Обявяват новите Covid мерки в британските училища

Британският министър на образованието Гавин Уилямсън ще обяви днес, че в училищата ще отпадне правилото за самоизолиране на цяла група ученици, ако един от тях е дал положителен тест. Плановете на правителството от 19 юли да отпадне носенето на маски обаче поражда сериозна загриженост в някои среди.

След като снощи премиерът Борис Джонсън обяви с някои уговорки, че на 19 юли ще паднат почти всички ограничения, днес министърът на образованието ще информира какви точно ще са помените за училищата.

Досегашното правило за самоизолиране на всички, които с в трупа с ученик, дал положителна проба, доведе до хиляди деца, изпратени по домовете им, а това, според властите води до ненужно пропускане на занятия и главоболия за родителите, които трябва да намерят баланса между работа и грижи за децата.

Ето защо това правило ще отпадане и ще се премине към тестване вместо самоизолация за влезлите в контакт със заразен. Друг чувствителен момент е прекратяването на задължителното носене на маски, което засяга и училищата.

Лейбъристите, профсъюзите, регионални кметове и някои учени заявиха, че сега не е времето да се променя правилото за маските, тъй като случаите на заразявания, особено варианта Делта на вируса, продължават да нарастват. Те настояват носенето на маски да остане в сила в градския транспорт и затворените пространства, където няма достатъчно възможности за проветряване.

Start typing and press Enter to search