Няма нови случаи на COVID-19 в Област Враца

Две нови проби за COVID-19 взети от пациенти в специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания са изпратени за анализ в София показват данните на РЗИ за последните 24 часа. Няма нови потвърдени случай на коронавирус в област Враца ,като се чакат резултатите от общо 14 взети проби от лица със съмнения за COVID-19. Междувременно от община Бяла Слатина съобщиха ,че са поели за грижата за 61 -на годишният мъж заразен с COVID-19 след лечения в столична болница,като му осигуряват лекарства и хранителни продукти. От общинското ръководство посочват ,че регистрирания случай не бива да е повод за паника сред жителите на общината, но е повод за още по- стриктно спазване на указанията на Националния оперативен щаб за на мерките за защита и социална дистанция.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Петър Ганев: Бюджет 2021 – големи харчове, никаква реформа

Петър Ганев

В някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програмиТова заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„Вдигаме минималната пенсия с 50 лева, а срещу това не стои абсолютно никаква реформа. Нито сме ограничили ранното пенсиониране, нито е преизчислен моделът, по който се смятат пенсиите, нито сме уредили втората пенсия как се изплаща. Стъпки за реформа няма, но има повече разходи“, даде пример той.

Ако гледаме на макро ниво, за догодина залагаме ръст 10% на приходите, това означава, че залагаме да няма нова карантина, коментира Петър Ганев в предаването „Преди всички".

„Отново разписваме бюджет, в който имаме дефицит от 5 милиарда лева и приемаме, че няма да има нова карантина. Рискът, големият е – какво става, ако има нова вълна на  социални ограничения, и в Европа, и у нас, съответно тези приходи не успеят да се изпълнят, тъй като отново сме затворени за известен период. Тогава какво става с дефицита? Той би отишъл неудържим.“

„Отново имаме ревизия на тазгодишния бюджет. Това и преди се е случвало – като се внася бюджетът за следващата година, да се ревизира и текущият, като дефицитът скача от 3.5 милиарда на над 5 милиарда за тази година или около 5“, допълни Ганев.

През септември един от въпросите беше как ще постигнем тези 3.5 милиарда до края на годината, отбеляза още Петър Ганев. „По всичко личи, че правителството не само ще ги достигне, ще опита да достигне и до 5 милиарда. Очевидно това ще стане през доста капиталови разходи, което и в предни години сме го виждали – в края на годината се сключват договори за една или друга отсечка на магистрала. Иначе просто няма как да стигнем до тези 5 милиарда дефицит.“

Остава неяснота как точно и защо концентрираме такъв огромен разход в края на годината, при положение, че пандемията, най-тежкият й удар беше през март и април, началото на май, подчерта икономистът.

Отпадането на подоходния критерий за детските надбавки – тоест всяко дете да получи такива, е предвидено само за 2021 година, а от 2022 година ще го има. Опитът показва, че това е абсолютно невъзможно. 

Няма как през 2021-а да дадем пари на всички деца, след което политически на около над 700 000 деца да им отнемем детските през 2022-а. Нали си представяте политически веднъж като си дал, колко трудно после взимаш обратно“, коментира Ганев в предаването „Преди всички“.

Детските надбавки са един от примерите за безкрайно лошо направена политика, смята петър Ганев. „Вместо да фокусираме там, където има бедност, където има проблем, в опит да дадем на всички, всъщност даваме по толкова малко, че ефект няма. И вместо да концентрираме, ние продължаваме да разширяваме.“

Харченето винаги е повече, когато предстоят избори, но дори в тази обстановка може да се направи разграничение между малко по-смислени политики и такива, при които по-скоро повдигаш вежди и не виждаш дългосрочния смисъл в тях, обобщи Петър Ганев.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл. 

В Спешна помощ в София са необходими 80 екипа, а работят 15-18

В Спешна помощ в София няма напуснали лекари, откакто започна пандемията.

"Опитваме се да поддържаме възможно най-много екипи, като колегите ни дават в почивните си дни извънреден труд, идват на работа, за да може да отговорим колкото се  може по-адекватно на усложнената обстановка", каза в предаването "Преди всички", Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ в София.

