“Няма такава държава” ще става “Промени тази държава”

След коментар на Герджиков за “24 часа“, който изказа мнението, че има вероятност да бъде отказана регистрация на партия с име “Няма такава държава“, което пък от своя страна провокира съмнението, че Слави Трифонов и компания може би целят точно отказ – има нова мълва. А тя е, че след като са разкрити (макар и като спекулация) мотивите за странните им намерения да заложат на негативизъм, от екипа обмислят промяна на името. Като евентуален вариант се обсъжда наименованието на партията да е “Промени тази държава“.

Така или иначе никога няма да разберем в креативна криза ли са приближените на Трифонов, че толкова ги затрудни името на партията или в тотален морален срив, в случай че умишлено целят отказ от регистрация.

И двете версии показват, че това е един объркан екип.

Финалното предаване беше посветено на 19 години „Шоуто на Слави“, а всъщност беше ретроспекция на последните три – четири години. Това говори само едно, че в екипа на Трифонов липсва корпоративна доблест.

Самия той спомена името на Тодор Башиянов – актьор задържал се малко месеци при тях без особен принос за зрителите, но не и името на Любо Нейков – актьор който е емблематичен за шоу-предаването. В този ред Слави Трифонов или представителите на различните звена от екипа му, които се изявиха във финалното предаване, нямаха доблестта да изкажат на глас знакови имена в “Шоуто на Слави за историята и развитието на тези 19 години – Любен Дилов син, Росен Петров, Евтим Милошев, Любо Нейков, Виктор Калев, Лили Йончева, Алекс Раева, Деси Добрева, Галя – балет „Сатен“ и др.

Когато един екип зарови главата в пясъка за историята си, с призив че иска да промени „тази държава“, допустима е версията, че “този екип” може да влезе в учебниците по реклама с иновативна комуникационна стратегия, която още от сега можем да наречем – Брутален пиар.

Но това, че умишлено избират име на партия, което да доведе до отказ от регистрацията ѝ, с единствена цел да се направи мощен пиар на новия телевизионен продукт „Седем осми“ е само колоритно предположение. Едва ли може да съществува такава корпоративна наглост за такъв брутален пиар на просто едно все още теоретично тв предаване (или блок) произвеждано за незначителната ТВ1. Защото това вече си е за медицинска диагноза.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

БАБХ изтегля от пазара козе сирене с листерия и сусамов тахан с пестициди

Българска агенция по безопасност на храните

Агенцията по храните изтегля от пазара козе сирене,заразено с листерия, и био-тахан с пестициди.

Козето сирене е с нидерландски производител и в България са внесени близо 4 тона от него, като 740 кг от тях вече са спрени от БАБХ.

От пазара се изтегля и сусамов тахан, за който има съмнения, че е заразен с пестициди. Той е произведен в България от нидерландска суровина.

Суровината е преработена от българската  фирма  „Рад-Мар”  и над сто кг от нея са достигнали до щандовете в разфасовки от 250 грама и 1 кг.

И двата продукта не трябва да се консумират, защото са опасни и могат да бъдат върнати в магазините, от които са купени.


Велико Търново мина в червената Covid зона

Велико Търново

Област Велико Търново мина в червената зона на заболяемост от Covid-19 с ниво от 134 на 100 хиляди души население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

За последното денонощие в областта са регистрирани 54 нови лабораторно потвърдени случаи, което е най-високото ниво за региона от началото на пандемията, посочиха от РЗИ-Велико Търново. 

87% от новите случаи нямат връзка помежду си и са от седем от десетте общини в областта. На болнично лечение са 45 пациенти, а на домашно - 277. 

11 лечебни заведения в региона разкриха Covid сектори, включително частната кардиологична болница, болниците за рехабилитация, онкологията и психиатричната болница. „Идеята е там да продължи лечението на основно заболяване на пациентите с коронавирусна инфекция и в същото време да бъде осигурено разделянето им от останалите  болни“, поясниха от РЗИ.


