Общински съветници и кметове в София с жалба срещу намалените средства от плана за възстановяване

Общински съветници и кметове на софийски райони и кметства внесоха в Министерския съвет жалба, подкрепена от 4000 подписа, срещу решението на служебния кабинет за спиране на средствата по Плана за възстановяване, предвидени за изграждане на канализация и локални пречиствателни станции в 4 столични района.

Проектите за изграждане на ВиК-инфраструктура на четирите агломерации са на стойност 200 млн. лв., като Столична община има готовност да ги съфинансира с 42 млн. лв.

Според общинския съветник Анна Стойкова изтъкнатите от вицепремиера Атанас Пеканов аргументи за намаляване на средствата за София в Плана за възстановяване са неоснователни:

„Причините, че има концентрация на проектите за София, са изключително неоснователни, защото над 12 милиарда всъщност е бюджетът по плана за цяла България, а под 5 процента са проектите на София в този план. Става дума за няколко агломерации – 4 от общо 17 за България. Това са Волуяк, Панчарево, Кремиковци и Сеславци и Ботунец“.

Кметът на район „Връбница“ Младен Младенов посочи:

„Много голяма работа години наред и сега изведнъж да ги загърбим и без никакви аргументи да бъдат премахнати, това е просто подигравка със самите граждани. Оставяме ги без вода, без канализация, което не мисля, че е редно“.

Start typing and press Enter to search