НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК 3 МАРТ – В ПРОГРАМИТЕ НА БНТ

„Възвишение“, „Под игото“, „Шибил“ и други исторически заглавия – във филмовата програма на обществената телевизия

Специалната празнична програма на обществената телевизия, започва в 9:00 часа по БНТ1 и БНТ4 и ще прослeди събитията от официалната програма за честване на Националния празник и акцентите в честванията на връх Шипка, в Стара Загора и в Разград.

Темата за Освобождението в новата ни литература ще дискутират известните наши съвременни писатели Владимир Зарев и Захари Карабашлиев, а учители по история от столични гимназии, заедно с литературоведи, ще разискват проблемите на преподаването и осмислянето темата за Освобождението в средните и висшите училища.

В поредица от репортажи репортерите на БНТ ще разкажат  интересни факти за паметника на руския император Александър II, за Мемориалния парк край Свищов и за метоха в с. Черни Осъм, откъдето Левски е тръгнал за с. Къкрина. Зрителите ще имат среща с човека, който поддържа Вечния огън на паметника на Незнайния войн и ще научат къде се съхранява знамето, което се издига на 3 март и как се подготвя за изнасяне. Анна Ангелова ще сподели със зрителите историята на един японски самурай, участвал в обсадата на Плевен.

Горан Благоев ще разговаря с проф. Надя Манолова-Николова и доц. Валери Колев за сръбското участие във войната и окупирането на Царибродско, Босилеградско и Трънско. Видеоразказ ще припомни съдбата за организатора на освободителното движение в Трънско – Тако Пеев.

В празничния ден, зрителите ще имат уникалната възможност да видят някои от най-ценните експонати на Регионалния исторически музей в Троян, където се съхранява оръжието на капитан Петко Войвода и други военни реликви от онова време и ще чуят неразказвани досега истории за освобождаването на Троянския проход от генерал Павел Карцов.

Весела Петрова и нейният събеседник Пейо Колев ще разгледат фотоархивите, които са запазили спомена за отбелязването на 3 март.

Водещи на празничната програма на БНТ са Анна Ангелова, Димитър Стоянович, Горан Благоев и Георги Ангелов.

От 10:55 часа камерите на обществената телевизия ще предадат пряко от паметника на Незнайния воин тържествения ритуал за издигане на националния трибагреник (БНТ1 и БНТ4). И двата канала на БНТ ще излъчат от 18:30 часа директно от площад „Народно събрание“ от зарята-проверка по случай Националния празник на България.

Исторически филми и премиера на „Възвишение” в национален ефир

На 3 ти март от 10:30 часа БНТ2 ще излъчи филма от документалната поредица „Домът на вярата“ , посветен на Самоковския манастир „Покров на Света Богородица”.  Светата обител е основана през 1772 г. от предците на Константин Фотинов, а стенописите в църквата са дело на Захари Зограф и брат му Димитър. Девическият манастир „Покров на Света Богородица” не е затварял врати от началото на основаването си преди 247 години. Днес в манастира живее 99 годишната, най-старата монахиня в България.  През годините той е не само духовен център и пазител на вярата, но и едно културно средище, със свое килийно училище, в което са учили момичета  на четмо и писмо. Храмът пази частица от мощите на свети Пантелеймон, а Апостолът на свободата е посещавал няколко пъти манастира в митарствата си за основаване на революционен комитет.

От 16:20 БНТ4 ще покаже документалния филм  от поредицата „Битките за Европа“, посветен на историческите сражения край Плевен. Филмът е озаглавен „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа“.

БНТ1 ще излъчи от 17:30 часа документалния филм на режисьора Михаил Мелтев  „Господин Гладстон и българите“, а по БНТ2 зрителите могат да гледат историческия разказ  за Константин Величков („Константин Величков – европеецът“ – 16:00 часа). Филмът на режисьорката Анна Петкова „Благослов за „Мила Родино“, който ще бъде излъчен в 19:15 часа по БНТ1, изследва историята на националния ни химн.

В сутрешните часове на празничния ден (8:00 ч.) БНТ1 ще излъчи документалният филм на Андрей Слабаков „Голямото четене: „Под игото“. Тази година се навършват 125 г. от издаването на  Вазовата епопея като самостоятелна книга. В навечерието на празника БНТ4 започна излъчването на телевизионната адаптация на романа „Под игото“ на режисьорския тандем Янко Янков и Нина Янкова.  Образите на любимите литературни герои пресъздават Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев – Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др. В събота (13:00 ч.) и неделя (13:45) зрителите може да видят 2-ри и 3-ти епизод на филма.

Една от най-успешните екранизации на Йовковия разказ „Шибил“ ще излъчи БНТ1 от 14:30 часа в празничния ден. Едноименният филм е създаден през 1968 година, режисьор е Захари Жандов, сценаристи са Магда Петканова, Захари Жандов и Генчо Стоев. Ивайло Тренчев е оператор на филма, а музиката е написана от Васил Казанджиев. Ролите във филма са поверени на Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова и др.

В 20:30 по БНТ1 е премиерата в национален ефир на филма „Възвишение”. Екранизацията по романа на Милен Русков е сред най-гледаните български ленти за последното десетилетие с над 140 000 кинозрители. Чрез виртуозната комбинация от исторически факти и художествена измислица режисьорът Виктор Божинов разказва историята на Арабаконашкия обир от 1872 г. през погледа на комитите Гичо и Асенчо (Александър Алексиев и Стоян Дойчев). Звездния  актьорски състав допълват Филип Аврамов, Христо Петков, Кирил Ефремов, Благовест Благоев, Станислав Ганчев, Румен Гавазанов, Антонио Димитриевски, Ивайло Димитров, Владимир Михайлов и др. Българската национална телевизия е копродуцент на филма.

Програмата на БНТ2 предлага от 21:00 ч. драмата „Съдията: 1884 – юлий, август” (1986 г.) на режисьора Пламен Масларов, с незабравимите Георги Черкелов и Джоко Росич в главните роли.

Историческата драма на режисьора Владислав Икономов „Денят на владетелите” (1985 г.) е изборът на БНТ3 за празничната вечер.  Васил Михайлов  изпълнява  главната роля, а продукцията разказва за славната епоха на хан Крум. (22:00 ч. )

Музикални акценти в празничната програма

От 13:00 часа в празничния ден БНТ1 ще излъчи юбилейния концерт на народната певица Гуна Иванова „Българийо, майчице свята“. В 16:00 по БНТ1 започва  спектакълът на Гвардейския представителен духов оркестър с участието на Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, Детския хор на БНР, Орлин Горанов, Надя Казакова и др.

Програмата на БНТ2 предлага музикалната продукция „Зора над Балкана“ на Регионалния телевизионен център Русе с популярни хайдушки и възрожденски песни, а от 15:00 часа е концерта на Северняшкия ансамбъл гр. Плевен.

Юбилейният концерт „50 години „Щурците“ ще покаже БНТ3, а БНТ4 ще излъчи спектакълът, с който Михаил Белчев отбеляза половин век на българската музикална сцена. От 23:00 ч. зрителите на БНТ1 могат да  гледат концерта на група „Фондацията” с участието на „Софийска филхармония” под диригентството на Максим Ешкенази.

Бъдете с празничната програма на БНТ на 3 март!

Start typing and press Enter to search