Мирон Крумов: Хем сме християни, хем подкрепяме сексуалните свободи…

АСПЕКТ Мирон Крумов: Хем сме християни, хем подкрепяме сексуалните свободи...

Спорът за стратегията за децата и БПЦ върви на прекалено елементарно ниво – “За или против шамарите”.

Естествено, боят е примитивизъм, който трябва да бъде изкоренен от обществото.
Но има нещо по-сложно. Социализацията на индивида, образованието и възпитанието на едно дете неминуемо включват елемент на принуда. Без принуда човек няма как да се научи да потиска първичния си егоизъм. Без принуда няма дисциплина, няма и образование.

Въпросът е дали така предложената стратегия залага предпоставки в бъдеще всяка принуда да бъде приравнена към насилие над личността (!!!). Да не се окаже в един прекрасен ден, че заради криво разбрана свобода отглеждаме тъпи, невъзпитани, неблагодарни и неграмотни деца.


Детето трябва да се научи какво означава закон, какво означава институция и какво означава наказание. Не бой, естествено. Защото всеки гражданин трябва да спазва правилата и законите – иначе подлежи на наказание. Първата институция в живота на всяко дете са неговите родители. Първите закони, правила, наказания – както и естествено поощрения – се научават в семейството от най-ранна възраст. Така се гради съвест. Ако го оставиш на самотек, детето ще яде само шоколад, ще виси пред телевизора и няма да учи. И за трети път ще повторя – никакъв бой! Но дисциплина трябва да има.


Та опасността е принудата да бъде приравнена към насилие. Това не трябва да става, защото ще се подкопаят основите на обществото и държавата.
БПЦ е до болка закостеняла институция. Но реакциите ни срещу нея са меко казано лицемерни! Защо ли?


Християнската религия е многовековна концепция, която досега е издържала проверката на времето. В основата ѝ лежи идеята, че човек трябва да бъде добър на Земята, срещу което ще получи добро на Небето. Има 10 Божи заповеди, срещу които едва ли някой би възразил дори в 21 век. Спазвай ги, стой далече от греховете – особено 7-те смъртни гряха и след смъртта си ще бъдеш възнаграден. Замислете се дали редовно не извършваме поне три от тия грехове? Замислете се как ставаме много набожни когато ни сполети отчаяние или болест – кръстим се и палим свещи, а когато нещата ни вървят добре, бързо забравяме за Господ.

Какво празнуваме на Коледа? Подаръците? За какво боядисваме яйца на Великден – заради Исус или заради Инстаграм?

Замислете се как пишем по документи “християнин” в графа вероизповедание, ама не ни изнася да спазваме всичко.

В Библията пише, че “който легне с мъжко като с женско” трябва да се умъртвят и двамата.

А сега де?

Хем сме християни, хем подкрепяме сексуалните свободи… Ние сме избирателно вярващи лицемери, които прехвърлят вината за това върху БПЦ. Така че – макар и закостеняла, църквата ни е много по-последователна от нас – някакво псевдохристиянско либерално фейсбук общество.

 

Ядосано сподели Мирон Крумов във фейсбук.

Още от и за него – http://kakvostava.com

и в https://www.youtube.com

Още теми...