Честит рожден ден на Михаил Заимов!

АСПЕКТ Честит рожден ден на Михаил Заимов!

Датата на рождения ми ден е безлична в човешката история. Едничък в забележителността си противоречивия император Тиберий е приключил земния си път на седемдесет и петия ден от годината. Край, предшестван от декади самоизгнание на най прекрасния от всички острови – Капри.

Той, както и редица други, спестява на острова самия акт на смъртта, тъй както се щади любим: Тиберий умира във вилата на Лукул в Мизенум при едно от внезапните си пътувания по италианското крайбрежие.

Мисля, че винаги ще се връщам с трепет на Капри, тъй като бях влюбен и по младежки безгрижен, когато за първи път зърнах острова на хоризонта. През онази късна есен навсякъде ухаеше на жасмин, а цветята, като цветни петна, смекчаваха наглед бруталните скалисти брегове рязко гмуркащи се в лазура на Теренско море.

Навярно от терасите на Вила Юпитер престарелия Тиберий се е взирал на изток, вдигайки поглед от писмата на Пилат Понтийски с титла „Приятел на Цезар”, в които той му описвал събитията около разпятието на Христос и свръхестествените знаци, разчетени от жреците като заплаха за света от новата ерес, набираща мощ в Юдея. В това е бил частично прав, тъй като не след дълго последвал залеза на познатата до тогава цивилизация.

Успял ли е верният гадател Теризий, както толкова пъти до тогава, да повдигне булото на неизвестното пред отегчения господар на света? Възможно е. Притеснен от отношението на Пилат към евреите, Тибирий го вика при себе си. Тази среща никога не се състояла. Пилат плува с кораб към императора, когато до него достига вестта за смъртта му.

Днес повече се вълнувам от музите. В античната самотност били само три. По време на класицизма вече са девет. Днес никой не знае колко са, понеже никого не го е грижа. Залисан в привидната активност на ежедневието модерния човек продаде свободата на духа си в замяна на малотрайни материални придобивки. Модерните музи стимулират съзнанието ни със звучното си име-Мерцедес, Риплей, Кока…..Това са новите двигатели на вечния стремеж към усъвършенстване и успех. Старите музи са мъртви. Хип-хип ура да отскочим до магазина да си купим нови. Да, но те не ги произвеждат вече. Защото музите не са извън, а вътре в нас дълбоко вплетени в съзнанието и съществото ни.

И когато не се нуждаят от тях те залиняват, фин мъх покрива мраморните им лица и нежното им дихание почти не се долавя от сърцата ни.
Кой днес чете поезия била тя лирическа, епическа или любовна? Я по добре на кинце да утрепем два часа потопени в поредния американски бълвоч. Евтерпа, Калиопа и Ерато са мъртви, убити от слабоумни сценаристи печелещи луди пари от неспособността си да създадат логично повествование. Пък и защо ни е Ерато щом имаме пет канала порно за три и петдесет месечно?

Любов? Кому е потрябвала? Кой вярва днес в любовта? Дори „невинните” седемнайсет годишни девойки не са толкова наивни. Любовта също е стока. И колкото по напредваш във възрастта толкова по голямо е намалението. Любовта продава всичко от шоколадови бонбони до пенсионни планове докато лежим с увиснали ченета вперили празни погледи в идиотската телевизионна кутия-музоубиец мислейки с кого да изневерим на човека до нас. Да, да, днес всички изневеряват на всички. Не хранете илюзии за обратното. Защото любовта е стока. Наредена като прах за пране в супера. Единия пере бяло, другия ухае по добре, третия е по шарен. Как да направим нашия избор. Ами ако грешим? Давайте да пробваме. Коя е тая Ерато? Да не я бъркаш с Еврото? Готина ли е? Имаш ли й ДжиЕсЕма?

Какво е съотношението на успешни към провалени бракове около вас? Около мен ситуацията е трагична. Институцията на брака е пълен провал загърнат в лицемерие и печал. Време е да се преразгледат устойте на неприложимите в днешното материално съществуване обществени норми водещи до състоянието на депресивен ступор така видим навред около нас.

Модерния човек се е самолишил дори от утехата на вярата. Тази в божественото. Защото днес Буда,Христос и Мохамед са бледо ехо в съзнанието ни. Кой се интересува от тях, когато има всемогъщия нов обичан и обединяващ всички раси бог. Бога на парите. Основните богове са мъртви, а ти ме занимаваш с някакви си музи. Не учи учения, по-добре помогни материално.

