Над 1 100 са вече заразените ученици на Балеарските острови, местното правителство въвежда нови изисквания

Регионалното правителство на Балеарските острови одобри нова наредба за организираните пътувания до островите, съгласно която всички групи над 20 души, които пристигат на Балеарските острови са длъжни да представят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването или да имат пълна ваксинация. Причината е в макроогнището, което бе открито там и засегна няколко хиляди ученици.

Изключение от новите изисквания ще има само за хора, които присъстват на конгреси, спортни състезания или организирано обучение. Освен това Балеарското правителство поиска и усилено присъствие на полицейски части, за да се предотврати рисково поведение в туристическите райони. Поводът – над 1 100 заразени ученици след пътуване в края на учебната година до Балеарските острови.

Заради организираните партита в хотели, на яхти и на концерт, 9 249 души са изолирани в различни хотели на островите, а 4 796 са под карантина.

Заразените са от почти всички автономни региони, като най-много са от Мадрид, Андалусия и Страната на баските, а най-малко от Кастиля ла Манча, Мурсия и Арагон. При направените изследвания 26 % от всички младежи, участвали в партитата, са се оказали положителни с Covid-19, макар и голяма част от тях да са безсимптомни.

„Разбираме, че след година и половина пандемия всички искаме да се върнем към нормалното, но това трябва да се направи с голяма предпазливост” каза регионалният министърът на здравеопазването Патрисия Гомес и предупреди да се избягват тълпите, защото новите варианти на коронавируса циркулират .

Start typing and press Enter to search