Н. Пр. Джузепина Дзара: Пред Италия и България има обща цел – да изградим европейското бъдеще

Могат да се направят паралели между настоящата политическа ситуация в България и подобни ситуации в Италия по отношение на нуждата от промяна, смята посланикът на Италия у нас Н. Пр. Джузепина Дзара, която гостува на предаването „Преди всички“.

Най-голямото предизвикателство във външната политика на Италия е и това, което стои пред България – да изградим общо европейско бъдеще, заяви тя.

„Да направим така, че ЕС да запази и развие своята значима роля на икономическата, политическата и културната сцена.“

„Това, което преживяхме миналата пролет, беше трагедия и постави нащрек всички италианци“, посочи пред БНР посланик Дзара. Сега по думите ѝ има политически дебати за ваксинационните сертификати като начин за достъп до публични места.

Относно задължителната ваксинация за медицинските работници в Италия Джузепина Дзара изтъкна, че само 0,2% от тях не са ваксинирани.

Първото назначение на Дзузепина Дзара на дипломатически пост у нас е било в началото на прехода. У нас е отново от януари тази година.

Върнах се 22 години по-късно и откривам България доста променена. Има и характеристики, които са останали непроменени – това са тези неща, които ме накараха да заобичам страната“, сподели дипломатът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Превод в ефир: Лилия Кръстева-Пеева

Start typing and press Enter to search