Има няколко медици от Спешна помощ в София, които са под карантина в момента, подчерта тя.

"При обема и при брой хора в София медицинският стандарт изисква да има минимум 80 екипа, за съжаление ние работим с 15-18".

Кадровият дефицит в здравната система е налице доста отдавна, но сега покрай пандемията се разбра колко е сериозен дефицитът.

"При нас дефицитът е най-голям, защото при нас работата е много натоварена, много стресова, много неблагоприятна, много неблагодарна и затова не са много медиците, медицинските лица, които решават да изберат този тежък ежедневен адреналин за себе си", допълни Сунгарска.

В Спешна помощ в София са забранени отпуските.

"Когато линейка отиде при пациент със съмнение за Covid-19 или на доказан Covid-19, когато се хоспитализира пациентът, след това линейката се прибира в централата, дезинфекцира се около 45 минути и слeд това още 15 минути се проветрява линейката, защото химикалите са много силни и токсични, т.е. отнема около 1 час само да се дезинфекцира линейката след всеки случай на Covid-19 или съмнение за Covid-19. Това също много бави и ни отнема от ресурса", изтъкна Катя Сунгарска.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Проф. Емил Воденичаров: Случаите у нас не растат лавинообразно

При нас по-плавно се повишава бройката на заразените от коронавирус, докато в някои страни това се случва лавинообразно. Това каза пред БНР проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена“ в Медицинския университет в София. Той смята, че въведените палиативни мерки за намаляване на вирусоносителите ще имат ефект.Хората претръпнаха и започнаха да игнорират някои правила в личната хигиена. Оттам идва увеличената бройка заразени, смята проф. Воденичаров.

Оказва се, че около 80-85% от заразяването става през замърсени ръце. Около 80 пъти дневно докосваме неволно устата, носа и очите си, припомни преподавателят в предаването "Преди всички".

Според проф. Воденичаров е необходимо да се променят "много от навиците в ежедневието и на работното място".

Медицинските маски са за еднократна и за многократна употреба, уточни той. 

Вътрешният слой при многослойната маска за еднократна употреба е с по-блед цвят и има хигроскопичен ефект – попива аерозолите от въздуха. Тези маски имат още филтърен слой и хидроустойчив външен слой. Многослойната медицинска маска за еднократна употреба може да се носи максимум 2 часа, ако е поставена непрекъснато. Ако маската е поставена наопаки- с по-синята страна навътре, става лесно да се усети проблем с дишането, поясни преподавателят.

Медицинските маски за многократна употреба могат да се перат и гладят, отбеляза още Емил Воденичаров. 

Някои от текстилните маски имат вътрешен подвижен филтър с въглени от кайсии или наелектризиран положително филтър на сребърна основа, който привлича вирусните частици. 

Ако не можем да перем маските всеки ден, то поне можем да ги гладим, защото при температурни въздействия вирусът загива, допълни преподавателят.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Благотворителен концерт в ловешката езикова гимназия

Традиционният фестивал на ловешката езикова гимназия, който трябваше да се състои през април, но беше отложен заради пандемията тази година, ще премине под формата на благотворителен концерт днес, а събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на майката на момиче, завършило през май училището.

Благотворителният концерт е от 18.00 ч. в двора на бившата казарма в центъра на Ловеч. В него ще участват настоящи и бивши ученици на гимназията. За набавяне на необходимите средства за операцията на жената те продават и тениски, химикалки и други предмети с цитат от Вазов: „Не се гаси туй що не гасне“.

Дванадесетокласниците Цветина Иванова, Мая Иванова и Антон Иванов са част от инициаторите.

„Езиковата гимназия винаги помага на такива каузи и най-вече защото е бивша ученичка на гимназията. Ако ние не помогнем, кой ще помогне? На това момиче най-много си заслужава да помогнем. То само се справя през всичките тези години".

Учениците казаха още, че искат да помагат на хората и това е традиция в училището.

„Искаме да ги научим, че трябва да се уважават, да са заедно, да се обичат и да им показваме, че щом едни деца от гимназията могат да събират пари и да подкрепят такива хора, значи и по-големи граждани могат".

Входът за благотворителния концерт е 5 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици.

