Снимка: Монитор Първият аквапарк в София е готов на 60%.

Жителите и гости на София ще могат да си наливат напълно безплатно минерална вода от новия аквапарк в града, който в момента се строи. Водната атракция ще бъде в парк „Възраждане“, а строителството й се очаква да приключи през ноември. Това стана ясно след като кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира обекта.

Водоналивният кът ще бъде разположен пред обслужващата сграда и достъпът до него ще бъде денонощен. „Реално изграждаме нови 25 дка пространство, като 19 от тях са реално парково пространство, а на останалата територия за първи път в София ще бъде изграден обществен аквапарк“, обясни Фандъкова.

На терена ще бъдат изградени 5 открити басейна – три, от които детски, един развлекателен с дълбочина 140 см и хидромасажен. Проектът предвижда 2 водни пързалки тип „ролба“ с по 1 улей и 1 пързалка с 3 успоредни улея в северната част на комплекса, предназначени за лица с ръст над 130см. В зоната ще има закрит басейн и SPA център с ползване на минералната вода от находището „Баталова воденица“. Водният атракцион ще може да приеме до 500 посетители. В обслужващата сграда ще бъде разположено и заведение за бързо хранене. В зелените площи е предвидено поставянето на 130 пейки, шезлонги и 2 чешми. Пет зелени площадки ще бъдат разположени в периферията на парка в близост до второстепенните подход. Специална атракция ще бъде съществуващият сега голям дъб с корона с диаметър 25 метра. В централната зона на парка ще бъдат оформени поляни за слънчеви бани, пикник и свободни игри. „Над 60% от дейностите са изпълнени – цялата подземна инфраструктура е готова“, констатира Фандъкова.

Кметът на София припомни, че в момента се възстановя и минералната баня в Банкя, където работата трябва да приключи следващата година. Предстои и обявяване на процедура за възстановяване на банята в „Овча Купел“. „Преди няколко дни обявихме и процедурата за парк „Дружба“, където ще обновим детски площадки, ще се изгради зона за спорт и ще се оформи пространството към понтона“, каза Фандъкова.

monitor.bg