НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК 3 МАРТ – В ПРОГРАМИТЕ НА БНТ

КУЛТУРА НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК 3 МАРТ – В ПРОГРАМИТЕ НА БНТ

„Възвишение“, „Под игото“, „Шибил“ и други исторически заглавия – във филмовата програма на обществената телевизия

Специалната празнична програма на обществената телевизия, започва в 9:00 часа по БНТ1 и БНТ4 и ще прослeди събитията от официалната програма за честване на Националния празник и акцентите в честванията на връх Шипка, в Стара Загора и в Разград.

Темата за Освобождението в новата ни литература ще дискутират известните наши съвременни писатели Владимир Зарев и Захари Карабашлиев, а учители по история от столични гимназии, заедно с литературоведи, ще разискват проблемите на преподаването и осмислянето темата за Освобождението в средните и висшите училища.

В поредица от репортажи репортерите на БНТ ще разкажат  интересни факти за паметника на руския император Александър II, за Мемориалния парк край Свищов и за метоха в с. Черни Осъм, откъдето Левски е тръгнал за с. Къкрина. Зрителите ще имат среща с човека, който поддържа Вечния огън на паметника на Незнайния войн и ще научат къде се съхранява знамето, което се издига на 3 март и как се подготвя за изнасяне. Анна Ангелова ще сподели със зрителите историята на един японски самурай, участвал в обсадата на Плевен.

Горан Благоев ще разговаря с проф. Надя Манолова-Николова и доц. Валери Колев за сръбското участие във войната и окупирането на Царибродско, Босилеградско и Трънско. Видеоразказ ще припомни съдбата за организатора на освободителното движение в Трънско – Тако Пеев.

В празничния ден, зрителите ще имат уникалната възможност да видят някои от най-ценните експонати на Регионалния исторически музей в Троян, където се съхранява оръжието на капитан Петко Войвода и други военни реликви от онова време и ще чуят неразказвани досега истории за освобождаването на Троянския проход от генерал Павел Карцов.

Весела Петрова и нейният събеседник Пейо Колев ще разгледат фотоархивите, които са запазили спомена за отбелязването на 3 март.

Водещи на празничната програма на БНТ са Анна Ангелова, Димитър Стоянович, Горан Благоев и Георги Ангелов.

От 10:55 часа камерите на обществената телевизия ще предадат пряко от паметника на Незнайния воин тържествения ритуал за издигане на националния трибагреник (БНТ1 и БНТ4). И двата канала на БНТ ще излъчат от 18:30 часа директно от площад „Народно събрание“ от зарята-проверка по случай Националния празник на България.

Исторически филми и премиера на „Възвишение” в национален ефир

На 3 ти март от 10:30 часа БНТ2 ще излъчи филма от документалната поредица „Домът на вярата“ , посветен на Самоковския манастир „Покров на Света Богородица”.  Светата обител е основана през 1772 г. от предците на Константин Фотинов, а стенописите в църквата са дело на Захари Зограф и брат му Димитър. Девическият манастир „Покров на Света Богородица” не е затварял врати от началото на основаването си преди 247 години. Днес в манастира живее 99 годишната, най-старата монахиня в България.  През годините той е не само духовен център и пазител на вярата, но и едно културно средище, със свое килийно училище, в което са учили момичета  на четмо и писмо. Храмът пази частица от мощите на свети Пантелеймон, а Апостолът на свободата е посещавал няколко пъти манастира в митарствата си за основаване на революционен комитет.

От 16:20 БНТ4 ще покаже документалния филм  от поредицата „Битките за Европа“, посветен на историческите сражения край Плевен. Филмът е озаглавен “Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”.

БНТ1 ще излъчи от 17:30 часа документалния филм на режисьора Михаил Мелтев  „Господин Гладстон и българите“, а по БНТ2 зрителите могат да гледат историческия разказ  за Константин Величков („Константин Величков – европеецът“ – 16:00 часа). Филмът на режисьорката Анна Петкова „Благослов за „Мила Родино“, който ще бъде излъчен в 19:15 часа по БНТ1, изследва историята на националния ни химн.

