НОВИНИ

В САЩ е разрешена за приложение и Covid ваксината на “Джонсън и Джонсън”

Американското управление за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри използването на Covid ваксината на "Джонсън и Джонсън" за хора на 18 и повече години, съобщи ББС.

Така препаратът да бъде третата ваксина, разрешена за употреба в Съединените щати след препаратите на "Пфайзер" и на „Модерна“.

Компанията е дала съгласие да достави 100 милиона дози до края на юни.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" показа ефективност от 66% за предотвратяване на Covid-19 срещу множество варианти на коронавируса в глобално проучване, включващо близо 44 000 души, заяви компанията през миналия месец.


Пратка от 52 800 дози от Covid ваксината на “АстраЗенека” пристига у нас

52 800 дози от ваксината  на компанията „АстраЗенека“ срещу Covid-19 пристигат тази сутрин у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Създадена е организация ваксините веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне.

Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план ще бъдат възстановени вероятно от днес, съобщи за БНР директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

„Веднага ще бъдат разпределени по РЗИ-та и от РЗИ-тата към съответните и лични общопрактикуващи лекари и ваксиниционните пунктове. Още „зелени коридори“ няма да бъдат възстановени, защото чакаме да дойдат още две пратки с ваксини в началото на следващата седмица. Да има възможност широко да се отворят. Иначе ще отворим за един ден, ще свършат и после пак ще има напрежение. По-добре да се изчака 2-3 дни и тогава, когато има наистина достатъчно количества да започнем да работи“

В понеделник страната ни очаква да получи и 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер".


Българските културни институти в Централна Европа ще отбележат заедно 3 март

Софийската филхармония

Българските културни институти в Берлин, Прага, Братислава, Будапеща и Рим ще отбележат националния празник с обща инициатива, която включва онлайн прожекции на филми и концерт на Софийската филхармония.

Програмата ще е достъпна само за българите, живеещи на територията на Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Италия.

Българските културни институти в Централна Европа за първи път ще отбележат заедно националния празник на Република България.

Във време, в което цяла Централна Европа е скована от противоепидемични мерки, Българските културни институти в Берлин, Прага, Братислава, Будапеща и Рим се обединиха, за да представят на своята публика тридневна празнична онлайн програма по повод 3-ти март. С подкрепата на Софийска филхармония и сътрудничество с интернет платформата НЕТЕРА, те ще зарадват своите зрители със следните събития:

От 19:00 ч. на 1 март 2021 г. до 19:00 ч. на 2 март 2021 г. ще бъде излъчен  българският документален филм "Непобеденият генерал - Владимир Вазов‘‘,(реж. Татяна Пандурска) с игрални елементи за живота на големия български патриот, генерал Владимир Вазов (1868-1945). Филмът е на български език с  английски субтитри.

От 19:00 ч. на 2 март 2021 г. до 19:00 ч. на 3 март 2021 г.  публиката ще може да гледа българския игрален филм ‚‚Възвишение‘‘, (реж. Виктор Божинов), по едноименния роман на българския писател и преводач Милен Русков. Филмът е на български език с английски субтитри.

От 19:00 ч. на 3 март 2021 г. до 19:00 ч. на 4 март 2021 г. ще бъде представен  Концерт на Софийска филхармония. Програмата е изцяло с произведения от българските композитори: Веселин Стоянов „Празнична увертюра“, диригент - Григор Паликаров, Георги Златев-Черкин „Севдана“, солист - Светлин Русев, диригент - Саша Мякиля, Панчо Владигеров „Рапсодия Вардар“, диригент - Найден Тодоров, Александър Текелиев „Корени“, с участието на Хор „Ваня Монева“, диригент- Георги Димитров и  Стефан Драгостинов  "Terra Bulgara" , диригент - Борян Цанев

Програмата ще е достъпна само на територията на Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Италия заради авторските права.

Още по темата ще научите от интервюто на Светослава Кузманова с Борислав Петранов – директор на Българския културен институт в Берлин.


От Танак води в рали “Финландия”

От Танак

Естонецът От Танак с "Хюндай i20" спечели три от днешните шест етапа на сняг и лед и увеличи на 24.1 секунди преднината си пред втория Кале Рованпера в генералното класиране на рали Финландия, втори кръг в Световния рали шампионат (WRC).

