Кола с остъклен балкон?!

Смайващата нова концепция на „Форд“, според която по-малкото е повече!

Нов дизайнерски подход променя изгледа от мястото на шофьора

Съгласете се, че видим ли нов автомобил, след външния му вид най-много се интересуваме от интериорните решения. Таблото, „копчетата“ и – разбира се – „колко вдига“, както питахме като малки. Но животът така е устроен, приятели, че всъщност важното е това, което се вижда извън автомобила. Защото и по най-дългия път няма да стигнете до по-различно място от онова, което сте постигнали в мечтите си. И не е нужно хиляда копчета и измервателни уреда да ни разсейват от гледката навън или – още по-важно – от човека до нас!

Новият Mustang Mach-E е абсолютно различен от всеки друг „Форд“ досега – кулминация на простор, технологии и усещане за уют. През последните десетилетия във вътрешността на купето в автомобила се търсеше „все повече“ – повече бутони, повече функции, повече елементи. Днес обаче „Форд“ изненадва с редуктивен подход и дизайн, поставящ човека в центъра, за да олекоти интериора и да създаде цялостно ново пространство.

 

За дизайнерите на „Форд“ постигането на динамичен и цялостен интериор при Mustang Mach-E е с цел автомобилът да прави повече с по-малко, като същевременно е осигурен близък достъп до всички важни контролни прибори.

Минималистичният подход създава за водачите по-удобна и семпла среда. При Mustang Mach-E големият, централно разположен сензорен екран обединява много от уредите в автомобила, гладкото арматурно табло е с вграден високоговорител, а подложките за безжично зареждане премахват кабелите. Плоският под в цялото купе на електрическия автомобил осигурява по-голям вътрешен простор отпред и отзад и дава на дизайнерите пионерски шанс да създадат интериор, при който най-важен е човекът.

За да разбере по-добре младото, дигитално ориентирано поколение и да предвиди бъдещите потребителски тенденции, „Форд“ създаде и виртуален състезателен автомобил съвместно с почти четвърт милион геймъри. В екстериора на екстремния състезателен Fordzilla P1 функциите са сведени до най-важното в електронните спортове – скорост, позиция в състезанието и време за обиколка, а редуцираната цветова палитра намалява разсейването, за да може водачът да се фокусира върху надпреварата.

Минималистичният подход при проектиране на интериора и в бъдеще ще се фокусира върху това, което клиентите искат най-много.

Еволюцията на изгледа за водача

Интериорът на автомобила се е променил много от времето, когато шофьорите наистина са съхранявали ръкавици в жабката, тъй като металните и дървени волани на първите коли са се охлаждали през зимата.
Един поглед във времето назад подрежда иновациите през годините в разбирането за интериор и „гледка“.
• Първоначално прозорците в автомобилите са допълнителна опция и приличат повече на къщни прозорци, някои дори с капаци.
• С извитите челни стъкла се усъвършенстват и климатиците – предните стъкла може вече да не се отварят.
• Първите вградени в автомобила радиоприемници възлизат на 20% от стойността на самото превозно средство. По-евтино би ви излязло да си возите някой, който да ви разказва новините и да пее песни между тях.
• Следвоенните арматурни табла са повлияни от щурма на космоса – с повече превключватели, измервателни уреди и бутони. Шофьорът е мъжествен пилот, зает с копчета, и няма време за глезотии като това дали на спътниците му им е удобно.
• Появата на видеоигрите и ръчните игрови конзоли революционизират дизайна на волана – с пера, поставени в близост до палците на водача. Ставаме все по-виртуални и все така забравяме човека до нас или гледката отвън.
• Днешният интериор се изработва от по-трайни материали, за да устои на дезинфектанти, слънчеви лосиони и репелент срещу насекоми, и започва все по-често да се заглежда в човека. Това, което прави „Форд“ отново пионер, както и започва вълнуващата история на една от най-популярните световни марки автомобили.

Но вижте сами! Промените в изгледа на водача от дузина превозни средства – от Model T до Mustang Mach-E – може да проследите в специално видео в YouTube каналите на Ford of Europe и Ford Bulgaria.

Start typing and press Enter to search