„Новини с добавена стойност“ от Г-н Балев: Вътрешният ритъм на външните работи

Здраве желаем по всякакъв начин, скъпи приятели на информацията отвъд разума. Ние сме тук. Ние се наричаме “Новини с добавена стойност”, един бюлетин на вълните на кръвното налягане в нашия тревожен век. 
Както Бойко Борисов вдига и сваля ДДС според кръвното си, така и ние следим показателите на обществената сърдечно-съдова система – и реагираме по съвест. Тази седмица отново бяхме претоварени с най-разнообразни по натиск обществени проблеми. За нас по-голям глобален въпрос представлява европейският път на Северна Македония. Но се занимавахме и с локални конфликти като изборите в САЩ и борбата с коронавируса у нас. Всички тия проблеми ги решавахме с помощта на външния министър Екатерина Захариева. 
С нея не мога да кажа, че сме колеги или по някакъв начин близки, ала навремето, в юношеска възраст, заедно с нея прочетохме две ремаркета с книги. Бяхме страхотна двойка читатели – Екатерина Полувелика Татар-Пазарджишка и Г-н Балев Дунавския вихър в равнината. С Екатерина се срещахме тайно в Павликени да четем книги. Четенето ни направи умни и благородни. Това е страхотното влияние на качествената литература. Четяхме с Катя класически произведения, научна литература, исторически и религиозни трудове. 
Помня как четохме “Сума на теологията” от Тома Аквински – брей, много буква, много нещо, ала не съжаляваме за нито един ред. Много се обогатихме в ония времена на духовна бедност. Това беше мнооого отдавна и го разказвам само затова, защотоq откак поумняхме с нея, светът вече не е същият. Много си разширихме мирогледа, тя стана вицепремиер и министър в различни кабинети, аз пък ръся пот на литературната ниваq с моя впрегатен Пегас обогатявам българската култура. 
Но и днес имаме общи интереси с г-жа Захариева, примерно в тоя романтичен исторически процес – европейската интеграция на Македония. Аз казвам: 
– Давай да ги интегрираме тия македонци, да не жалим сили и средства, това ще ни направи политически и духовно по-богати – както навремето с тебе четяхме книги заедно и поумнявахме бавно. 
Но Катя Захариева ми възразява: 
– Не можем да ги интегрираме македонците, преди да си напишат домашното по история и обща европейска култура. Те да прочетат като мене и тебе “Сума на теологията”, да престанат с историческия вандализъм и да покажат добра воля с възприемането на всички наши тези за общата ни история. Искам да водим диалог в справедлива доминация. Все пак ние сме по-голяма и стара държава, членуваме в Европейския съюз три петилетки без малко. Много по-напред сме от тях. Нашите приятели от Северна Македония трябва да са по-смирени по европейския друм. 
Аз пък аз тука имам една контратеза на екатеринината. Смятам, че трябва да помагаме на нашите приятели от Македония, ако се затрудняват с написването на историята си. Но да помагаме с много търпение и такт, не да се прави България на строга господарка с камшик. Без грубости и кръчмарски бабаитлък. Да покажем, че сме по-умни и овладeни, да покажем, че сме чели “Сума на теологията”. Аз даже съм навит да им продадем на македонците от нашите F-16 – в знак на добросъседски и стратегически чувства. И малко военни кораби трябва да им пазарим за 1-2 милиарда – да се почувстват морска държава! Това би било много изгодна сделка, ала не знам кой може да я прокара. Някой голям сладкодумец като Бойко Борисов, когото всички лидери по света много уважават. Това е работа за него, а ние с Катя Захариева захванахме локалните проблеми с глобално значение. Примерно, за изборите в САЩ му дръпнахме една широка дискусия, ама ги разнищихме до последния бял косъм на Байдън. Много ги разбираме Щатите, като българския фейсбук сме – там няма човек, който да не е най-тънък познавач на тая проблематика. С две думи – изборите в Щатите са най-щателно анализирани от българския фейсбук, затова няма какво повече да се каже. 
Дори такива капацитети като мен и Екатерина Полувелика – ние немеем и се смеем пред народните свети жертви интелектуални. Хората седят и анализират, ушите им пушат като на грешни дяволи. Но главната ни екзистенциална тревога си остава борбата с коронавируса. Чухме, че ситуацията е овладяна. Ала тревогата ни расте въпреки цялата овладяност на положението. Даже се чудим кое е по-добре овладяно – пандемичната обстановка или съдебната система. Кой от двата хаоса е по-контролиран? Кой от двамата писатели Борисов и Лукашенко пръв ще напише “Сума на Конституцията?”. 
Екатерина Полувелика е вицепремиер по съдебната реформа, но и тя не може да ми отговори еднозначно. Чухме, че като свършат местата по болниците, ще настаняват болните в хотели, но не чухме кой ще лекува тия болни, като свършат лекарите и сестрите. Ще ги лекуваме аз и Захариева, защото сме прочели цялата Александрийска библиотека, така че, спете спокойно, деца на България, от Чикаго до Владивосток през Павликени! 
Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора. 
Продължаваме напред с надежда в сърцето и огън между ушите. 

Start typing and press Enter to search