Над 73 000 са родените в Кипър от 2015 г. досега, 20% – от чуждестранни родители

Всяко пето дете, родено в Кипър през последните 6 години, е с родители чужденци. Проблемите на променящата се демографска картина в страната заради ниската раждаемост и нарастващият брой търсещи убежище в нея бяха обсъждани в парламента.

Над 73 000 са родените в Кипър от 2015 г. досега, като 20% от тях са от чуждестранни родители.

През тази година социалните служби са изплатили еднократната надбавка, давана при раждане, за близо 1300 новородени деца на имигранти, при малко над 800 бебета в кипърски семейства.

За последните 6 години в страната са регистрирани почти 210 000 чужденци, 60% от които са граждани на трети страни, извън Европейския съюз.

Тези данни бяха изнесени от вътрешния министър Никос Нурис по време на дискусия в парламента за демографските проблеми и миграцията.

Основните опасения на правителството и депутатите, изразени в нея, са ниската раждаемост и увеличаващият се брой на търсещи убежище, тъй като двете тенденции допринасят за дебалансиране на демографската ситуация в страната.

Търсещите политическо убежище вече представляват 4% от населението на Кипър, докато в Евросъюза делът им е само 1%.

Подготвят се промени в социалната политика и законодателството за справяне с демографските проблеми, бе заявено в парламента на Кипър.

Start typing and press Enter to search