Немският виртуоз Петер Рьозел представя Моцарт в зала “България”

На 7 април в зала “България” немският виртуоз Петер Рьозел ще представи Концерт за пиано и оркестър, К466 заедно със Софийската филхармония и маестро Владимир Кираджиев.

Във втората част на концерта ще прозвучат “Картини от една изложба” на Модест Мусоргски в оркестрация на Сергей Горчаков. Този концерт е част от едноименния цикъл, посветен на  безсмъртната творба на руския гений.

През 1874 Модест Мусогрски създава клавирния цикъл “Картини от една изложба”, в който отделните части са инспирирани от картини и рисунки на неговия рано починал приятел – художника Виктор Хартман. Музиката става вдъхновение за десетки композитори, които правят оркестрации върху нея. Истинската си популярност ”Картините” получават едва в оркестровия вариант, създаден от Морис Равел през 1922.  Оркестрацията на Сергей Горчаков от 1954г. не е получила популярноста на Равел, но е намерила немалко ценители, сред тях е и самият  Курт Мазур, който пръв я изпълнява извън Русия през 1968 и я записва на грамофонна плоча.

Билети за концерта са налични на касата на зала “България” и онлайн на epaygo, eventim и ticketsbg.

Петер Рьозел е роден в Дрезден, в семейството на диригент и певица. Учил е в Московската консерватория „П. И. Чайковски” при Дмитрий Башкиров, след това и при Лев Оборин. По време на обучението си в Москва печели награди на няколко големи международни конкурса –  „Роберт Шуман” (1963), „Чайковски” (1966) и конкурса в Монреал (1968).

Гостувал е в повече от 40 страни на всички континенти. Неговите изяви на международните фестивали в Берлин, Единбург, Proms в Лондон, Перт, Залцбург, Hollywood Bowl и Хонг Конг са били посрещнати с възторг и от публиката, и от критиката. Свирил е с оркестри като Нюйоркската филхармония и Филхармонията на Лос Анжелес, Симфоничните оркестри на Детройт, Минесота, Торонто, Монреал, BBC, Берлинската филхармония и Дрезденската Щатскапеле, под диригентството на прочутите Бломщет, Борейко, Дютоа, Хайтинк, Хардинг, Хенхен, Хербиг, Мазур, Зандерлинг и Темирканов.

Паралелно с концертната си активност Петер Рьозел прави множество записи за фирми като EMI, Capriccio, Ars Vivendi и Berlin Classics.  Освен това е бил член на жури на международните конкурси „Кралица Елизабет”, „Уилям Капел”, конкурсите в Женева, Сендаи и Монреал.

За своята дълга и брилянтна пианистична кариера Петер Рьозел получава през 2009 Наградата за изкуство на град Дрезден. Той е член на Саксонската Академия на изкуствата.

В творческия си път на диригент Владимир Кираджиев e ръководил различни симфонични оркестри и ансамбли за съвременна музика, а днес вече е сред най-търсените оперни и симфонични диригенти в Централна и Източна Европа. След дипломирането си с отличие от Държавната музикална академия в София в специалностите оркестрово и хорово дирижиране Кираджиев продължава образованието си при Курт Мазур във Ваймар (Германия), Франко Ферара в Сиена (Италия) и Карл Остерайхер във Виена (Австрия). През 1984 г. става артистичен директор на Операта в Сливен и е чест гост-диригент на почти всички филхармонии в България. През 1990 г. се премества да живее във Виена, където става главен диригент на Виенския Резиденц оркестър. Владимир Кираджиев е гост-диригент на редица оперни театри, като Оперния театър в Люцерн, Дойче Опер Берлин, Комише Опер Берлин, Берлинския Mетропол Театър, Латвийската национална опера в Рига, Софийската национална опера, Татарската национална опера в Kaзaн, Операта в Краков (Полша). Работил е с много симфонични оркестри в Австрия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Литва, Латвия, Русия, Полша, Мексико, Колумбия, Казахстан, Южна Корея и Китай. Концертирал е със звезди като Aннa Нетребкo, Елина Гаранча, Марсело Алварес, Людмил Ангелов, Рудолф Нуреев и други. В кариерата на диригент си сътрудничи с известни режисьори, като Юрий Александров, Гьоц Фридрих и Питър Селърс. Редовно участва на фестивалите в Сигулда и Юрмала в Латвия, Виенските фестивални седмици, Мартенските музикални дни Русе и Софийските музикални седмици. От 2008 до 2013 г. Владимир Кираджиев е артистичен директор на филхармонията в Жешов (Полша) и художествен ръководител на музикалния фестивал в Ланцут (Полша). От 2013 г. той е първи гост-диригент на Oперата в Шчечин, Полша. Сред многото записи с оперна и симфонична музика, които Кираджиев е направил, се отличава записът му с BBC Scottish Symphony на клавирния концерт на Мориц Мошковски със солист видният български пианист Людмил Ангелов. Владимир Кираджиев е преподавател по оперно дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Start typing and press Enter to search