Наколко години държавата организация ”Приятели на Нотр Дам” молят за дарения Саудитска Арабия, Катар и Русия… Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън и други мегаполиси, обикалят като просяци да събират пари за ремонта!

Всички катедрали и църковни имоти във Франция са собственост на държавата. Католическата църква само стопанисва. Как се стигна до тук – Франция, тази могъща и богата държава да отделя десетки милиарди евро за всевъзможни интеграционални измишльотини и безсмислици, а да пренебрегва десетилетия своят национален символ, олицетворяващ най-ярко френската идентичност?

2.5 милиона е отделила за ремонта държавата от необходимите 150 милиона… 2.5 милиона… а за останалите 147.5 милиона “бедната” Франция разчита на благотворителност от чужбина !!! 

И то главно от Америка.

Няколко години представители на оторизираната от държавата организация ”Приятели на Нотр Дам” обикалят Бостън, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън и други мегаполиси като просяци да събират пари за ремонта! Молят за дарения Саудитска Арабия, Катар и Русия…


До тук ли я докараха? Срамота…

P.S. Оказва се, че молбите за пари не са от вчера… Катедралата се строи от 1163 г до 1345 г. На финала на грандиозният проект френският крал привършва парите и се обръща към богатата еврейска общност на Париж за помощ.

Златото необходимо за довършването е подсигурено с едно условие – на западната фасада да се поставят десетки статуи на Царете на Юдеа-Саул, Мойсей, Давид,Соломон, Авраам и т.н.

Alexander Vasilev-Vasilevsa /фейсбук

Start typing and press Enter to search