Над половин млрд. лева загуби за бюджета установи втората проверка в бившата Държавна агенция по хазарта

Над половин милиард лева загуби за бюджета е установила втората проверка в бившата Държавна агенция по хазарта, съобщиха от Министерството на финансите.

Проверката е извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция. Тя е за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. и обхваща плащането на държавни такси от компаниите „Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Евробет“.

Докладът е предоставен на прокуратурата.

Именно заради казуса Комисията по хазарта беше закрита, а функциите ѝ бяха поети от Националната агенция за приходите (НАП).

Тихомир Безлов/Стопкадър БНТ

В предаването “Нещо повече” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира, че съобщението от проверката е оптимистично, защото е имало притеснения, че може да има преразглеждане на ситуацията с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, той активно работеше за това, и да се окаже, че той си плащал и всичко е било точно.

Анализаторът припомни, че тези щети са били обявени още преди Божков да замине за Дубай и тогава неговата позиция е била, че това е въпрос на преценка:

“Тогава г-н Божков очакваше да отиде в съда и там да се изясни спорът между него и Министерството на финансите. Нещата обаче се развиха по друг начин”.

Безлов изказа съмнение за това какво ли щеше да се случи, ако не беше излязъл списъкът със санкции по закона “Магнитски”.

Според експерта от ЦИД следващото Народно събрание ще трябва да приеме специален закон, който да интерпретира ситуацията заради санкциите “Магнитски”:

“Ще е много интересно, защото в следващия парламент, който ще приема този закон, ще видим истинските размери на лобизма в хазарта“.

Той посочи, че и темите за рекламите в хазарта и за начина, по който се продава хазарт, трябва да търсят регулация.

Интервюто на Диана Янкулова с Тихомир Безлов можете да чуете от звуковия файл.

Start typing and press Enter to search