Мнения: Алфа Ромео Джулия – една любовна история от Кирил Петров, Плейбой

Алфа Ромео Джулия е нещо повече от просто кола. Алфа Ромео Джулия е любовна история за цял живот, която за разлика от историята на Ромео и Жулиета, завършва щастливо.

Всяка Алфа е произведение на изкуството, съчетаващо в себе си красотата, технологичната перфектност и уникалния чар на италианския дизайн. Името Алфа Ромео се нарежда веднага до митични италиански марки като Мазерати, Ферари и Ламборгини! Известната италианка има множество пристрастени обожатели, които са категорични, че който е карал веднъж Алфа, никога няма да погледне други кола! Нещо, което не твърдят със стопроцентова сигурност за гаджетата си, защото Алфа Ромео е известен прелъстител, особено в кабрио варианта си! И кой каза, че само жените карат червени коли ?

 Прочутата италианска автомобилна марка всъщност е създадена от френския бизнесмен Александър Дарак в началото на миналия век като италианско подразделение на неговата автомобилна компания. Под името –SAID (Societa Anonima Italiana Darracq) новосъздадената автомобилна компания пуска в производство два модела автомобили, задвижвани съответно с едноцилиндров и двуцилиндров двигател, с ефективна мощност от 8/10 и 14 конски сили. Този венчър се оказва неуспешен и през 1909 г. производството е прекратено. Тук приказката можеше да свърши още преди да е започнала, но за щастие през същата година компанията е поета от предприемчивия италианец Уго Стела. Той премества производственото оборудване на север в провинция Ломбардия, Милано и за да подчертае промяната, дава ново име на марката – Anonima Lombarda Fabrica Automobili (A.L.F.A.) Прочутото лого на Алфа Ромео е създадено през същата година. В него са вплетени символите на Милано – зелена змия, поглъщаща човек и червен кръст на бял фон. С минимални промени през годините,  това лого и до днес си остава една от най-красивите и разпознаваеми автомобилни емблеми, неповторим символ на ломбардската автомобилна гордост: Алфа Ромео.

 Още от самото си създаване, Алфа Ромео веднага се впуска в автомобилни състезания. През годините италианската компания се утвърждава като една от най-успешните марки в историята на автомобилния спорт и за това си има достатъчно основания: още първите състезателни коли, дело на инженера Джузепе Мероси, били доста авангардни за времето си. Дори в онези ранни години от развитието на автомобилостроенето, болидите на Алфа Ромео можели да достигнат 100 км/ч. при двигатели с мощност едва 12 и 24 конски сили. Тогава се ражда и легендата за „cuore sportivo” – спортното сърце на алфите. Друга автомобилна легенда гласи, че когато край него минела кола на Алфа Ромео, Хенри Форд свалял шапката си. По това време Форд и Алфа Ромео са яростни съперници на спортното трасе. Ранният успех на Алфите се превърнал във важна основа за бъдещите велики победи на марката в състезанията във Формула Eдно Гран При, Инди-кар сериите и рали шампионатите.

Алфа започва да се нарича Алфа Ромео от 1918 г. По време на тежките години на Първата световна война концерна е откупен от неаполския бизнесмен Никола Ромео, който я изправя на крака и първите следвоенни модели, слезли от производство през 1918 г. , вече носят и неговото име. Времето между двете войни е особено бляскаво за Алфа Ромео. В този период брандът предлага редица иновации в автомобилостроенето и дизайна. 1950 г. е знакова в историята на автомобилния спорт и триумфална за Алфа Ромео! Тогава е проведен първият в историята Световен шампионат във Формула 1 Гран При и екипът на Алфа Ромео е победител.

А къде е Жулиета? За разлика от театралния Ромео, автентичният италиански сърцеразбивач ще трябва да почака за нейната поява не четири години (в пиесата на Шекспир Ромео е 18-годишен, Жулиета е на 14), а цели 36! Съвсем зряла възраст за истинска любов …

През 1954 г. от конвейера на вече отвърдената и известна в цял свят марка слиза първият автомобил Алфа Ромео Жулиета. Тук „спортното“ сърце на Ромео, имащ зад гърба си не една и две бляскави победи, донякъде е укротено, защото Алфа Ромео Жулиета е по-скоро малък автомобил, предназначен само за двама… Поезия и любов на четири колела! Името на елегантния кабриолет е подсказано от известния италиански поет Леонардо Синисгали. Автомобилът почти веднага придобива култов статут, дори Джон Кенеди притежавал кабрио Alfa Romeo Giulietta Spider! Също като в приказка с щастлив край … но не съвсем, защото след три различни модификации Жулиета „умира“ през 1963 г. После тя ще възкръсне още два пъти през годините, но това вече е от друга приказка. Съвсем като в живота, на мястото на Жулиета се появява Джулия. Всъщност Джулиите са три.