Коментар на Петър Волгин: Ислямистите и глупавата Европа

Атентатите, намушкванията, обезглавяванията, извършвани от ислямски фанатици в много западни държави, са до голяма степен резултат от политиката на същия този Запад. Желаейки да се покажат като страхотно толерантни и великолепно мултикултурни, тези държави широко отвориха вратите си за всякакви хора от целия свят. Включително и за такива, които изобщо не се отличават с толерантност. Нещо повече.

През последните няколко десетилетия не само бяха приемани такива хора и семействата им, ами се правеше всичко възможно пришълците да живеят в новия си дом така, както са живели племената им през средните векове, а не така, както живеят гражданите на едно цивилизованото общество. Ето така в държави като Франция и Германия се образуваха истински гета, в които се живее не според законите, а според извратените правила на някакво домодерно общество. Според тези правила е напълно нормално да осакатиш или даже да убиеш дъщеря си или сестра си само защото се е усмихнала на непознат. Някой ще каже, че това са ужасяващи изключения.

В такъв случай трябва да кажем, че ужасяващо изключение е и обезглавяването на учителя Самюел Пати. И убийството на богомолците в Ница. И всички онези намушквания, които зачестиха през последните години.

Не стават ли твърде много изключенията? И не се ли превръщат в правило?

Крайно време е да признаем, че вината за ужасяващите терористични актове е не само на техните преки извършители и вдъхновители. Отговорност носят и ръководителите на западните държави, които в продължение на десетки години позволяваха на големи групи от хора да се държат така, все едно живеят според правилата на шериата, а не според нормалните закони. И още нещо.

Всеки, който през десетилетията сочеше опасността от подобна „толерантност“, биваше заклеймяван като „фашист“, „националист“ и изобщо като много лош човек. Внушаваха ни, че трябва да уважаваме „различността“. В крайностите си малоумната либерална пропаганда стигаше до там да твърди, че колкото някой е по-различен, толкова е по-ценен. Съответно в никакъв случай не биваше да пречим на различността. В каквото и да се изразява тя. Дори и в рязането на глави.

Точно преди десет години излезе книгата „Германия се самоунищожава“. Нейният автор Тило Сарацин, изтъкнат учен и политик, с факти доказваше, че заради ниската раждаемост и наплива на мюсюлмански имигранти, които не желаят да се интегрират, страната му е изправена пред демографска катастрофа. Читателите харесаха книгата. От нея се продадоха милион и половина копия. Либералният истаблишмент обаче никак не я хареса. Както левите, така и десните елити обвиниха Сарацин в „ислямофобия“ и в друг, изключително тежък грях според мултикултуралистите, „нетолерантност“. А Тило Сарацин, дългогодишен социалдемократ между другото, просто беше решил да не се съобразява повече с догмите на политическата коректност. Беше решил да говори истината. Да каже и да докаже, че ако Германия, респективно и целият Запад, не променят сбърканата си политика на защита на мултикултурализма, ги очаква гибел.

Ето го и най-важният въпрос.

Способна ли е Европа и изобщо цивилизованият свят да се противопоставят на фанатиците и терористите? Способни са. Стига да искат, разбира се. И първото, което трябва да направят управляващите в европейските държави, е да приключат с политиката на криворазбрана „толерантност“. Не може да има толерантност към хора и организации, които проповядват насилие. Специалните служби във всяка държава знаят кои имами правят това, в кои медресета и полулегални центрове се насажда омраза. Хора, които се занимават с това, които сеят нетърпимост, нямат място в Европа. Такива лица трябва да бъдат екстрадирани. Отношението към тях трябва да е твърдо и безкомпромисно. Това трябва да бъде направено не само заради сигурността на европейските граждани. Трябва да бъде направено, за да се тегли дебела черта между нормалните мюсюлмани, които са болшинство и трябва да бъдат уважавани, и радикалните ислямисти, към които трябва да се подхожда с цялата строгост на закона. Разбира се, когато законът бъде приложен с цялата му сила, веднага ще последва ужасен рев. Ще се оплакват не само подбудителите на терористичните актове. Ще плачат и либералните им защитници. Ще плачат „полезните идиоти“, онези, които смятат, че различността винаги трябва да бъде уважавана. Онези, които вярват, че най-ефективният начин да се бориш с тероризма е да размахваш плюшени мечета. Онези, които са готови да прегърнат всеки брадат екстремист и никак не се замислят, че главното желания на брадатия е да им пререже гърлата.

