Моравиецки: ЕС да наложи нови санкции на Минск при ескалация на мигрантската криза

Ако кризата на границата между Полша и Беларус ескалира, Европейският съюз трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции срещу режима в Минск, каза полският премиер Матеуш Моравиецки в Берлин. След разговори с германския канцлер Ангела Меркел той припомни, че Полша брани ЕС и Германия от мощна мигрантска вълна.

Преди да пристигне в германската столица полският премиер Матеуш Моравиецки остро критикува телефонните разговори на германския канцлер Ангела Меркел с беларуския президент Александър Лукашенко в опит да посредничи в кризата. Но след срещата в Берлин изненадващо смекчи тона. Няма никакво съмнение, че използваните от Лукашенко мигранти като жива сила, както и струпването на руски военни по границата с Украйна са насочени срещу ЕС, заяви полският премиер. И призова за въвеждането на нови санкции срещу Минск, включително и търговски.

„Бихме искали опонентът ни да разбере, че няма да се поддадем на политически изнудване и да стоим безучастни и просто да наблюдаваме какво се случва от другата страна на границата. Трябва да планираме по-нататъшни стъпки с надеждата, че няма да влезем в спирала от санкции, но трябва да обмислим търговските санкции“, каза Моравиецки, а Меркел се съгласи:

„Трябва да е ясно, че имаме готовност за нови санкции, ако не настъпи успокояване на ситуацията. Говоря на първо място за санкции срещу Лукашенко, ако не видим напредък. А нито аз, нито Полша виждаме напредък“.

Меркел предупреди, че всякакви агресивни действия срещу Украйна ще имат последствия.

„Трябва от една страна да сме ясни в посланията си към Русия, а от друга – да предлагаме възможност за диалог“, смята Меркел.

„Съжалявам, че руският президент не се съгласи на среща на върха в рамките на Нормандската четворка. Това щеше да бъде сигнал, че всички са заинтересовани от отнемане на напрежението. Сега трябва да покажем, че европейците сме на едно мнение по отношение на въвеждането на нови санкции както заради украинската криза, така и срещу Беларус“, посочи още немският канцлер.

Start typing and press Enter to search