В сутрешните часове на празничния ден (8:00 ч.) БНТ1 ще излъчи документалният филм на Андрей Слабаков „Голямото четене: „Под игото“. Тази година се навършват 125 г. от издаването на  Вазовата епопея като самостоятелна книга. В навечерието на празника БНТ4 започна излъчването на телевизионната адаптация на романа „Под игото“ на режисьорския тандем Янко Янков и Нина Янкова.  Образите на любимите литературни герои пресъздават Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев – Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др. В събота (13:00 ч.) и неделя (13:45) зрителите може да видят 2-ри и 3-ти епизод на филма.

Една от най-успешните екранизации на Йовковия разказ „Шибил“ ще излъчи БНТ1 от 14:30 часа в празничния ден. Едноименният филм е създаден през 1968 година, режисьор е Захари Жандов, сценаристи са Магда Петканова, Захари Жандов и Генчо Стоев. Ивайло Тренчев е оператор на филма, а музиката е написана от Васил Казанджиев. Ролите във филма са поверени на Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова и др.

В 20:30 по БНТ1 е премиерата в национален ефир на филма „Възвишение”. Екранизацията по романа на Милен Русков е сред най-гледаните български ленти за последното десетилетие с над 140 000 кинозрители. Чрез виртуозната комбинация от исторически факти и художествена измислица режисьорът Виктор Божинов разказва историята на Арабаконашкия обир от 1872 г. през погледа на комитите Гичо и Асенчо (Александър Алексиев и Стоян Дойчев). Звездния  актьорски състав допълват Филип Аврамов, Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Станислав Ганчев, Румен Гавазанов, Антонио Димитриевски, Ивайло Димитров, Владимир Михайлов и др. Българската национална телевизия е копродуцент на филма.

Програмата на БНТ2 предлага от 21:00 ч. драмата „Съдията: 1884 – юлий, август” (1986 г.) на режисьора Пламен Масларов, с незабравимите Георги Черкелов и Джоко Росич в главните роли.

Историческата драма на режисьора Владислав Икономов „Денят на владетелите” (1985 г.) е изборът на БНТ3 за празничната вечер.  Васил Михайлов  изпълнява  главната роля, а продукцията разказва за славната епоха на хан Крум. (22:00 ч. )

Музикални акценти в празничната програма

От 13:00 часа в празничния ден БНТ1 ще излъчи юбилейния концерт на народната певица Гуна Иванова „Българийо, майчице свята“. В 16:00 по БНТ1 започва  спектакълът на Гвардейския представителен духов оркестър с участието на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов”, Детския хор на БНР, Орлин Горанов, Надя Казакова и др.

Програмата на БНТ2 предлага музикалната продукция „Зора над Балкана“ на Регионалния телевизионен център Русе с популярни хайдушки и възрожденски песни, а от 15:00 часа е концерта на Северняшкия ансамбъл гр. Плевен.

Юбилейният концерт „50 години „Щурците“ ще покаже БНТ3, а БНТ4 ще излъчи спектакълът, с който Михаил Белчев отбеляза половин век на българската музикална сцена. От 23:00 ч. зрителите на БНТ1 могат да  гледат концерта на група „Фондацията” с участието на „Софийска филхармония” под диригентството на Максим Ешкенази.

Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март!

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Полицията в София задържа 21-годишен младеж за кражба на автомобил

Полицията в София задържа 21-годишен мъж за кражба на автомобил. Арестуваният е криминално проявен.

Разследването е започнало, след като в полицията е подаден сигнал за изчезването на автомобил от центъра на София. Собственикът на колата е обяснил, че возилото е изчезнало в края на месец ноември.

След кратко разследване служители на Трето районно полицейско управление в столицата успели да открият извършителя. Това се оказал мъж на 21 години.

Той е криминално проявен и познат на МВР за различни видове престъпления. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. По случая тече досъдебно производство.

Пътищата са проходими при зимни условия

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, съобщават от Пътната агенция. Възстановено е движението по пътя Велико Търново - Русе в участъка между Поликраище и Самоводене. 