Крайно време е Европа да се излекува от глупостта си. Да отвори очи и да види, че срещу себе си има не просто някакви симпатяги, отличаващи се с безобидна „различност“. Срещу себе си Европа има фанатизиран враг, който възползвайки се от нашата толерантност, иска да установи един крайно нетолерантен ред. Плакатчетата тип „Вилкомен“ и балончетата под формата на сърце няма да спрат ислямските терористи. Подбудителите и извършителите на терористичните актове могат да бъдат спрени само от една силна държава. От държава, която е достатъчно умна, за да цени свободата и достатъчно сила, за да я защитава успешно.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Добрич е готов да посрещне зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушали все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и денонощно дежурство. 

По време на заседанието началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев докладва, че вече има сключени договори за зимна поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа. През зимата ще се разчита на 68 машини – 21 снегорина, 18 комбинирани машини, 6 роторни снегорина и други, които ще бъдат разположени в седем опорни пункта в областта. Осигурено е и необходимото количество пясък и сол. 

Директорът на РД ПБЗН Дарин Димитров докладва, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладваха и представителите на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич. 


Мошеници продадоха на лекар „лампата на Аладин“

Двама мъже са били задържани в индийския щат Утар Прадеш, след като измамили лекар да си купи лампата на Аладин, за която му обещали, че ще му донесе богатство и здраве, предаде Би Би Си.

Като част от схемата те дори се престорили, че призовават духове от лампата по подобие на приказката, а единият от тях се маскирал на Аладин.

Мошениците искали 200 000 долара, но склонили на $41 500.

Трети заподозрян – жена, се издирва.

Лекарят се оплакал в полицията в Мирут, западния щат Утар Прадеш, по-рано тази седмица.

Според органите на реда измамниците по-рано успели да заблудят и други хора по същия начин.


- реклама -

ОЩЕ

БАБХ изтегля от пазара козе сирене с листерия и сусамов тахан с пестициди

Българска агенция по безопасност на храните

Агенцията по храните изтегля от пазара козе сирене,заразено с листерия, и био-тахан с пестициди.

Козето сирене е с нидерландски производител и в България са внесени близо 4 тона от него, като 740 кг от тях вече са спрени от БАБХ.

От пазара се изтегля и сусамов тахан, за който има съмнения, че е заразен с пестициди. Той е произведен в България от нидерландска суровина.

Суровината е преработена от българската  фирма  „Рад-Мар”  и над сто кг от нея са достигнали до щандовете в разфасовки от 250 грама и 1 кг.

И двата продукта не трябва да се консумират, защото са опасни и могат да бъдат върнати в магазините, от които са купени.


Велико Търново мина в червената Covid зона

Велико Търново

Област Велико Търново мина в червената зона на заболяемост от Covid-19 с ниво от 134 на 100 хиляди души население, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

За последното денонощие в областта са регистрирани 54 нови лабораторно потвърдени случаи, което е най-високото ниво за региона от началото на пандемията, посочиха от РЗИ-Велико Търново. 

87% от новите случаи нямат връзка помежду си и са от седем от десетте общини в областта. На болнично лечение са 45 пациенти, а на домашно - 277. 

11 лечебни заведения в региона разкриха Covid сектори, включително частната кардиологична болница, болниците за рехабилитация, онкологията и психиатричната болница. „Идеята е там да продължи лечението на основно заболяване на пациентите с коронавирусна инфекция и в същото време да бъде осигурено разделянето им от останалите  болни“, поясниха от РЗИ.


Коментар на Петър Волгин: Ислямистите и глупавата Европа

Атентатите, намушкванията, обезглавяванията, извършвани от ислямски фанатици в много западни държави, са до голяма степен резултат от политиката на същия този Запад. Желаейки да се покажат като страхотно толерантни и великолепно мултикултурни, тези държави широко отвориха вратите си за всякакви хора от целия свят. Включително и за такива, които изобщо не се отличават с толерантност. Нещо повече.