Алфа Ромео Джулия
Алфа Ромео Джулия

Името Алфа Ромео Джулия става име на три различни модела, които няма пряка връзка помежду си. Първата Алфа Ромео Джулия е спортна, компактна четириврата кола, която се произвежда от 1962 до 1978 г. Идеята на инженерния екип на Алфа Ромео е наследничката на Жулиета да бъде семеен автомобил, който да съчетава в себе си шика на италианския дизайн и характерния спортен дух на марката. По това време рекламният слоган на Алфа Ромео е „Семейният автомобил, който печели състезания“. Икономическият ръст на Италия през 60-те и 70-те години дава самочувствието и възможностите на Алфа Ромео трайно да се настани на европейския и световен автомобилен пазар. Още с първата си поява, Алфа Ромео Джулия смайва с уникалния си дизайн. Първоначално автомобилните критици са стъписани, някои я определят като „заоблен квадрат“. Новосъздадената Алфа обаче се харесва на широката аудитория потребители, въпреки по-скъпата си цена спрямо основния си конкурент – Фиат 1500. Това се дължи на някои нейни несъмнени предимства. Алфа Ромео Джулия е в състояние да побере трима души на предната седалка, багажното отделение, благодарение на находчиви инженерни решения по окачването, е в размер на цели 500 л. С 13 см. по-дълго междуосие от Жулиета, Джулия е несравнимо по-стабилна на пътя. Главното обаче е традиционния за фирмата спортен двигател. По-мощна и по-пъргава от предшественичката си, Алфа Ромео Джулия, независимо че носи TI в името си (Международен Туризъм) и че е определяна като фамилна кола, става любим автомобил на … полицията, заради нейните пътни и скоростни качества. Мафиотите също се оборудват с Джулии, за да може да имат равен шанс в преследванията! По този начин Алфа Ромео Джулия става и филмов герой – почти във всички криминални, детективски и ганстерски филми с преследвания, тя е главен участник. Част от тези филми гледахме и ние, и цъкахме с език..

Алфа Ромео Джулия е свързана, макар и по печален начин, с българската спортна история. Легендарната и непрежалима „деветка“ на Левски – Георги Аспарухов-Гунди, кара точно собствената си спортна  Alfa Romeo Guillia GT във фаталната за него и Никола Котков катастрофа на 30.06. 1971г. …

За 15-те си години съществуване, Алфа Ромео Джулия печели множество предстижни награди, победител е в много състезания в клас „Туризъм“ и е продадена в близо 600 000 екземпляра, в различните си модификации. През 1977 г. слиза от конвейера, за да отстъпи място отново на малката Жулиета …

В края на 70-те и през 80-те години Алфа Ромео претърпява редица сътресения и трансформации, следствие на финансова и икономическа криза. След краткотраен брак с Нисан, компанията през 1986 г . се премства в Торино, вече под крилото на групата Фиат заедно с Ланча, в ново подразделение, наречено „Alfa Lancia S.p.A.”. През 90-те марката се възражда, преодолява голяма част от старите проблеми и пуска на пазара хитови модели, които и днес могат да се видят по пътищата, включително и нашите. Това са Alfa 156, последван от Alfa 166, след това и спортната Alfa 147 в голф класата. Alfa 156 става първата Алфа, кола на годината през 1998, успехът е повторен от Alfa 147 през 2001г. И затвърден от Алфа Ромео Джулия след повторното събиране на Ромео с Джулия. Това става през 2015 г. Тогава за първи път е представено възраждането на Alfa Romeo Guilia, която изглежда и е напълно в духа на 20-те години на 21-ви век. Красавица! Така единодушно е определена още с първата си официална поява за пресата в Музея на историята на Алфа Ромео през 2015 г. в град Аресе. Тогава е представен флагманът на новия модел Алфа Ромео Джулия – “Куадрифолио“. Булото на новата Джулия е вдигнато по време на изпълнение на живо на Андреа Бочели на известната ария „Nessun dorma” (Никой да не спи) от операта Турандот на Джакомо Пучини. Стилно и бляскаво, типично за марката Алфа Ромео!

Алфа Ромео Джулия бележи началото на амбициозния план на компанията за рестарт – с цели осем нови модела и инвестиции от 5 млрд. евро с цел достигане на продажби от 400 000 автомобила на световните автомобилни пазари.

Алфа Ромео Джулия

Изцяло новата „Джулия“ е вярна на спортните традиции, но впечатлява и с дизайна си. Бензиновите модификации включват двулитров турбодвигател с мощност 280 к.с., с двойно предаване. Най-мощният модел от серията – „Куадрифолио Верде“ е с V6 мотор, разработен съвместно с Ферари, с мощност 510 к.с. и задно предаване, и ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 сек. Интериорът е класически, с изчистени скали на километража и оборотомера, впечатляващ, голям дисплей на мултимедията, салонът е изпълнен изцяло с естествени материали – кожа, дървени фурнири, алуминий и хром. В крак със световните тенденции, системите за безопасност включват предупреждение за опасно приближаване на превозно средство или пешеходец, както и сигнализация за излизане от лентата на движение в серийните модели. С доплащане може да се монтира и система за предупреждение за автомобил в мъртвата зона на водача.

