Новини Лондон: Бирата ще стане 22 лева! Заради глобалното затопляне!

ЛЮБОПИТНО Новини Лондон: Бирата ще стане 22 лева! Заради глобалното затопляне!

Цената на халба бира може да достигне 10 паунда, или около 22 лева, заради спада в добивите на ечемик. Това твърдят учени от САЩ, Канада и Китай в ново проучване, посветено на ефектите от киматичните промени.

Екстремните метеорологични явления и засушаването на цели региони оказват глобално влияние, включително и върху производството на бира. Учените изследват ефектите върху цената и потреблението в 34 региона по света.

За целта те залагат прогнозни равнища на добивите на ечемик през следващите 80 години, отчитайки температурните амплитуди и промяната в количеството на валежите. След това използват икономически и математически модели, с които да оценят ефекта върху цената на “кехлибарения еликсир” в различните държави.

Във Великобритания се очаква спад в годишното потребление на бира с между 0.37 и 1.33 милиарда литра, както и двукратно увеличение на цената до 5 паунда за пинта (малко над половин литър). Това се равнява на около 11.50 лева.

Авторите на проучването смятат, че водещите производители на бира, като Белгия, Чехия и Ирландия, ще бъдат най-силно засегнати, тъй като внасят голяма част от необходимия им ечемик.

В Белгия, Чехия и Германия се очаква среден спад на годишното производство на пивоварите с между 27 и 38%. В Аржентина екстремно високите температури ще доведат до свиване на бирената индустрия с 35 на сто.

profit.bg

Популярни

Още теми...