Министър Асен Василев разпореди одит на Агенцията за държавна финансова инспекция

Министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщиха от ресорното министерство. Оттам допълват, че директорът на агенцията Георги Начев е представил болничен лист до 17 юни, но не може да бъде открит на адресната си регистрация.

Назначеният одит в Агенцията за държавна финансова инспекция е и заради сигнали за нарушения в дейността ѝ, включително при предоставянето на имот в курорта “Албена” за стопанисване от сдружение с нестопанска цел. Това е Асоциацията на експертите по финансов контрол в България, което е регистрирано август миналата година.

Друга причина за назначената проверка е започването на обществени поръчки за ремонт на почивната база, след предоставянето ѝ на асоциацията.

Още едно обстоятелство, наложило назначената от Асен Василев проверка, е невъзможността да се открие настоящия ръководител на агенцията Георги Начев.

“Повече от едномесечното отсъствие на директора на агенцията в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции”, пише още в съобщението на финансовото министерство.

Агенцията за държавна финансова инспекция е една от институциите, отговорни за контрола на обществените поръчки у нас.

Start typing and press Enter to search