Танак, който бе начело и след първите два етапа в петък, продължи да се справя най-добре с арктическите атмосферни условия в горите на Лапландия, като особено силно естонецът се представи в сутрешните етапи. Както той сам заяви след края на състезателния ден "следобеда целта ми бе да не правя грешки".

Това позволи на финландеца Рованпера с "Тойота Ярис" и белгиеца Тиери Ньовил с "Хюндай i20" да спечелят седмия и осмия специален етап и да запазят жива интригата за победа и в неделния ден.

Ньовил се движи трети във временното класиране на 25.9 секунди от лидера Танак.

Доста по-сериозни проблеми днес имаше световният шампион Себасетиан Ожие. Французинът заби автомобила си "Тойота Ярис" в пряспа само 200 метра преди финала на днешния последен тест и загуби над 20 минути, докато се върне на пътя. Ожие все пак получи компенсация от съдиите, но изоставането му така или иначе е много серизно - над 11 минути от временния лидер.
Днес на участниците в рали Финландия им предстоят заключителните два етапа с обща дължина от 22,47 километра, които ще се проведат южно от Рованиеми.

За първи път българчетата в странство ще разгледат виртуално Панорамата в Плевен

Панорама у нас „Плевенска епопея 1877“

Над 100 българчета от неделното училище в Неапол точно в 11:00 часа ще посетят единствената Панорама у нас „Плевенска епопея 1877“. Тяхната екскурзия е виртуална и се прави за първи път след проявения голям интерес от общности във всички краища на света.

В чест на Националния празник - 3 март вече са определени онлайн посещенията и за  деца  на наши сънародници от Дъблин - Ирландия, Кралство Мароко, от испанските градове Барселона, Паленсия и Тарагона, от Брюксел -Белгия, Атина - Гърция.

Вълнението на всички е обяснимо. Това е първата виртуална екскурзия, тя е различна и ще покаже не само уникалния историко-художествен музей, но и ще даде възможност на децата да зададат своите въпроси. Днес в Панорамата ще ги разходи Валери Какачев, екскурзовод, но и журналист, интересен писател и драматург.


Стефка Григорова, директор хуманитарни дейности в Общината казва, че вълнението на нашите сънародници е трогнало всички, след Неапол пристигат писма от цял свят.

Освен за конкретните исторически факти, сладкодумният и пълен със знания Валери Какачев ще им разкаже и малко известни и любопитни истории.


Всичко е готово за първата виртуална екскурзия за българчетата, които живеят в Неапол, едно различно връщане в Родината, към миналото на българския народ в навечерието на 3 март, очакват ги с нетърпение точно в 11:00 часа. И екипът, който организира виртуалната екскурзия също пожела здраве и до нови срещи в Плевен , скоро.


Историкът Евгени Георгиев доказа, че ивановската скална лавра е най-голямата в България

Ивановските скални църкви

Регионалният исторически музей в Русе продължава изследователската дейност в рамките на Националния археологически резерват "Ивановски скални църкви". Този път обект на изследване е комплексът "Стълбицата", който досега е бил пренебрегван, тъй като е труднодостъпен и е невъзможно достигането му без специална алпийска екипировка.

В годината, в която се навършват осем века от основаването на Ивановските скални манастири от монаха Йоаким, историкът Евгени Георгиев е готов с ново откритие, което в най-скоро време ще бъде и публикувано в научните издания. Комплексът "Стълбицата" е описан още от Карел Шкорлип, който обаче само е забелязал съществуването му, но не е успял да достигне до него.

Ивановски скални манастири

За да отговори на този сложен въпрос, историкът Евгени Георгиев използвал помощта на алпиниста Вълко Вълков, с когото заедно спускали въжета, забивали в скалите клинове, преодолели скалите в зимните дни, когато и растителността не пречи и достигнали до монашеските убежища, които преди 800 години са били дом и на християнската вяра.

Ивановската скална лавра наистина е най-голямата в страната и изключително ценна както за историята ни и за запазването на християнската вяра.


- потърсете ни -

Вижге и това