Анализират “прегарянето” сред учителите на конференция във Велико Търново

Синдикат „Образование“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ ще анализира прегарянето на българските учители преди и след пандемията на национална конференция във Велико Търново.  

От синдикат „Образование“ ще представят свои инициативи за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес при учителите. Целта е да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители. Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50- годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.  

Във форума ще се включат министърът на образованието Красимир Вълчев и на труда и социалната политика Деница Сачева. 

- реклама -

ОЩЕ

Петър Ганев: Бюджет 2021 – големи харчове, никаква реформа

Петър Ганев

В някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програмиТова заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„Вдигаме минималната пенсия с 50 лева, а срещу това не стои абсолютно никаква реформа. Нито сме ограничили ранното пенсиониране, нито е преизчислен моделът, по който се смятат пенсиите, нито сме уредили втората пенсия как се изплаща. Стъпки за реформа няма, но има повече разходи“, даде пример той.

Ако гледаме на макро ниво, за догодина залагаме ръст 10% на приходите, това означава, че залагаме да няма нова карантина, коментира Петър Ганев в предаването „Преди всички".

„Отново разписваме бюджет, в който имаме дефицит от 5 милиарда лева и приемаме, че няма да има нова карантина. Рискът, големият е – какво става, ако има нова вълна на  социални ограничения, и в Европа, и у нас, съответно тези приходи не успеят да се изпълнят, тъй като отново сме затворени за известен период. Тогава какво става с дефицита? Той би отишъл неудържим.“

„Отново имаме ревизия на тазгодишния бюджет. Това и преди се е случвало – като се внася бюджетът за следващата година, да се ревизира и текущият, като дефицитът скача от 3.5 милиарда на над 5 милиарда за тази година или около 5“, допълни Ганев.

През септември един от въпросите беше как ще постигнем тези 3.5 милиарда до края на годината, отбеляза още Петър Ганев. „По всичко личи, че правителството не само ще ги достигне, ще опита да достигне и до 5 милиарда. Очевидно това ще стане през доста капиталови разходи, което и в предни години сме го виждали – в края на годината се сключват договори за една или друга отсечка на магистрала. Иначе просто няма как да стигнем до тези 5 милиарда дефицит.“

Остава неяснота как точно и защо концентрираме такъв огромен разход в края на годината, при положение, че пандемията, най-тежкият й удар беше през март и април, началото на май, подчерта икономистът.

Отпадането на подоходния критерий за детските надбавки – тоест всяко дете да получи такива, е предвидено само за 2021 година, а от 2022 година ще го има. Опитът показва, че това е абсолютно невъзможно. 

Няма как през 2021-а да дадем пари на всички деца, след което политически на около над 700 000 деца да им отнемем детските през 2022-а. Нали си представяте политически веднъж като си дал, колко трудно после взимаш обратно“, коментира Ганев в предаването „Преди всички“.

Детските надбавки са един от примерите за безкрайно лошо направена политика, смята петър Ганев. „Вместо да фокусираме там, където има бедност, където има проблем, в опит да дадем на всички, всъщност даваме по толкова малко, че ефект няма. И вместо да концентрираме, ние продължаваме да разширяваме.“

Харченето винаги е повече, когато предстоят избори, но дори в тази обстановка може да се направи разграничение между малко по-смислени политики и такива, при които по-скоро повдигаш вежди и не виждаш дългосрочния смисъл в тях, обобщи Петър Ганев.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл. 

В Спешна помощ в София са необходими 80 екипа, а работят 15-18

В Спешна помощ в София няма напуснали лекари, откакто започна пандемията.

"Опитваме се да поддържаме възможно най-много екипи, като колегите ни дават в почивните си дни извънреден труд, идват на работа, за да може да отговорим колкото се  може по-адекватно на усложнената обстановка", каза в предаването "Преди всички", Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ в София.

Има няколко медици от Спешна помощ в София, които са под карантина в момента, подчерта тя.

"При обема и при брой хора в София медицинският стандарт изисква да има минимум 80 екипа, за съжаление ние работим с 15-18".

Кадровият дефицит в здравната система е налице доста отдавна, но сега покрай пандемията се разбра колко е сериозен дефицитът.