Горките музи, виж ги само:

Терпсихора / тази на танците / редовно върти талия и китки в Син сити и Биад със затъкнати банкноти в бельото, а лирата й отдавна се е превърнала в писклив дудук.
Талия е музата на комедията, но ние от нея отдавна не се нуждаем, защото днес повече ни забавлява обкръжаващата ни действителност предвождана от безморални политици откровено смятащи, че в политиката се правят „хубави врътки”, продажни журналисти компенсиращи житейската си незадоволеност с интригантство и гнилоч, съдии и полицай главозамаяни от недосегаемата си безобразност.

Световъртежът на самозабравянето така ни е обзел, че дори си позволяваме да пренебрегнем Клио /история/ забравяйки, че всичко, което ще се случва вече някъде и някога се е случвало и високомерно твърдим, че Гугъл е носителят на човешкото знание. Повърхностното знание от типа -защо не съберем целия Шекспир в една постановка? Толкова ще е забавно. Той е така елементарен пък и май не е между живите, за да се опасяваме, че може да дойде и заслужено ни вреже един в зъбите.

Да сте чули наскоро за гладуващ художник? Не мисля. Днес те първо учат маркетинг и после композиция и светлосянка, ако изобщо решат, че им се губи време. И отдавна тяхната вдъхновяваща муза не е грозноватата Кики от Монпарнас, а някой подобен на натрупалия състояние от затормозили ни предложения за продажби рекламен могул Saatchi, който би им осигурил финансово блаженство, ако купи някоя от безличните им творби. Защото днес сме забравили, че изкуството не е материално благоденствие, а изстрадало сътворение на един търсещ дух. Защото днес сме забравили, че ако предпочетеш материалното пред духовното продаваш същността си и душата ти умира. Защото материалното те заробва с тежестта на гнета от новото заробване на човека от човека. Този път под формата на кредитор и длъжник. Защото идваме на този свят голи, но с душа, в която нежно са се вселили същите тези музи, които грозно се мъчим да изгоним от там забравяйки, че рано или късно ще си тръгнем от същия този свят пак голи и душата ни ще отлети подкрепяна пак от тях, а не от безсмислените ни натрупвания.

Странно е как естествено и някак комфортно продукта предизвиква фундаменталните човешки емоции обединяващи всички люде из таз земя. Емоциите, казва Чарлз Дарвин (само не почвайте с клишето, че теорията му за еволюция е отречена, защото, ако ви запитам защо ще настъпи неловко мълчание). Та, Дарвин казва, че емоциите са възникнали в процеса на еволюция като средство с помощта, на което живите същества определят дадени условия за удовлетворяване на актуалните им потребности. Не, това не значи, че трябва да си тъжна, за да ти купя Картие, скъпа!
Емоциите подобно на езика от Вавилоновата кула нямат нужда от превод и интерпретации. Папуаса от Нова Гвинея се страхува, гневи и обича по същия начин, по който го прави възвишения Оксфордски професор по средновековна литература. Емоциите им и ефекта, който оказват върху тях са абсолютно идентични. И това е нормално и е така от изконни времена. Животът без емоции е невъзможен също както живота без чувства. Просто не става колкото и да се опитват някой.

Само не разбирам как с лекота човечеството успя да внедри между тях продуктовата емоция. Как е възможно и дивака и професора да имат еднакъв емоционален стремеж към сходни глобални продукти? Къде се изпари индивидуалността и вдъхновението? Къде е новият месия, за да ни преведе през продуктовите капани прояждащи душите ни и моралните ни устои? Защото от това най се нуждаем днес – от нов месия който хубаво да сапуниса обърканите ни мозъци с белина. Марката не е от съществено значение. Търси се месия. Кандидатите да носят мотивационо писмо и две снимки паспортен формат. За музи кастингът е в друга агенция.

Сега, когато пиша тези редове съм уверен, че сходни мисли са обладавали и толкова любимия Висоцки, за да напише:

Меня сегодня Муза посетила-
Посетила, так немного посидела и ушла!
Она ушла. Исчезло вдохновенье
И три рубля — наверно, на такси.

Тихо и някак отвратен си отиде и той, преди вече четиридесет години, за да се качи на собствения си Олимп сред неговите музи, за да ни гледат заедно с насмешка от висотата на тяхното презрение. Липсва им само една, която си е трайно при нас. Тя е последната от класическите девет музи, която още шава и предизвиква тихото ни уважение – Мелпомена – музата на трагедията, защото това е, в което в крайна сметка сме се превърнали.