През последните няколко десетилетия не само бяха приемани такива хора и семействата им, ами се правеше всичко възможно пришълците да живеят в новия си дом така, както са живели племената им през средните векове, а не така, както живеят гражданите на едно цивилизованото общество. Ето така в държави като Франция и Германия се образуваха истински гета, в които се живее не според законите, а според извратените правила на някакво домодерно общество. Според тези правила е напълно нормално да осакатиш или даже да убиеш дъщеря си или сестра си само защото се е усмихнала на непознат. Някой ще каже, че това са ужасяващи изключения.

В такъв случай трябва да кажем, че ужасяващо изключение е и обезглавяването на учителя Самюел Пати. И убийството на богомолците в Ница. И всички онези намушквания, които зачестиха през последните години.

Не стават ли твърде много изключенията? И не се ли превръщат в правило?

Крайно време е да признаем, че вината за ужасяващите терористични актове е не само на техните преки извършители и вдъхновители. Отговорност носят и ръководителите на западните държави, които в продължение на десетки години позволяваха на големи групи от хора да се държат така, все едно живеят според правилата на шериата, а не според нормалните закони. И още нещо.

Всеки, който през десетилетията сочеше опасността от подобна „толерантност“, биваше заклеймяван като „фашист“, „националист“ и изобщо като много лош човек. Внушаваха ни, че трябва да уважаваме „различността“. В крайностите си малоумната либерална пропаганда стигаше до там да твърди, че колкото някой е по-различен, толкова е по-ценен. Съответно в никакъв случай не биваше да пречим на различността. В каквото и да се изразява тя. Дори и в рязането на глави.

Точно преди десет години излезе книгата „Германия се самоунищожава“. Нейният автор Тило Сарацин, изтъкнат учен и политик, с факти доказваше, че заради ниската раждаемост и наплива на мюсюлмански имигранти, които не желаят да се интегрират, страната му е изправена пред демографска катастрофа. Читателите харесаха книгата. От нея се продадоха милион и половина копия. Либералният истаблишмент обаче никак не я хареса. Както левите, така и десните елити обвиниха Сарацин в „ислямофобия“ и в друг, изключително тежък грях според мултикултуралистите, „нетолерантност“. А Тило Сарацин, дългогодишен социалдемократ между другото, просто беше решил да не се съобразява повече с догмите на политическата коректност. Беше решил да говори истината. Да каже и да докаже, че ако Германия, респективно и целият Запад, не променят сбърканата си политика на защита на мултикултурализма, ги очаква гибел.

Ето го и най-важният въпрос.

Способна ли е Европа и изобщо цивилизованият свят да се противопоставят на фанатиците и терористите? Способни са. Стига да искат, разбира се. И първото, което трябва да направят управляващите в европейските държави, е да приключат с политиката на криворазбрана „толерантност“. Не може да има толерантност към хора и организации, които проповядват насилие. Специалните служби във всяка държава знаят кои имами правят това, в кои медресета и полулегални центрове се насажда омраза. Хора, които се занимават с това, които сеят нетърпимост, нямат място в Европа. Такива лица трябва да бъдат екстрадирани. Отношението към тях трябва да е твърдо и безкомпромисно. Това трябва да бъде направено не само заради сигурността на европейските граждани. Трябва да бъде направено, за да се тегли дебела черта между нормалните мюсюлмани, които са болшинство и трябва да бъдат уважавани, и радикалните ислямисти, към които трябва да се подхожда с цялата строгост на закона. Разбира се, когато законът бъде приложен с цялата му сила, веднага ще последва ужасен рев. Ще се оплакват не само подбудителите на терористичните актове. Ще плачат и либералните им защитници. Ще плачат „полезните идиоти“, онези, които смятат, че различността винаги трябва да бъде уважавана. Онези, които вярват, че най-ефективният начин да се бориш с тероризма е да размахваш плюшени мечета. Онези, които са готови да прегърнат всеки брадат екстремист и никак не се замислят, че главното желания на брадатия е да им пререже гърлата.