"При нас дефицитът е най-голям, защото при нас работата е много натоварена, много стресова, много неблагоприятна, много неблагодарна и затова не са много медиците, медицинските лица, които решават да изберат този тежък ежедневен адреналин за себе си", допълни Сунгарска.

В Спешна помощ в София са забранени отпуските.

"Когато линейка отиде при пациент със съмнение за Covid-19 или на доказан Covid-19, когато се хоспитализира пациентът, след това линейката се прибира в централата, дезинфекцира се около 45 минути и слeд това още 15 минути се проветрява линейката, защото химикалите са много силни и токсични, т.е. отнема около 1 час само да се дезинфекцира линейката след всеки случай на Covid-19 или съмнение за Covid-19. Това също много бави и ни отнема от ресурса", изтъкна Катя Сунгарска.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Проф. Емил Воденичаров: Случаите у нас не растат лавинообразно

При нас по-плавно се повишава бройката на заразените от коронавирус, докато в някои страни това се случва лавинообразно. Това каза пред БНР проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена“ в Медицинския университет в София. Той смята, че въведените палиативни мерки за намаляване на вирусоносителите ще имат ефект.Хората претръпнаха и започнаха да игнорират някои правила в личната хигиена. Оттам идва увеличената бройка заразени, смята проф. Воденичаров.

Оказва се, че около 80-85% от заразяването става през замърсени ръце. Около 80 пъти дневно докосваме неволно устата, носа и очите си, припомни преподавателят в предаването "Преди всички".

Според проф. Воденичаров е необходимо да се променят "много от навиците в ежедневието и на работното място".

Медицинските маски са за еднократна и за многократна употреба, уточни той. 

Вътрешният слой при многослойната маска за еднократна употреба е с по-блед цвят и има хигроскопичен ефект – попива аерозолите от въздуха. Тези маски имат още филтърен слой и хидроустойчив външен слой. Многослойната медицинска маска за еднократна употреба може да се носи максимум 2 часа, ако е поставена непрекъснато. Ако маската е поставена наопаки- с по-синята страна навътре, става лесно да се усети проблем с дишането, поясни преподавателят.

Медицинските маски за многократна употреба могат да се перат и гладят, отбеляза още Емил Воденичаров. 

Някои от текстилните маски имат вътрешен подвижен филтър с въглени от кайсии или наелектризиран положително филтър на сребърна основа, който привлича вирусните частици. 

Ако не можем да перем маските всеки ден, то поне можем да ги гладим, защото при температурни въздействия вирусът загива, допълни преподавателят.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Благотворителен концерт в ловешката езикова гимназия

Традиционният фестивал на ловешката езикова гимназия, който трябваше да се състои през април, но беше отложен заради пандемията тази година, ще премине под формата на благотворителен концерт днес, а събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на майката на момиче, завършило през май училището.

Благотворителният концерт е от 18.00 ч. в двора на бившата казарма в центъра на Ловеч. В него ще участват настоящи и бивши ученици на гимназията. За набавяне на необходимите средства за операцията на жената те продават и тениски, химикалки и други предмети с цитат от Вазов: „Не се гаси туй що не гасне“.

Дванадесетокласниците Цветина Иванова, Мая Иванова и Антон Иванов са част от инициаторите.

„Езиковата гимназия винаги помага на такива каузи и най-вече защото е бивша ученичка на гимназията. Ако ние не помогнем, кой ще помогне? На това момиче най-много си заслужава да помогнем. То само се справя през всичките тези години".

Учениците казаха още, че искат да помагат на хората и това е традиция в училището.

„Искаме да ги научим, че трябва да се уважават, да са заедно, да се обичат и да им показваме, че щом едни деца от гимназията могат да събират пари и да подкрепят такива хора, значи и по-големи граждани могат".

Входът за благотворителния концерт е 5 лв. за възрастни и 2 лв. за ученици.

Анализират “прегарянето” сред учителите на конференция във Велико Търново

Синдикат „Образование“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ ще анализира прегарянето на българските учители преди и след пандемията на национална конференция във Велико Търново.  

