ или просто на беден или гладен.

Как да поменаваме починалите правилно?

Да се стремим, доколкото ни е възможно, да помагаме на починалите – вместо сълзи, вместо ридания, вместо пищни гробници – да им дадем нашите молитви, милостните и приношенията, та по този начин и те и ние да получим общенати ни блага“ – пише свети Йоан Златоуст. Молитва за починал – това е най-голямото и главното, което можем да направим за тези, които са отишли в отвъдния свят.

за панихидата е нужно:

  • питка
  • варено жито
  • червено вино

*През постните дни поменът се извършва с постна храна.

Start typing and press Enter to search