Крайно време е Европа да се излекува от глупостта си. Да отвори очи и да види, че срещу себе си има не просто някакви симпатяги, отличаващи се с безобидна „различност“. Срещу себе си Европа има фанатизиран враг, който възползвайки се от нашата толерантност, иска да установи един крайно нетолерантен ред. Плакатчетата тип „Вилкомен“ и балончетата под формата на сърце няма да спрат ислямските терористи. Подбудителите и извършителите на терористичните актове могат да бъдат спрени само от една силна държава. От държава, която е достатъчно умна, за да цени свободата и достатъчно сила, за да я защитава успешно.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Добрич е готов да посрещне зимата

Две от осемте общини в област Добрич – Тервел и Крушали все още нямат сключени договори със снегопочистваща фирма за зимните месеци. Областта е готова за посрещане на зимата, стана ясно по време на състоялото се днес заседание на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. От първи ноември Областното пътно управление въвежда и денонощно дежурство. 

По време на заседанието началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев докладва, че вече има сключени договори за зимна поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа. През зимата ще се разчита на 68 машини – 21 снегорина, 18 комбинирани машини, 6 роторни снегорина и други, които ще бъдат разположени в седем опорни пункта в областта. Осигурено е и необходимото количество пясък и сол. 

Директорът на РД ПБЗН Дарин Димитров докладва, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладваха и представителите на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич. 


Мошеници продадоха на лекар „лампата на Аладин“

Двама мъже са били задържани в индийския щат Утар Прадеш, след като измамили лекар да си купи лампата на Аладин, за която му обещали, че ще му донесе богатство и здраве, предаде Би Би Си.

Като част от схемата те дори се престорили, че призовават духове от лампата по подобие на приказката, а единият от тях се маскирал на Аладин.

Мошениците искали 200 000 долара, но склонили на $41 500.

Трети заподозрян – жена, се издирва.

Лекарят се оплакал в полицията в Мирут, западния щат Утар Прадеш, по-рано тази седмица.

Според органите на реда измамниците по-рано успели да заблудят и други хора по същия начин.


Маркъс Рашфорд на път да отбележи хеттрик във вратата на правителството

Маркъс Рашфорд

Храненето в британските училища има дълга история. Когато през 70-те години на XIX век образованието става задължително, хиляди бедни деца започват да ходят гладни на училище. Манчестър първи започва да дава на децата безплатна храна през 1879 г. През 1906 г. е приет закон за образованието, включващ безплатни храни, но точно тази част от него остава пренебрегната. През 1921 г. са въведени критерииr кои деца имат право на безплатна храна в училище. Едва през 1944 г. е приет закон, който изисква всички местни власти да осигуряват безплатни храни за учениците. Две години по-късно се въвежда безплатно раздаване на мляко за децата. През 1980 година обаче консервативното правителство на Маргарет Тачър прекратява тази практика.Като премиер Тачър насърчава приватизирането на службите за храни в училищата. През 1986 г. със закон се ограничава броят на децата, одобрявани за безплатна храна по време на растяща безработица и инфлация. Родителите в по-бедните семейства не могат да се справят с агресивна кампания за насърчаване на децата да ядат нездравословни храни, продавани евтино в супермаркетите.

Тази промяна в храненето, известна в британската история като „хранителен преход“, с предлагане на нездравословни храни, включително в училищата, води до печалната констатация, че през 90-те години децата се хранят по-лошо, отколкото през 50-те.

Едва през 2001 г. храната в училищата се подобрява, за да отговаря що-годе на необходимите стандарти. И ето, появява се Маркъс Рашфорд, който в момента е на 22 години, на практика вече милионер футболист, но който добре познава проблема и е оцелял в бедното си семейство благодарение на храната в училище. За мнозина сигурно е странно, че точно момче като Рашфорд успява с кампанията си през лятото да се пребори с консервативните министри, но това, както обяснява Габи Хинслиф от „Гардиън“, си има своето обяснение:

„Той е безпристрастна фигура. Човек, който беше много внимателен по време на цялата кампания. Тук не става дума за партийна политика, а да се направи правилното нещо. Той е човек с огромен обществен профил и много по-лесно достига до хората, които не следят политиката толкова отблизо. Това беше брилянтно проведена кампания и беше много по-трудно за правителството да не ѝ обърне внимание, отколкото, ако беше водена от благотворителна организация или друга политическа партия“.