Заради авария на тежкотоварен автомобил камионите трябваше да изчакават, а леките коли бяха пренасочвани през Първомайци.

Федерацията по художествена гимнастика подписа нов 3-годишен договора със световен козметичен гигант

Българската федерация по художествена гимнастика подписа нов 3-годишен договор със световния козметичен гигант LOREAL.

Ето какво написаха от БФХГ на официалната си страница в социалните мрежи:

„След силните емоции и преживявания от завършилото Европейско първенство преди дни, днес долетя още една прекрасна новина за БФХГ!

Световният гигант в козметиката LOREAL подписа нов 3-годишен договор с БФХГ!

Нашите момичета са притегателна сила за спонсорите със своите успехи и популярност в България и света! Можем само да сме щастливи, че в тези трудни времена има фирми и бизнесмени, които изключително ценят труда, успехите и красотата на “златните ни момичета”!

“Изключително съм щастлива за подписания нов 3-годишен договор със световната марка LOREAL. За нас това е от огромно значение, защото спортът в целия свят съществува благодарение и на спонсорите. Партньорите ни са много доволни от нас и ни предложиха нови три години спонсорство. Днес е щастлив ден за българската художествена гимнастика, защото след европейското във връзка с мен влезе още една чуждестранна фирма, която има желание да ни бъде партньор. Радвам се, че работата ни и успехите ни са забелязани не само у нас, но и по света!”

Благодарим на LOREAL за подкрепата към нашия спорт и за твърдата им убеденост, че красотата е нещо, което всъщност е в пътя, в трудолюбието, в усилието, и най - вече в сърцата на големите хора!“


Протестиращи блокираха бул. “Дондуков” в София

И тази вечер протестиращи срещу правителството се събраха пред сградата на Министерския съвет в София.

Участниците в демонстрацията блокираха булевард "Дондуков" и преминаха в шествие към Орлов мост.

За събота, когато се навършват 150 дни от началото на протестите, се планира по-мащабна проява.

Етър с първа победа през сезона

Етър постигна първа победа за сезона в Първа професионална футболна лига след домакински успех с 1:0 над Царско село. Новият старши треньор на великотърновци Александър Томаш успя да вдъхнови тима и извоюва първия си успех във втория мач начело на Етър. В първия двубой като наставник на тима Томаш записа нулево равенство при гостуването на Славия.

Преслав Боруков отбеляза единствения гол в мача още в 11-а минута, с което осигури трите точки за Етър на стадион "Ивайло".

Поражението пък е четвърто поредно за водения от Любослав Пенев тим на Царско село и "царете" заемат 9-о място с 13 точки. Етър остава последен със 7 точки.

Последният мач от 14-ия кръг между Етър и Царско село трябваше да се играе вчера, но беше отложен с 24 часа заради обилния снеговалеж във Велико Търново.

Царско село създаде първата опасна ситуация още в началните минути, когато Стефан Христов бе изведен сам срещу вратаря, но опитният страж на домакините Христо Иванов успя да излезе и да пресече топката.

Етър поведе в 11-а минута след майсторско изпълнение на Преслав Боруков. Стефан Щерев центрира отдясно и Боруков с глава прехвърли вратаря на гостите Джони Пласид, отбелязвайки петия си гол за сезона.

Минута по-късно гостите бяха близо до изравнителен гол след центриране на Борис Галчев от фаул, но ударът на Стефан Христов премина покрай страничния стълб.

В 28-а минута хубава атака на Етър завърши с центриране към Милчо Ангелов, който стреля неточно. Малко по-късно отново Ангелов опита удар, но вратарят Пласид изби.

Царско село продължи да търси изравнително попадение, но в 35-а минута малшансът попречи на тима да изравни след удар в гредата на Дилан Мертенс. Малко по-късно и Луис Педро се озова на стрелкова позиция за Царско село, но стреля над вратата.