След 2015 г. Алфа Ромео Джулия се предлага в три основни разновидности. Базовата „Super” е с бензинов двигател  с мощност 197 к.с. и турбодизелов в два варианта -150 и 180 к.с. . „Veloce”  е по-спортна и по-мощна. Тя бе представена официално на Парижкия международен автомобилен салон през 2016 г. Veloce също предлага два избора за двигател – двулитрово бензиново турбо и 2.2 дизел, и двата снабдени с 8-степенна автоматична скоростна кутия и Alfa Q4 задвижване на четирите колела. Veloce притежава отличителни черни брони с лъскава черна тапицерия на вратите, интересно решение е и специфичния ауспух с две тръби, разположени едностранно. Интериорът предлага  още спортни седалки с черна, червена или телесен цвят кожа, спортен волан с велурен захват, алуминиеви вложки в таблото и вратите, както и ефектни  ксенонови фарове. Шасито е качено върху 19 инчови алуминиеви ляти джанти.

Върхът на новата Джулия е  моделът „Quadrifoglio”. Той е снабден с изцяло алуминиев V6  бензинов двигател  с двойно турбо с директно инжектиране, специална разработка на инженерите на Ферари за модела. Мощността му достига 510 к.с.

при общо тегло от 1524 кг. Олекотяването е постигнато благодарение на алуминиевите и композитни компоненти в шасито и мотора. Въпреки мошния двигател, разходът на гориво е 8.5 на сто. Таблото е тапицирано с кожа и карбонови фибри, а старт бутонът се намира върху мултифункционалния волан. Шофьорът на Куадрифолио разполага и със специален DNA селектор върху централната конзола, контролиращ динамиката на движение на автомобила. Зададени са четири режима – Динамичен, Нормален, Ефикасен и Състезателен. Чудно ли е тогава, че при тези показатели и италианската полиция си поръча отново два автомобила от най-престижния и скъп модел на „Алфа Ромео“ ? Те ще бъдат използвани от специалните части на карабинерите в случаи, когато бързината играе ключова роля, както и за ескорт. Защото да притежаваш Алфа Ромео Джулия освен всичко друго е и израз на престиж. След повторната си официална поява през 2016 г на Парижкия автосалон, обновената Джулия в различните си модфикации спечели множество международни награди навсякъде по света.

Макар и с известно закъснение, Алфа Ромео Джулия вече е и при нас! В България марката се предлага от „Ауто Италия“ ЕАД, официален вносител на италианските марки Abarth, Alfa Romeo, FIAT и FIAT Professional. Цените започват от 92 000 лв. за базовия модел и стигат до 155 000 лв. за Куадрофолио. И нещо безпрецедентно за българския автомобилен пазар – фирмата вносител предлага 9-годишна гаранция за автомобилите си, в това число и за предлаганите модели на Алфа Ромео. Към заводската 3-годишна гаранция на производителя клиентът може да избира от три допълнителни пакета за удължаване на гаранцията на своя нов автомобил: 5 год. или 150 000 км, 7 год. или 300 000 км и 9 год. или 300 000 км. Освен това при заплащане до 7 дни от покупката на автомобила има и преференциални цени. Така всеки клиент на компанията може да бъде напълно сигурен, че разполага с покритие в случай на техническа повреда през целия цикъл на притежание на автомобила. До момента у нас никога не е предлагана толкова дълга гаранция като време и пробег!

Новото начало на Алфа Ромео е повече от успешно.

Компанията догодина ще посрещне 110 годишнината си със спокойствие и увереност. Любовната история между Алфа Ромео и преданите и обожатели продължава! И навярно ако Хенри Форд беше все още жив, и видеше Алфа Ромео Джулия да минава край него, със сигурност отново щеше да свали шапката си!

 Списание “Плейбой” брой 189

Автор Кирил Петров

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

БАБХ изтегля от пазара козе сирене с листерия и сусамов тахан с пестициди

Българска агенция по безопасност на храните

Агенцията по храните изтегля от пазара козе сирене,заразено с листерия, и био-тахан с пестициди.

Козето сирене е с нидерландски производител и в България са внесени близо 4 тона от него, като 740 кг от тях вече са спрени от БАБХ.

От пазара се изтегля и сусамов тахан, за който има съмнения, че е заразен с пестициди. Той е произведен в България от нидерландска суровина.

Суровината е преработена от българската  фирма  „Рад-Мар”  и над сто кг от нея са достигнали до щандовете в разфасовки от 250 грама и 1 кг.

И двата продукта не трябва да се консумират, защото са опасни и могат да бъдат върнати в магазините, от които са купени.


Велико Търново мина в червената Covid зона

Велико Търново

Област Велико Търново мина в червената зона на заболяемост от Covid-19 с ниво от 134 на 100 хиляди души население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

За последното денонощие в областта са регистрирани 54 нови лабораторно потвърдени случаи, което е най-високото ниво за региона от началото на пандемията, посочиха от РЗИ-Велико Търново. 

