Новите щъркели донесоха 8 хил. бебета

БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО Новите щъркели донесоха 8 хил. бебета

Своевременно потърсената медицинска помощ може да реши много репродуктивни проблеми, убеден е АГ специалистът д-р Йосиф Димитров.

Човекобоговете, които успяват да сбъднат мечтите на хиляди двойки и на поне 4 пъти повече семейства. Те – новите щъркели, помагат да дойдат на бял свят най-чаканите и обичани бебета.

В десетата годишнина от създаването на българския Фонд за асистирана репродукция д-р Йосиф Димитров, който е бил част от екипа на първото българско бебе в епруветка, разказва за пионерската им работа. От днешна гледна точка има дори забавни истории, но на какво ли не са готови лекарите, особено младите, за да дадат още един шанс на пациентите си и да видят щастливите им усмивки?

Колегите в научните институти помагали. Днес може и да прозвучи странно, но… Например, за да се стигне до яйчника, били необходими игли, дълги 33 см, но в първата половина на 80-те години нямало такива в България. Д-р Атанас Щерев (днес професор) и д-р Димитров решили да разучат как се правят иглите за спринцовки във великотърновския завод „Момина крепост“. Директорът на завода им казал, че могат да нарежат по-дълги игли, но при опита да пунктират, те се огъвали, защото стоманата била пригодена за къси игли. Ориентир им били снимките от американски научни списания. Решили, че трябва да има някакъв „пълнител“, който след като иглата пробие, да се махне. Един познат инженер им подхвърлил да пробват с жило от жигула. И това се получило, но после станало ясно, че жилото ръждясва при стерилизация… Всички тези приготовления не влезли в употреба. По това време във връзка със симпозиум за използването на вагиналния трансдюсер и пункция на яйчниците в София пристигнал доц. Поп от Австрия. Доц. Поп участвал в създаването на първия вагинален трансдюсер. След демонстрация на пункция на яйчника, им е оставил няколко оригинални шведски игли… Колкото и през смях да разказва д-р Димитров тази история, днес тя не заслужава нищо по-малко от

възхищение и най-дълбоко уважение.

Защото българската асистирана репродукция, както и школата, създадена от онези млади през 80-те години лекари, има успехи на световно ниво. Днес все още немалко хора помнят колко двойки и семействата трябваше да събират пари, за да си позволят инвитро процедура. Някои дори продаваха жилищата си, само и само да имат шанса да изживеят щастието да прегърнат собствена рожба. А ние – журналистите, сме разказвали за не една и две такива истории, докато в това време в скандинавските страни двойките получаваха държавно финансиране за инвитро забременяване… След продължителна борба на лекари и на неправителствени организации през 2009 г. ефективно заработи Център „Фонд за асистирана репродукция“. „Резултатът

за 10 години работа на фонда са над 8 хил. български бебета,

а това е един малък град“, казва д-р Димитров. В момента фондът плаща за 4 опита асистирана репродукция, както и за замразяване на яйцеклетки. В началото на работата на фонда за една процедура се чакаше по 1-2 години, а сега по 2-3 месеца, спомня си д-р Димитров. По думите му България е на едно от първите места в ЕС по финансиране на асистираната репродукция – във Франция се финансират до 4 опита, в Германия финансирането е споделено между двойката и държавата. Д-р Димитров е на мнение, че

важна е биологичната, а не хронологичната възраст на жената.

И все пак природата си казва думата и над 40 г. шансовете за забременяване намаляват значително, защото 35 г. е преломен момент за организма на жената. Опитите на жени над 44 г. да забременеят дават с 18% по-малки резултати от тези на 38-годишните. Възрастовата граница от 43 г. за плащане от фонда на опитите за бебе в епруветка е основана на медицински показания и международни медицински стандарти, казва лекарят. Въпреки общите положения в медицината, д-р Димитров е убеден, че към всяко проблемно зачеване трябва да се подходи индивидуално – така прави той през всичките години от практиката си, на това учи младите си колеги и целия екип на МЦ „Димитров“. Своевременно потърсената медицинска помощ може да реши много репродуктивни проблеми, а инвитро процедурите са решение за проблемите на не повече от 20% от двойките, убеден е д-р Димитров.

Децата, дошли на бял свят с асистирана репродукция, стават все повече, а причините за това са много и различни, казва д-р Димитров. Той е категоричен, че

градски жител вече е диагноза.

Например на 2 км от двете страни на една магистрала е зоната с най-голямо замърсяване на почвата с тежки метали, които от своя страна се натрупват в човешкия организъм след консумация на животински и растителни продукти. От друга страна, смогът над големите градове, освен че е основен фактор при замърсяването на въздуха с фини прахови частици,  намалява образуването на витамин Д в организма. Употребата на пластмасови изделия ускорява проявите на пубертета у подрастващите. Наднорменото тегло и затлъстяването и при жени, и при мъже оказва сериозно негативно влияние върху репродуктивните способности на двойките. Опитът на д-р Димитров показва, че понякога само няколко килограма да отслабне жената, може да забременее. Мнозина млади мъже залитат по фитнеса и инжектирането на растежен хормон, а това е опасно за организма им и ги лишава от възможността за поколение.

Самата асистирана репродукция също се развива. В близо 25-годишната си история създаденият от д-р Димитров медицински център се стреми да въведе в работата си всички най-нови постижения на медицинската наука, така, че оплождането, макар и изкуствено, да бъде максимално близо до природното. Тук е заченато първото бебе, родено в България от замразена яйцеклетка. Засега тук е и единствената у нас криоконсервация и последваща трансплантация на овариална тъкан. В аналите си центърът е записал и първото бебе, родено по програмата на Столичната община „Ин витро с донорска яйцеклетка“. Освен това центърът не пропуска възможности да подари инвитро процедури на нуждаещи се двойки.

Навярно това е начин авангардната медицина да покаже човешкото си лице и да подкрепи българските семейства във важните моменти.

Материалът във вестник Дума можете да видите тук

Популярни

Още теми...