Двата отбора завършиха с по 10 души мача след два бързи червени картона в средата на втората част. В 62-а минута Свилен Щерев от домакините бе изгонен след втори жълт картон, а две минути по-късно численото равенството бе възстановено след червен картон на Божидар Васев от гостите за нарушение срещу откъсващия се Преслав Боруков.

Етър пропусна отлична възможност да приключи интригата в мача в 70-а минута след удар на Яни Пехливанов, спасен от Пласид. При добавката Боруков насочи топката към мрежата, но Луис Педро изчисти от голлинията.

- реклама -

ОЩЕ

Полицията в София задържа 21-годишен младеж за кражба на автомобил

Полицията в София задържа 21-годишен мъж за кражба на автомобил. Арестуваният е криминално проявен.

Разследването е започнало, след като в полицията е подаден сигнал за изчезването на автомобил от центъра на София. Собственикът на колата е обяснил, че возилото е изчезнало в края на месец ноември.

След кратко разследване служители на Трето районно полицейско управление в столицата успели да открият извършителя. Това се оказал мъж на 21 години.

Той е криминално проявен и познат на МВР за различни видове престъпления. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за 72 часа. По случая тече досъдебно производство.

Пътищата са проходими при зимни условия

Пътищата в страната са проходими при зимни условия, съобщават от Пътната агенция. Възстановено е движението по пътя Велико Търново - Русе в участъка между Поликраище и Самоводене. 

Заради авария на тежкотоварен автомобил камионите трябваше да изчакават, а леките коли бяха пренасочвани през Първомайци.

Федерацията по художествена гимнастика подписа нов 3-годишен договора със световен козметичен гигант

Българската федерация по художествена гимнастика подписа нов 3-годишен договор със световния козметичен гигант LOREAL.

Ето какво написаха от БФХГ на официалната си страница в социалните мрежи:

„След силните емоции и преживявания от завършилото Европейско първенство преди дни, днес долетя още една прекрасна новина за БФХГ!

Световният гигант в козметиката LOREAL подписа нов 3-годишен договор с БФХГ!

Нашите момичета са притегателна сила за спонсорите със своите успехи и популярност в България и света! Можем само да сме щастливи, че в тези трудни времена има фирми и бизнесмени, които изключително ценят труда, успехите и красотата на “златните ни момичета”!

“Изключително съм щастлива за подписания нов 3-годишен договор със световната марка LOREAL. За нас това е от огромно значение, защото спортът в целия свят съществува благодарение и на спонсорите. Партньорите ни са много доволни от нас и ни предложиха нови три години спонсорство. Днес е щастлив ден за българската художествена гимнастика, защото след европейското във връзка с мен влезе още една чуждестранна фирма, която има желание да ни бъде партньор. Радвам се, че работата ни и успехите ни са забелязани не само у нас, но и по света!”

Благодарим на LOREAL за подкрепата към нашия спорт и за твърдата им убеденост, че красотата е нещо, което всъщност е в пътя, в трудолюбието, в усилието, и най - вече в сърцата на големите хора!“


Протестиращи блокираха бул. “Дондуков” в София

И тази вечер протестиращи срещу правителството се събраха пред сградата на Министерския съвет в София.

Участниците в демонстрацията блокираха булевард "Дондуков" и преминаха в шествие към Орлов мост.

За събота, когато се навършват 150 дни от началото на протестите, се планира по-мащабна проява.

Етър с първа победа през сезона

Етър постигна първа победа за сезона в Първа професионална футболна лига след домакински успех с 1:0 над Царско село. Новият старши треньор на великотърновци Александър Томаш успя да вдъхнови тима и извоюва първия си успех във втория мач начело на Етър. В първия двубой като наставник на тима Томаш записа нулево равенство при гостуването на Славия.

Преслав Боруков отбеляза единствения гол в мача още в 11-а минута, с което осигури трите точки за Етър на стадион "Ивайло".

Поражението пък е четвърто поредно за водения от Любослав Пенев тим на Царско село и "царете" заемат 9-о място с 13 точки. Етър остава последен със 7 точки.

Последният мач от 14-ия кръг между Етър и Царско село трябваше да се играе вчера, но беше отложен с 24 часа заради обилния снеговалеж във Велико Търново.