87% от новите случаи нямат връзка помежду си и са от седем от десетте общини в областта. На болнично лечение са 45 пациенти, а на домашно - 277. 

11 лечебни заведения в региона разкриха Covid сектори, включително частната кардиологична болница, болниците за рехабилитация, онкологията и психиатричната болница. „Идеята е там да продължи лечението на основно заболяване на пациентите с коронавирусна инфекция и в същото време да бъде осигурено разделянето им от останалите  болни“, поясниха от РЗИ.


Коментар на Петър Волгин: Ислямистите и глупавата Европа

Атентатите, намушкванията, обезглавяванията, извършвани от ислямски фанатици в много западни държави, са до голяма степен резултат от политиката на същия този Запад. Желаейки да се покажат като страхотно толерантни и великолепно мултикултурни, тези държави широко отвориха вратите си за всякакви хора от целия свят. Включително и за такива, които изобщо не се отличават с толерантност. Нещо повече.

През последните няколко десетилетия не само бяха приемани такива хора и семействата им, ами се правеше всичко възможно пришълците да живеят в новия си дом така, както са живели племената им през средните векове, а не така, както живеят гражданите на едно цивилизованото общество. Ето така в държави като Франция и Германия се образуваха истински гета, в които се живее не според законите, а според извратените правила на някакво домодерно общество. Според тези правила е напълно нормално да осакатиш или даже да убиеш дъщеря си или сестра си само защото се е усмихнала на непознат. Някой ще каже, че това са ужасяващи изключения.

В такъв случай трябва да кажем, че ужасяващо изключение е и обезглавяването на учителя Самюел Пати. И убийството на богомолците в Ница. И всички онези намушквания, които зачестиха през последните години.

Не стават ли твърде много изключенията? И не се ли превръщат в правило?

Крайно време е да признаем, че вината за ужасяващите терористични актове е не само на техните преки извършители и вдъхновители. Отговорност носят и ръководителите на западните държави, които в продължение на десетки години позволяваха на големи групи от хора да се държат така, все едно живеят според правилата на шериата, а не според нормалните закони. И още нещо.

Всеки, който през десетилетията сочеше опасността от подобна „толерантност“, биваше заклеймяван като „фашист“, „националист“ и изобщо като много лош човек. Внушаваха ни, че трябва да уважаваме „различността“. В крайностите си малоумната либерална пропаганда стигаше до там да твърди, че колкото някой е по-различен, толкова е по-ценен. Съответно в никакъв случай не биваше да пречим на различността. В каквото и да се изразява тя. Дори и в рязането на глави.

Точно преди десет години излезе книгата „Германия се самоунищожава“. Нейният автор Тило Сарацин, изтъкнат учен и политик, с факти доказваше, че заради ниската раждаемост и наплива на мюсюлмански имигранти, които не желаят да се интегрират, страната му е изправена пред демографска катастрофа. Читателите харесаха книгата. От нея се продадоха милион и половина копия. Либералният истаблишмент обаче никак не я хареса. Както левите, така и десните елити обвиниха Сарацин в „ислямофобия“ и в друг, изключително тежък грях според мултикултуралистите, „нетолерантност“. А Тило Сарацин, дългогодишен социалдемократ между другото, просто беше решил да не се съобразява повече с догмите на политическата коректност. Беше решил да говори истината. Да каже и да докаже, че ако Германия, респективно и целият Запад, не променят сбърканата си политика на защита на мултикултурализма, ги очаква гибел.

Ето го и най-важният въпрос.

Способна ли е Европа и изобщо цивилизованият свят да се противопоставят на фанатиците и терористите? Способни са. Стига да искат, разбира се. И първото, което трябва да направят управляващите в европейските държави, е да приключат с политиката на криворазбрана „толерантност“. Не може да има толерантност към хора и организации, които проповядват насилие. Специалните служби във всяка държава знаят кои имами правят това, в кои медресета и полулегални центрове се насажда омраза. Хора, които се занимават с това, които сеят нетърпимост, нямат място в Европа. Такива лица трябва да бъдат екстрадирани. Отношението към тях трябва да е твърдо и безкомпромисно. Това трябва да бъде направено не само заради сигурността на европейските граждани. Трябва да бъде направено, за да се тегли дебела черта между нормалните мюсюлмани, които са болшинство и трябва да бъдат уважавани, и радикалните ислямисти, към които трябва да се подхожда с цялата строгост на закона. Разбира се, когато законът бъде приложен с цялата му сила, веднага ще последва ужасен рев. Ще се оплакват не само подбудителите на терористичните актове. Ще плачат и либералните им защитници. Ще плачат „полезните идиоти“, онези, които смятат, че различността винаги трябва да бъде уважавана. Онези, които вярват, че най-ефективният начин да се бориш с тероризма е да размахваш плюшени мечета. Онези, които са готови да прегърнат всеки брадат екстремист и никак не се замислят, че главното желания на брадатия е да им пререже гърлата.