И сега на края – има ли надежда? Ами не зная. Това е индивидуално. На времето, често в заядливо настроение, питах разни хора какво предпочитат да са – умрял човек или живо магаре? Смешното е, че избора на болшинството бе втората опция. Така че всеки решава за себе си, в неговата самота и в опита за бягство от нея. Защото ние сме сами. Сами сме, независимо от това кои сме, какво сме постигнали и колко сме обичани. И ако погледнем вътре в нас и някъде дълбоко чуем деликатния танц на музите можем да опитаме първоначално плахо да открехнем съществото ни за любовта, добротата и помощта към ближния, хармонията и уважението към себе си и околните и много, много други неща така необходими за всеки един от нас. Просто ще им дадем възможност да ни помогнат да бъдем пак нещо жизненоважно – човешки същества.

Съпругата ми, Силвия ми обърна внимание на хармоничността на цифрата 52. Всуе я обръщам в безплодна надежда, загледан в безкрая обрамчен със студено синкави воали под звуците на някакъв реквием. Бъдете щастливи, Facebook и други Приятели мой?

Michael Zaimov

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Водата в Русе поевтинява от 2021 година

С 21 стотинки може да поевтинее водата в Русе от догодина. Това реши Комсиията за енергийно и водно регулиране на свое заседание, на което бяха обсъдени новите цени на ВиК услугите в страната. Ако бъде окончателно приета, цената на...

Цвети Радойчева украси жива елха

Поп певицата сподели емоционални снимки в социалната мрежа, как украсява голяма естествена елха в двора на своята вила. А най- добрата й помощничка беше нейната 4 годишна дъщеричка Ванеса, която бързаше с голям ентусиазъм да укичи гирлянди и красиви играчки. Цвети...

Бюджетите на НЗОК и на ДОО са обнародвани

Бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване за догодина са обнародвани в „Държавен вестник”, показа справка на „Хоризонт”. Текстовете на държавния бюджет обаче не са публикувани в днешния редовен брой на изданието. 

Става дума за правната колизия, създадена с промените на независимия депутат Спас Спанчев, според които главницата на бърз кредит може да се удвои при просрочие. Поправката бе направена през данъчния закон, а върху нея бе наложено ветото на държавния глава. Преди това да се случи обаче, текстовете бяха вече изменени при Закона за бюджета за догодина. 

Държавният глава Румен Радев разкритикува остро финансовата рамка за догодина, но обяви, че няма да ѝ наложи вето, тъй като това е правителствен инструмент. 

Ваксините срещу Covid-19 без ДДС

Ваксините срещу Covid-19 да не бъдат облагани с ДДС през следващите две години, реши на първо четене Народното събрание. 

Нулев косвен налог се предвижда и за медицински изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и за услуги, тясно свързани с такива ваксини и изделия. 

От БСП подкрепиха промените, но ги определиха като политическа пропаганда, след като правителството така или иначе е обявило, че ваксините ще бъдат безплатни за хората

„Защо ни занимавате с тези неща, за да печелите някаква популярност, след като от левия джоб излизат 20-те процента и влизат в десния. Ако обичате, обяснете защо този трик. Тъй като, ако държавата ще плаща, това е абсолютно безсмислено“, обърна се към управляващите Румен Гечев от БСП. 

Прокуратурата е проверила 22 институции за хора с психични разстройства

22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в периода от 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции.

Сигналът е от август и е изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Самуил. 

В сигнала се говори за насилие от страна на персонала върху потребителите и между самите потребителите; за обособени изолаторни помещения, в които болни се затваряни насилствено; за лоша хигиена и за прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Проверките, разпоредени от държавното обвинение, са извършени съвместно със социалното министерство и Агенцията за качеството на социалните услуги. От  обратната информация, върната във Върховната административна прокуратура, става ясно, че предстои изготвянето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а след това и втори План за действие за периода 2022 - 2027 година за закриването на всичките 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост с държавно финансиране, информират от държавното обвинение.

- реклама -

ОЩЕ

Водата в Русе поевтинява от 2021 година

С 21 стотинки може да поевтинее водата в Русе от догодина. Това реши Комсиията за енергийно и водно регулиране на свое заседание,...

Цвети Радойчева украси жива елха

Поп певицата сподели емоционални снимки в социалната мрежа, как украсява голяма естествена елха в двора на своята вила. А най- добрата й помощничка беше...

Бюджетите на НЗОК и на ДОО са обнародвани

Бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване за догодина са обнародвани в „Държавен вестник”, показа справка на „Хоризонт”. Текстовете на държавния бюджет обаче не са публикувани в днешния редовен брой на изданието. 