Царско село създаде първата опасна ситуация още в началните минути, когато Стефан Христов бе изведен сам срещу вратаря, но опитният страж на домакините Христо Иванов успя да излезе и да пресече топката.

Етър поведе в 11-а минута след майсторско изпълнение на Преслав Боруков. Стефан Щерев центрира отдясно и Боруков с глава прехвърли вратаря на гостите Джони Пласид, отбелязвайки петия си гол за сезона.

Минута по-късно гостите бяха близо до изравнителен гол след центриране на Борис Галчев от фаул, но ударът на Стефан Христов премина покрай страничния стълб.

В 28-а минута хубава атака на Етър завърши с центриране към Милчо Ангелов, който стреля неточно. Малко по-късно отново Ангелов опита удар, но вратарят Пласид изби.

Царско село продължи да търси изравнително попадение, но в 35-а минута малшансът попречи на тима да изравни след удар в гредата на Дилан Мертенс. Малко по-късно и Луис Педро се озова на стрелкова позиция за Царско село, но стреля над вратата.

Двата отбора завършиха с по 10 души мача след два бързи червени картона в средата на втората част. В 62-а минута Свилен Щерев от домакините бе изгонен след втори жълт картон, а две минути по-късно численото равенството бе възстановено след червен картон на Божидар Васев от гостите за нарушение срещу откъсващия се Преслав Боруков.

Етър пропусна отлична възможност да приключи интригата в мача в 70-а минута след удар на Яни Пехливанов, спасен от Пласид. При добавката Боруков насочи топката към мрежата, но Луис Педро изчисти от голлинията.

Запалиха Коледната елха в Плевен

В Плевен грейна Коледната елха. Заради строгите мерки срещу коронавируса за първи път нямаше празнична програма. Какво си пожелават плевенчани?

Украсеното коледно дърво е естествено и се намира пред сградата на общината, която също е обляна със светлинни ефекти, които запали по традиция кметът Георг Спартански.

Макар и много по-малко от обичайното на площада „Възраждане“ родители доведоха децата си.

Според НАТО руските войски в Молдова нарушават международното право

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че намиращите се руски войски в Молдова и Приднестовието са в нарушение на международното право:
"Видяхме как Русия разгръща войски в нарушение с желанията на различни правителствата на най-близки до нас страни, как анексира незаконно Крим, как продължава да дестабилизира Източна Украйна, как руски войски се намират в части на Грузия, Молдова и Приднестровието. Това е нарушение на териториалната цялост на Молдова  и е още един пример как Русия много често не спазва международното право", каза Столтенберг. 
Вчера новоизбраният проевропейски президент на Молдова Мая Санду поиска изтеглянето на руски миротворци от непризнатата от никого сепаратистка област Приднестровие. От Кремъл отговориха, че това може да заплаши крехкото статукво.
Столтенберг изрази безпокойство от смазването на мирните протести в Беларус и допълни, че народът на страната е този, който трябва да реши съдбата си.

Легендата Стефан Евертс с линия водка и джин носещи неговото име

Легендата в мотокроса Стефан Евертс вече има собствена линия алкохолни и безалкохолни  напитки. Колекцията включва водка, джин и тоник с марката S72.

Бутиковите питиета бяха представени дни преди рождения ден на 10-кратният световен шампион. На 25 ноември носителят на 101 победи в състезанията от веригата Гран При отпразнува своя 48-ми рожден ден.


Белгиецът 3 пъти е обявяван за спортист на годината в страната си. Той е  единственият пилот, печелил световни титли и с четирите японски компании (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki), а през 2003 година прави уникално постижение, като печели победите и в трите класа (125 сс, МХGP и 650 сс) в състезанието за Голямата награда на Франция.

Слага край на изключително успешната си състезателна кариера през 2006 година. След това заема поста на технически директор в КТМ, като отговаря за обучението на младите пилоти. Синът му Лиъм тръгва по стъпките на имения си баща и сега е състезател по мотокрос.