Крайно време е Европа да се излекува от глупостта си. Да отвори очи и да види, че срещу себе си има не просто някакви симпатяги, отличаващи се с безобидна „различност“. Срещу себе си Европа има фанатизиран враг, който възползвайки се от нашата толерантност, иска да установи един крайно нетолерантен ред. Плакатчетата тип „Вилкомен“ и балончетата под формата на сърце няма да спрат ислямските терористи. Подбудителите и извършителите на терористичните актове могат да бъдат спрени само от една силна държава. От държава, която е достатъчно умна, за да цени свободата и достатъчно сила, за да я защитава успешно.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Добрич е готов да посрещне зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушали все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и денонощно дежурство. 

По време на заседанието началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев докладва, че вече има сключени договори за зимна поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа. През зимата ще се разчита на 68 машини – 21 снегорина, 18 комбинирани машини, 6 роторни снегорина и други, които ще бъдат разположени в седем опорни пункта в областта. Осигурено е и необходимото количество пясък и сол. 

Директорът на РД ПБЗН Дарин Димитров докладва, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладваха и представителите на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич. 


Мошеници продадоха на лекар „лампата на Аладин“

Двама мъже са били задържани в индийския щат Утар Прадеш, след като измамили лекар да си купи лампата на Аладин, за която му обещали, че ще му донесе богатство и здраве, предаде Би Би Си.

Като част от схемата те дори се престорили, че призовават духове от лампата по подобие на приказката, а единият от тях се маскирал на Аладин.

Мошениците искали 200 000 долара, но склонили на $41 500.

Трети заподозрян – жена, се издирва.

Лекарят се оплакал в полицията в Мирут, западния щат Утар Прадеш, по-рано тази седмица.

Според органите на реда измамниците по-рано успели да заблудят и други хора по същия начин.


- реклама -

ОЩЕ

БАБХ изтегля от пазара козе сирене с листерия и сусамов тахан с пестициди

Българска агенция по безопасност на храните

Агенцията по храните изтегля от пазара козе сирене,заразено с листерия, и био-тахан с пестициди.

Козето сирене е с нидерландски производител и в България са внесени близо 4 тона от него, като 740 кг от тях вече са спрени от БАБХ.

От пазара се изтегля и сусамов тахан, за който има съмнения, че е заразен с пестициди. Той е произведен в България от нидерландска суровина.

Суровината е преработена от българската  фирма  „Рад-Мар”  и над сто кг от нея са достигнали до щандовете в разфасовки от 250 грама и 1 кг.

И двата продукта не трябва да се консумират, защото са опасни и могат да бъдат върнати в магазините, от които са купени.


Велико Търново мина в червената Covid зона

Велико Търново

Област Велико Търново мина в червената зона на заболяемост от Covid-19 с ниво от 134 на 100 хиляди души население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

За последното денонощие в областта са регистрирани 54 нови лабораторно потвърдени случаи, което е най-високото ниво за региона от началото на пандемията, посочиха от РЗИ-Велико Търново. 

87% от новите случаи нямат връзка помежду си и са от седем от десетте общини в областта. На болнично лечение са 45 пациенти, а на домашно - 277. 

11 лечебни заведения в региона разкриха Covid сектори, включително частната кардиологична болница, болниците за рехабилитация, онкологията и психиатричната болница. „Идеята е там да продължи лечението на основно заболяване на пациентите с коронавирусна инфекция и в същото време да бъде осигурено разделянето им от останалите  болни“, поясниха от РЗИ.


Коментар на Петър Волгин: Ислямистите и глупавата Европа

Атентатите, намушкванията, обезглавяванията, извършвани от ислямски фанатици в много западни държави, са до голяма степен резултат от политиката на същия този Запад. Желаейки да се покажат като страхотно толерантни и великолепно мултикултурни, тези държави широко отвориха вратите си за всякакви хора от целия свят. Включително и за такива, които изобщо не се отличават с толерантност. Нещо повече.

През последните няколко десетилетия не само бяха приемани такива хора и семействата им, ами се правеше всичко възможно пришълците да живеят в новия си дом така, както са живели племената им през средните векове, а не така, както живеят гражданите на едно цивилизованото общество. Ето така в държави като Франция и Германия се образуваха истински гета, в които се живее не според законите, а според извратените правила на някакво домодерно общество. Според тези правила е напълно нормално да осакатиш или даже да убиеш дъщеря си или сестра си само защото се е усмихнала на непознат. Някой ще каже, че това са ужасяващи изключения.

В такъв случай трябва да кажем, че ужасяващо изключение е и обезглавяването на учителя Самюел Пати. И убийството на богомолците в Ница. И всички онези намушквания, които зачестиха през последните години.

Не стават ли твърде много изключенията? И не се ли превръщат в правило?