Става дума за правната колизия, създадена с промените на независимия депутат Спас Спанчев, според които главницата на бърз кредит може да се удвои при просрочие. Поправката бе направена през данъчния закон, а върху нея бе наложено ветото на държавния глава. Преди това да се случи обаче, текстовете бяха вече изменени при Закона за бюджета за догодина. 

Държавният глава Румен Радев разкритикува остро финансовата рамка за догодина, но обяви, че няма да ѝ наложи вето, тъй като това е правителствен инструмент. 

Ваксините срещу Covid-19 без ДДС

Ваксините срещу Covid-19 да не бъдат облагани с ДДС през следващите две години, реши на първо четене Народното събрание. 

Нулев косвен налог се предвижда и за медицински изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и за услуги, тясно свързани с такива ваксини и изделия. 

От БСП подкрепиха промените, но ги определиха като политическа пропаганда, след като правителството така или иначе е обявило, че ваксините ще бъдат безплатни за хората

„Защо ни занимавате с тези неща, за да печелите някаква популярност, след като от левия джоб излизат 20-те процента и влизат в десния. Ако обичате, обяснете защо този трик. Тъй като, ако държавата ще плаща, това е абсолютно безсмислено“, обърна се към управляващите Румен Гечев от БСП. 

Прокуратурата е проверила 22 институции за хора с психични разстройства

22 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост са били проверени в периода от 26 октомври до 20 ноември по разпореждане на Върховната административна прокуратурата. От държавното обвинение уточняват, че проверките са след сигнал за насилие и лоши практики в три социални институции.

Сигналът е от август и е изготвен от Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание. В него се твърди за нередности в Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в село Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Самуил. 

В сигнала се говори за насилие от страна на персонала върху потребителите и между самите потребителите; за обособени изолаторни помещения, в които болни се затваряни насилствено; за лоша хигиена и за прилагане на лекарствени средства без лекарско предписание.

Проверките, разпоредени от държавното обвинение, са извършени съвместно със социалното министерство и Агенцията за качеството на социалните услуги. От  обратната информация, върната във Върховната административна прокуратура, става ясно, че предстои изготвянето на Планове за закриване на домовете в Куделин и в Говежда, а след това и втори План за действие за периода 2022 - 2027 година за закриването на всичките 28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост с държавно финансиране, информират от държавното обвинение.

Шарл Мишел се надява решението за ваксините в ЕС да бъде взето следващата седмица

Шарл Мишел.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че решението за ваксините в ЕС ще бъде взето следващата седмица. Мишел добави, че очаква и скорошно постигане на компромис по ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС и възстановителния план от пандемията с Covid-19.

Мишел отказа да даде повече информация за договорите с фармацевтичните компании с мотива, че уважава върховенството на европейското законодателство и отговорността на различните европейски институции.

„Европейските институции, които са отговорни за признаването на ваксините, работят много сериозно и интензивно, за да гарантират качеството и надеждността им. На тази основа, надявам се, следващата седмица решенията да бъдат взети под надлежна форма, като се базират на науката, познанията и качеството. Ключов момент ще бъде прозрачността“, каза той.

Мишел изрази надежда, че също другата седмица ще бъде преодоляно ветото на Полша и Унгария върху многогодишната финансова рамка и възстановителния план, който двете страни-членки наложиха като форма на несъгласие на обвързването на европейските средства с върховенството на закона:

„Искам да остана оптимист и да продължавам да смятам, че през следващите дни ще можем да разрешим проблема, пред който сме изправени. Бе изразено безпокойство, че механизмът за върховенството на закона може да се използва произволно. Трябва да видим можем ли да успокоим духовете в тази насока“.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че трябва да има готовност за всякакви варианти по споразумението по Брекзит и отказа да прогнозира развоя на преговорите, които продължават и в момента. 

Горна Оряховица също е в челните класации за мръсен въздух у нас

В Горна Оряховица основният замърсител на въздуха не е промишлеността или транспортът, а печките на дърва и въглища на домакинствата. Въпреки че постоянно е в регистрите на градовете с мръсен въздух, общината не беше одобрена с проекта си за 8 милиона лева за финансиране от програмата за подобряване на атмосферния въздух. От железничарския град признават, че нямат полезен ход да се справят сами с проблема и да принудят домакинствата да спрат с използването на дърва и въглища за отопление, защото не могат да им предложат алтернатива. 