От синдикат „Образование“ ще представят свои инициативи за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес при учителите. Целта е да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители. Според КТ „Подкрепа“ трябва да се намали натоварването на учителите след 50- годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.  

Във форума ще се включат министърът на образованието Красимир Вълчев и на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Бен О’Конър спечели 17-тия етап от Обиколката на Италия

Бен О,Конър

Австралиецът Бен О'Конър спечели 17-ия етап от Обиколката на Италия, в който бяха изминати 203 километра от Басано дел Грапа до Мадонна ди Кампильо.

Състезателят на "НТТ Про Сайклинг", който във вторник завърши втори в 16-ия етап, показа, че се намира в много добра форма и измъкна категоричен успех в един от най-тежките етапи в тазгодишното издание на "Джирото", в който бяха преодолени три височини от първа категория и една от трета.

 О'Конър пресече финалната линия с време от 5 часа, 50 минути 59 секунди, като остави втория Херман Пернщайнер (Австрия) на 31 секунди. Третото място с пасив от 1:10 минути зае белгиецът Томас де Хенд, който в последните 150 метра атакува решително руснака Илнур Закарин.

Въпреки големите очаквания към етапа, че той ще предложи размествания на върха в генералното класиране, такива не настъпиха и всички претенденти за "розовата фланелка" пристигнаха заедно на 5:11 минути зад О'Конър. По този начин начело в подреждането остава португалецът Жоао Алмейда от "Декьонинк-Куик Степ" с аванс от 17 секунди пред втория Вилко Келдерман и 2:58 минути пред третия Джей Хиндли от Австралия.

Промяна обаче настъпи в класирането за "синята фланелка" за най-добър катерач, която ще бъде облечена от Рубен Герейро. Португалецът събра 198 точки след днешния етап и има аванс от 50 пред втория Джовани Висконти от Италия. Първи при спринтьорите с "цикламената фланелка" остава французинът Арно Демар.

Днес предстои 18-ият етап - 207 километра от Пицоло до Лаги ди Канчано, в който ще бъдат преминати общо четири височини, като най-тежката от тях е и гвоздеят в тазгодишната Обиколката на Италия - Стелвио.

Министерството на културата със становище за оставката на генералния директор на БНР

Балтаков поиска оставката на министъра на културата Боил Банов, защото е подменил текст от проектозакона за радиото и телевизията, вече одобрен от БНР.
В становището на Министерството на културата се подчертава, че целият законопроект е публикуван на интернет страницата на ведомството и до 18 ноември могат да бъдат процедирани предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио. 

Отборите на Монтана и Пирин Разлог ще играят в първата осмица

Пирин Разлог

Волейболистите на Монтана спечелиха група 4 на предварителния турнир за оформяне на първа и втора осмица на Суперлигата, след като надиграха категорично Славия с 3:0 (27:25, 25:21, 25:11) в последен мач, изигран в зала "Младост". 

Така с три победи и само един загубен гейм волейболистите от Монтана си осигуриха място в първата осмица на Суперлигата. 
   
За победителите с 12 точки завърши Любослав Симеонов, а 11 добави Георги Елчинов. За Славия Апостол Боянов записа 9 точки. 


Марек Юнион-Ивкони - Ботев Луковит - 3:1 (25:18, 18:25, 25:19, 25:13) 

Славия - Монтана - 0:3 (25:27, 21:25, 11:25)
Класиране:
    1. Монтана      3    3    0     9:1     9 точки
    2. Марек          3    2    1     7:4     6 
    3. Ботев           3   1    2     4:7     3
    4. Славия        3    0    3     1:9     0
    
Тимът на Пирин (Разлог) също ще играе в първата осмица на Суперлигата, след като надделя над Берое 2016 (Стара Загора) с 3:2 (14:25, 18:25, 25:19, 25:20, 15:10) след пълен обрат в плейофен мач от група 3 на турнира за определяне на първата и втората осмица на първенството. 

Волейболистите на Северин Димитров победиха съперника и в група 3, като се наложиха с 3:1 гейма. Така с две победи Пирин спечели място в елита.

След като си размениха по два гейма, волейболистите на Пирин доминираха тайбрека и след 15:10 затвориха мача.