Крайно време е да признаем, че вината за ужасяващите терористични актове е не само на техните преки извършители и вдъхновители. Отговорност носят и ръководителите на западните държави, които в продължение на десетки години позволяваха на големи групи от хора да се държат така, все едно живеят според правилата на шериата, а не според нормалните закони. И още нещо.

Всеки, който през десетилетията сочеше опасността от подобна „толерантност“, биваше заклеймяван като „фашист“, „националист“ и изобщо като много лош човек. Внушаваха ни, че трябва да уважаваме „различността“. В крайностите си малоумната либерална пропаганда стигаше до там да твърди, че колкото някой е по-различен, толкова е по-ценен. Съответно в никакъв случай не биваше да пречим на различността. В каквото и да се изразява тя. Дори и в рязането на глави.

Точно преди десет години излезе книгата „Германия се самоунищожава“. Нейният автор Тило Сарацин, изтъкнат учен и политик, с факти доказваше, че заради ниската раждаемост и наплива на мюсюлмански имигранти, които не желаят да се интегрират, страната му е изправена пред демографска катастрофа. Читателите харесаха книгата. От нея се продадоха милион и половина копия. Либералният истаблишмент обаче никак не я хареса. Както левите, така и десните елити обвиниха Сарацин в „ислямофобия“ и в друг, изключително тежък грях според мултикултуралистите, „нетолерантност“. А Тило Сарацин, дългогодишен социалдемократ между другото, просто беше решил да не се съобразява повече с догмите на политическата коректност. Беше решил да говори истината. Да каже и да докаже, че ако Германия, респективно и целият Запад, не променят сбърканата си политика на защита на мултикултурализма, ги очаква гибел.

Ето го и най-важният въпрос.

Способна ли е Европа и изобщо цивилизованият свят да се противопоставят на фанатиците и терористите? Способни са. Стига да искат, разбира се. И първото, което трябва да направят управляващите в европейските държави, е да приключат с политиката на криворазбрана „толерантност“. Не може да има толерантност към хора и организации, които проповядват насилие. Специалните служби във всяка държава знаят кои имами правят това, в кои медресета и полулегални центрове се насажда омраза. Хора, които се занимават с това, които сеят нетърпимост, нямат място в Европа. Такива лица трябва да бъдат екстрадирани. Отношението към тях трябва да е твърдо и безкомпромисно. Това трябва да бъде направено не само заради сигурността на европейските граждани. Трябва да бъде направено, за да се тегли дебела черта между нормалните мюсюлмани, които са болшинство и трябва да бъдат уважавани, и радикалните ислямисти, към които трябва да се подхожда с цялата строгост на закона. Разбира се, когато законът бъде приложен с цялата му сила, веднага ще последва ужасен рев. Ще се оплакват не само подбудителите на терористичните актове. Ще плачат и либералните им защитници. Ще плачат „полезните идиоти“, онези, които смятат, че различността винаги трябва да бъде уважавана. Онези, които вярват, че най-ефективният начин да се бориш с тероризма е да размахваш плюшени мечета. Онези, които са готови да прегърнат всеки брадат екстремист и никак не се замислят, че главното желания на брадатия е да им пререже гърлата.

Крайно време е Европа да се излекува от глупостта си. Да отвори очи и да види, че срещу себе си има не просто някакви симпатяги, отличаващи се с безобидна „различност“. Срещу себе си Европа има фанатизиран враг, който възползвайки се от нашата толерантност, иска да установи един крайно нетолерантен ред. Плакатчетата тип „Вилкомен“ и балончетата под формата на сърце няма да спрат ислямските терористи. Подбудителите и извършителите на терористичните актове могат да бъдат спрени само от една силна държава. От държава, която е достатъчно умна, за да цени свободата и достатъчно сила, за да я защитава успешно.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Добрич е готов да посрещне зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушали все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и денонощно дежурство. 

По време на заседанието началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев докладва, че вече има сключени договори за зимна поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа. През зимата ще се разчита на 68 машини – 21 снегорина, 18 комбинирани машини, 6 роторни снегорина и други, които ще бъдат разположени в седем опорни пункта в областта. Осигурено е и необходимото количество пясък и сол. 

Директорът на РД ПБЗН Дарин Димитров докладва, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладваха и представителите на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич. 


Мошеници продадоха на лекар „лампата на Аладин“

Двама мъже са били задържани в индийския щат Утар Прадеш, след като измамили лекар да си купи лампата на Аладин, за която му обещали, че ще му донесе богатство и здраве, предаде Би Би Си.

Като част от схемата те дори се престорили, че призовават духове от лампата по подобие на приказката, а единият от тях се маскирал на Аладин.

Мошениците искали 200 000 долара, но склонили на $41 500.

Трети заподозрян – жена, се издирва.

Лекарят се оплакал в полицията в Мирут, западния щат Утар Прадеш, по-рано тази седмица.

Според органите на реда измамниците по-рано успели да заблудят и други хора по същия начин.