Според данните на автоматичната измервателна станция в Горна Оряховица градът е с наднормено запрашаване на въздуха, особено в отоплителния сезон. Общината има разработена програма, но тя не може да бъде изпълнена, защото преди две години Горна Оряховица изпадна от одобрените за европейско финансиране за подобрение на атмосферния въздух общини. Според общинската управа, за Горна Оряховица не е признато, че над 70% от замърсяването идва от битовото отопление, а при класирането, вместо да бъдат отчетени засегнати над 40 000 жители, са вписани 12 600 домакинстваОбщината загуби 8 милиона лева, с които се планираше да подпомогне 2800 домакинства да минат на по-екологично отопление. Кметът Добромир Добрев заведе съдебно дело срещу Министерството на околната среда и водите. Последваха преговори за извънсъдебно споразумение.  

„Резултати все още няма“, посочи пред БНР заместник-кметът по финанси Николай Георгиев.

В Горна Оряховица комините вече пушат и градът пак е в челните класации за наднормено съдържание на фини прахови частици.  

„В момента разработваме поредна програма за подобряване чистотата на въздуха, която се изисква, за да можем да кандидатстваме за средства, но програмите са си програми, те не решават въпроса, само го маркират. Замърсяването при нас сме установили, че основно е от горенето на твърди горива. От април до октомври, ноември няма нито едно превишение на замърсяването. Станцията е поставена на главна улица, до паркинг на училище, където на обяд и в 17 часа се събират изключително много автомобили, стоят на включени двигатели, докато си чакат децата, въпреки това няма превишение. Превишенията започват, когато започне отоплителният сезон. Станцията се намира под блокове и до къщи, където всички се отопляват на твърди горива. Това не е оправдание. Основното, което е - търсим финансиране за подмяна на отоплението“, посочи Николай Георгиев. 

Горна Оряховица е с неблагоприятно разположение и попада в котловината на река Янтра, където движението на въздушните маси е по-слабо. От миналата зима, за да намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици, общината силно ограничи използването на инертни материали при снегопочистването и мина основно на по-скъпите химически смеси за обработка на улиците в града. През топлите месеци улиците се мият по-интензивно. Закрито е градското сметище за битови отпадъци, предстои биологичната му рекултивация и залесяване, но кардиналното решение за по-чист въздух е друго, смята заместник финансовият кмет Николай Георгиев: 

„Не се ли промени отоплението на газ, на някакви други горива... Опитвахме, тествахме и филтри. Оказа се, че не ги финансира европейската програма, тъй като те искат да премахнем източника, а не последиците от замърсяването, а източникът са основно твърдите горива. Сега реконструкцията и затрапването на депото вече приключва. Още две-три години там ще бъдат засаждани треви и дървета, като ще бъде превърнато в нещо като парк. Това също беше част от замърсяването на града, тъй като то се намира в подветрената западна зона на град Горна Оряховица и при вятър твърдите прахови частици попадаха и в станцията, и в града. Във всеки град има климатични обстоятелства. При нас е местността Камъка, която е от западната страна и пази от ветрове, което при падане на мъгли способства за повишаване на замърсяването“. 

Жителите на Горна Оряховица не виждат изход, а за мръсния въздух винят ниските доходи, които не им позволяват по-екологичните, но-по-скъпи варианти за отопление:  

„Доходите в провинцията, тук в Горна Оряховица, са много ниски. Работи се почти за минималната заплата. Трябва да се ограничат емисиите, катализаторите на колите. Не знам как може да се спре, освен да се газифицират всички семейства, но това е невъзможно, защото има хора с малки доходи. Според мен е непосилно за всеки да използва електричество или както газта“. 

И тази зима общинарите в Горна Оряховица ще правят проверки по домовете дали в печките за твърдо гориво гражданите не използват отпадъци като парцали, стари обувки и автомобилни гуми, които силно замърсяват въздуха. Нарушителите ще бъдат глобявани по 50 лева.  


Заподозрян в убийството на жена от с. Копаница е екстрадиран от Италия

Заподозреният за убийството на 30- годишната Антония Венциславова от радомирското село Копаница Любомир Лозанов е екстрадиран от Италия. Мъжът е с Европейска заповед за арест. Срещу него е повдигнато обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Младата жена бе в неизвестност от януари тази година. В началото на октомври в землището на радомирското село Николаево беше намерен куфар с човешки останки.

Направената ДНК експертиза доказа, че те са на Антония. Заподозрян за убийството е  нейният приятел Любомир Лозанов, който дни след изчезването ѝ напуснал страната. 

Според близките на Антония двамата са имали проблемни отношения. До излизането на резултатите от ДНК експертизата разследването по случая беше за отвличане. След като стана известно, че намерените останки са на Антония беше образувано досъдебно производство за убийство.

В началото на ноември 36-годишният Любомир Лозанов беше арестуван в италианския град Ладисполи.