През лятото правителството напълно прие факта, че Маркъс Рашфорд се превръща в национален герой. Той дори получи почетно звание от кралицата за дейността си, което несъмнено е голямо признание. Как тогава се стигна до днешната ситуация?

Мисля, че когато Рашфорд отново извади училищата на дневен ред през септември, като че ли правителството беше избягало от реалността с мисъл за връщане към нормален живот. Министрите изглежда мислеха, че това е извънредна мярка по време на карантината и всичко ще приключи щом тя свърши. И мнозина смятаха, че се завръщат към „нормалното“, но когато загубата на работни места започна да излиза наяве през есента, тогава се появи отново нуждата от помощ.

Хората явно повече не бяха готови да толерират пренебрегването на въпроса с храните през ваканциите. Когато всичко е много мрачно и страшно, добрината се цени повече. Така че Маркъс Рашфорд със сигурност привлече вниманието на хората. Това доведе и до политическа промяна, след като лейбъристите като опозиция внесоха плана на Рашфорд за гласуване в парламента.

Правителството спечели гласуването, но загуби аргумента. Мнозина бяха разгневени, че някои министри дори обвиниха родителите, че трябва да поемат повече отговорност за изхранване на децата си. А самото правителство бе изненадано от политическия отзвук.

И така стигаме до политическата и икономическата същност на проблема. Само преди година консерваторите се смееха на тогавашния лидер, но опозиционната „Лейбъристка партия“ на Джеръми Корбин, който обещаваше, че ако дойде на власт, ще похарчи сума от порядъка на десетки милиарди паунда за интернет, за здравеопазването, за железниците, за пощите и за какво ли не още.

Консерваторите се шегуваха, че Корбин явно е намерил дървото с парите и смята да го изтръска здраво. Изведнъж обаче се оказа, че правителството на Борис Джонсън, подобно на всяко консервативно правителство, което стиска здраво кесията, сега притиснато от пандемията, налива здраво милиарди къде ли не. И логичният въпрос е защо е такъв проблем да се отпуснат пари и за децата в училище.

„Програмата струваше приблизително 20 милиона паунда седмично през лятото. Това е и очакваната сума, ако бъде продължена и през другите ваканции. Знам, че това звучи като голяма сума, но за хазната това са жълти стотинки, като се има предвид, че програмата „Да се храним навън, за да помогнем на заведенията“струва 500 милиона паунда“.

Какво е точно оправданието на министрите да не желаят да подновяват програмата?

Министрите казват, че отпускат на общините 63 милиона пануда за подпомагане на семействата, които вече изпитват трудности. Така че те твърдят, че са направили достатъчно и не е необходимо да правят нещо повече. Общините обаче казват, че голяма част от тези пари вече са похарчени за покриване на цената от пандемията, за което не са били компенсирани от централното правителство.

„Даунинг стрийт“ изпитва трудности да убеди хората, че не се опитва да реши проблема по евтин начин. Очевидно има твърдения, че безплатните храни в училище не са панацея, а само временно решение на проблем, който не засяга само храната. Раздаването на ваучери за безплатна храна не е достатъчно за изкореняването на бедността.

И така този на пръв поглед дребен проблем се оказа най-големият засега от гледна точка на единството на консерваторите и за правителството на Борис Джонсън. Доказателство за това бе вече споменатото гласуване в парламента. Във всички предишни гласувания правителството печелеше безпроблемно по въпросите на Брекзит не просто защото има комфортно мнозинство, а защото опозицията продължава да е разединена. Но вотът срещу храните мина благодарение точно на това мнозинство, а за първи път депутати тори гласуваха против и около 100 се въздържаха. В редиците на Консервативната партия са едни от най-яростните критици на правителството по въпроса. Дори такъв хардлайнер като Бърнард Дженкин, председател на влиятелната Комисия за връзки с обществеността, заяви, че правителството изглежда ще трябва да преосмисли политиката си.