Маркъс Рашфорд на път да отбележи хеттрик във вратата на правителството

Маркъс Рашфорд

Храненето в британските училища има дълга история. Когато през 70-те години на XIX век образованието става задължително, хиляди бедни деца започват да ходят гладни на училище. Манчестър първи започва да дава на децата безплатна храна през 1879 г. През 1906 г. е приет закон за образованието, включващ безплатни храни, но точно тази част от него остава пренебрегната. През 1921 г. са въведени критерииr кои деца имат право на безплатна храна в училище. Едва през 1944 г. е приет закон, който изисква всички местни власти да осигуряват безплатни храни за учениците. Две години по-късно се въвежда безплатно раздаване на мляко за децата. През 1980 година обаче консервативното правителство на Маргарет Тачър прекратява тази практика.Като премиер Тачър насърчава приватизирането на службите за храни в училищата. През 1986 г. със закон се ограничава броят на децата, одобрявани за безплатна храна по време на растяща безработица и инфлация. Родителите в по-бедните семейства не могат да се справят с агресивна кампания за насърчаване на децата да ядат нездравословни храни, продавани евтино в супермаркетите.

Тази промяна в храненето, известна в британската история като „хранителен преход“, с предлагане на нездравословни храни, включително в училищата, води до печалната констатация, че през 90-те години децата се хранят по-лошо, отколкото през 50-те.

Едва през 2001 г. храната в училищата се подобрява, за да отговаря що-годе на необходимите стандарти. И ето, появява се Маркъс Рашфорд, който в момента е на 22 години, на практика вече милионер футболист, но който добре познава проблема и е оцелял в бедното си семейство благодарение на храната в училище. За мнозина сигурно е странно, че точно момче като Рашфорд успява с кампанията си през лятото да се пребори с консервативните министри, но това, както обяснява Габи Хинслиф от „Гардиън“, си има своето обяснение:

„Той е безпристрастна фигура. Човек, който беше много внимателен по време на цялата кампания. Тук не става дума за партийна политика, а да се направи правилното нещо. Той е човек с огромен обществен профил и много по-лесно достига до хората, които не следят политиката толкова отблизо. Това беше брилянтно проведена кампания и беше много по-трудно за правителството да не ѝ обърне внимание, отколкото, ако беше водена от благотворителна организация или друга политическа партия“.

През лятото правителството напълно прие факта, че Маркъс Рашфорд се превръща в национален герой. Той дори получи почетно звание от кралицата за дейността си, което несъмнено е голямо признание. Как тогава се стигна до днешната ситуация?

Мисля, че когато Рашфорд отново извади училищата на дневен ред през септември, като че ли правителството беше избягало от реалността с мисъл за връщане към нормален живот. Министрите изглежда мислеха, че това е извънредна мярка по време на карантината и всичко ще приключи щом тя свърши. И мнозина смятаха, че се завръщат към „нормалното“, но когато загубата на работни места започна да излиза наяве през есента, тогава се появи отново нуждата от помощ.

Хората явно повече не бяха готови да толерират пренебрегването на въпроса с храните през ваканциите. Когато всичко е много мрачно и страшно, добрината се цени повече. Така че Маркъс Рашфорд със сигурност привлече вниманието на хората. Това доведе и до политическа промяна, след като лейбъристите като опозиция внесоха плана на Рашфорд за гласуване в парламента.

Правителството спечели гласуването, но загуби аргумента. Мнозина бяха разгневени, че някои министри дори обвиниха родителите, че трябва да поемат повече отговорност за изхранване на децата си. А самото правителство бе изненадано от политическия отзвук.

И така стигаме до политическата и икономическата същност на проблема. Само преди година консерваторите се смееха на тогавашния лидер, но опозиционната „Лейбъристка партия“ на Джеръми Корбин, който обещаваше, че ако дойде на власт, ще похарчи сума от порядъка на десетки милиарди паунда за интернет, за здравеопазването, за железниците, за пощите и за какво ли не още.

Консерваторите се шегуваха, че Корбин явно е намерил дървото с парите и смята да го изтръска здраво. Изведнъж обаче се оказа, че правителството на Борис Джонсън, подобно на всяко консервативно правителство, което стиска здраво кесията, сега притиснато от пандемията, налива здраво милиарди къде ли не. И логичният въпрос е защо е такъв проблем да се отпуснат пари и за децата в училище.

„Програмата струваше приблизително 20 милиона паунда седмично през лятото. Това е и очакваната сума, ако бъде продължена и през другите ваканции. Знам, че това звучи като голяма сума, но за хазната това са жълти стотинки, като се има предвид, че програмата „Да се храним навън, за да помогнем на заведенията“струва 500 милиона паунда“.

Какво е точно оправданието на министрите да не желаят да подновяват програмата?

Министрите казват, че отпускат на общините 63 милиона пануда за подпомагане на семействата, които вече изпитват трудности. Така че те твърдят, че са направили достатъчно и не е необходимо да правят нещо повече. Общините обаче казват, че голяма част от тези пари вече са похарчени за покриване на цената от пандемията, за което не са били компенсирани от централното правителство.