След гласуването някои консерватори, повечето от тях бивши министри, изразиха съжаление, че са гласували против продължаването на програмата за безплатни храни в училищата и отбелязаха, че ако има повторно гласуване, ще направят завой. А на министъра на финансите Риши Сунак дори бе отказано обслужване в заведение в неговата община заради това, че гласува против безплатните храни.

Ан Лонгфийлд, председател на Комисията за децата в Англия:

„Бях ужасена и наистина разочарована от дебата през последните дни. Ние сме богата страна, а годината е 2020. Да имаме дебат за това дали трябва да сме сигурни, че гладните и уязвими деца имат достатъчно храна, е нещо, което много напомня на откъс от „Оливър Туист“ - произведение, публикувано през XIX век… Нека да прекратим противоречивите и деструктивни разговори и започнем да се фокусираме върху същественото. Всички сега трябва да се съгласим, че има проблем. Има проблем с гладуващи деца в тази страна, има проблем и с бедни деца“.

Премиерът Борис Джонсън отново е наясно със ситуацията:

„Аз напълно разбирам проблема с глада през ваканциите. Дебатът е как да бъде решен. Ние не искаме да видим гладуващи деца тази зима, тази Коледа. Със сигурност не в резултат на някакво невнимание на това правителство. Това няма да се случи“.

Маркъс Рашфорд междувременно, не повлиян от обществените му ангажименти и от светлините на прожекторите, съвсем професионално отбеляза хеттрик в Шампионската лига през седмицата. Но той изглежда е на път да отбележи хеттрик и във вратата на правителството. Първият гол е успехът за продължаване на безплатните храни през лятото, вторият е събраните над 1 милион подписа под петицията онлайн за безплатните храни, като сега очакваме само третия и най-важния гол - правителството в крайна сметка да направи завой и да продължи програмата и през следващите ваканции.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Над 146 000 души са получили пакети с храни от първа необходимост през октомври

Над 146 000 души са получили пакети с храни от първа необходимост през октомври. Кампанията на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще продължи до края на ноември, съобщават от ведомствата.

Очаква се в края на инициативата хранителни помощи да бъдат доставени на повече от 470 000 българи

Право на подкрепа имат всички , подпомагани от дирекциите „Социално подпомагане“. Към основната целева група бяха включени и хора, нуждаещи се от помощ заради коронакризата.


Русия готова да помогне на Армения при боеве на нейна територия

Москва ще окаже на Ереван цялата необходима помощ в съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, ако военните сблъсъци бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения, заяви министерството на външните работи на Русия във връзка с обръщението на премиера на Армения Никол Пашинян към президента Владимир Путин, предаде БТА.

„Потвърждаваме ангажираността на Руската федерация със съюзническите задължения по отношение на Република Армения, включително произтичащите от Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и Република Армения от 29 август 1997 г. В съответствие с договора Русия ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако бойните действия бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения“, се казва в декларацията.

По-рано бе съобщено, че външните министри на Армения и Азербайджан са се договорили за спешни стъпки за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс. Това е станало след среща на двамата министри в Женева, се уточнява в изявление на съпредседателите на Минската група - пратениците на Русия, Франция и САЩ.

Съгласно споразумението няма да бъдат нанасяни преднамерено удари по цивилно население и невоенни обекти, ще бъде извършена размяна на телата на загинали на бойното поле и до една седмица ще бъдат изготвени списъци на  военнопленниците, с оглед евентуална размяна.

Армения и Азербайджан засега не успяват да спрат сраженията, въпреки че три пъти се договаряха за прекратяване на огъня, а продължаващите повече от месец сблъсъци вече са отнели живота на стотици хора, отбелязва Ройтерс.

Междувременно еврокомисарят по антикризисното управление Янез Ленарчич, съобщи, че Европейският съюз е отделил 400 000 евро хуманитарна помощ за населението на Нагорни Карабах.