„Даунинг стрийт“ изпитва трудности да убеди хората, че не се опитва да реши проблема по евтин начин. Очевидно има твърдения, че безплатните храни в училище не са панацея, а само временно решение на проблем, който не засяга само храната. Раздаването на ваучери за безплатна храна не е достатъчно за изкореняването на бедността.

И така този на пръв поглед дребен проблем се оказа най-големият засега от гледна точка на единството на консерваторите и за правителството на Борис Джонсън. Доказателство за това бе вече споменатото гласуване в парламента. Във всички предишни гласувания правителството печелеше безпроблемно по въпросите на Брекзит не просто защото има комфортно мнозинство, а защото опозицията продължава да е разединена. Но вотът срещу храните мина благодарение точно на това мнозинство, а за първи път депутати тори гласуваха против и около 100 се въздържаха. В редиците на Консервативната партия са едни от най-яростните критици на правителството по въпроса. Дори такъв хардлайнер като Бърнард Дженкин, председател на влиятелната Комисия за връзки с обществеността, заяви, че правителството изглежда ще трябва да преосмисли политиката си.

След гласуването някои консерватори, повечето от тях бивши министри, изразиха съжаление, че са гласували против продължаването на програмата за безплатни храни в училищата и отбелязаха, че ако има повторно гласуване, ще направят завой. А на министъра на финансите Риши Сунак дори бе отказано обслужване в заведение в неговата община заради това, че гласува против безплатните храни.

Ан Лонгфийлд, председател на Комисията за децата в Англия:

„Бях ужасена и наистина разочарована от дебата през последните дни. Ние сме богата страна, а годината е 2020. Да имаме дебат за това дали трябва да сме сигурни, че гладните и уязвими деца имат достатъчно храна, е нещо, което много напомня на откъс от „Оливър Туист“ - произведение, публикувано през XIX век… Нека да прекратим противоречивите и деструктивни разговори и започнем да се фокусираме върху същественото. Всички сега трябва да се съгласим, че има проблем. Има проблем с гладуващи деца в тази страна, има проблем и с бедни деца“.

Премиерът Борис Джонсън отново е наясно със ситуацията:

„Аз напълно разбирам проблема с глада през ваканциите. Дебатът е как да бъде решен. Ние не искаме да видим гладуващи деца тази зима, тази Коледа. Със сигурност не в резултат на някакво невнимание на това правителство. Това няма да се случи“.

Маркъс Рашфорд междувременно, не повлиян от обществените му ангажименти и от светлините на прожекторите, съвсем професионално отбеляза хеттрик в Шампионската лига през седмицата. Но той изглежда е на път да отбележи хеттрик и във вратата на правителството. Първият гол е успехът за продължаване на безплатните храни през лятото, вторият е събраните над 1 милион подписа под петицията онлайн за безплатните храни, като сега очакваме само третия и най-важния гол - правителството в крайна сметка да направи завой и да продължи програмата и през следващите ваканции.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Над 146 000 души са получили пакети с храни от първа необходимост през октомври

Над 146 000 души са получили пакети с храни от първа необходимост през октомври. Кампанията на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще продължи до края на ноември, съобщават от ведомствата.

Очаква се в края на инициативата хранителни помощи да бъдат доставени на повече от 470 000 българи

Право на подкрепа имат всички , подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“. Към основната целева група бяха включени и хора, нуждаещи се от помощ заради коронакризата.


Русия готова да помогне на Армения при боеве на нейна територия

Москва ще окаже на Ереван цялата необходима помощ в съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, ако военните сблъсъци бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения, заяви министерството на външните работи на Русия във връзка с обръщението на премиера на Армения Никол Пашинян към президента Владимир Путин, предаде БТА.

„Потвърждаваме ангажираността на Руската федерация със съюзническите задължения по отношение на Република Армения, включително произтичащите от Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и Република Армения от 29 август 1997 г. В съответствие с договора Русия ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако бойните действия бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения“, се казва в декларацията.

По-рано бе съобщено, че външните министри на Армения и Азербайджан са се договорили за спешни стъпки за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Това е станало след среща на двамата министри в Женева, се уточнява в изявление на съпредседателите на Минската група - пратениците на Русия, Франция и САЩ.

Съгласно споразумението няма да бъдат нанасяни преднамерено удари по цивилно население и невоенни обекти, ще бъде извършена размяна на телата на загинали на бойното поле и до една седмица ще бъдат изготвени списъци на  военнопленниците, с оглед евентуална размяна.

Армения и Азербайджан засега не успяват да спрат сраженията, въпреки че три пъти се договаряха за прекратяване на огъня, а продължаващите повече от месец сблъсъци вече са отнели живота на стотици хора, отбелязва Ройтерс.

Междувременно еврокомисарят по антикризисното управление Янез Ленарчич, съобщи, че Европейският съюз е отделил 400 000 евро хуманитарна помощ за населението на Нагорни Карабах.