Очаква се президентът Макрон да обяви леко разхлабване на мерките срещу Covid-19 във Франция

НОВИНИ Очаква се президентът Макрон да обяви леко разхлабване на мерките срещу Covid-19...

Френският президент Еманюел Макрон отново ще направи национално обръщение довечера от 19 ч. по Гринуич за леко разхлабване на коронавирусните ограничения и определяне на насоки в санитарната криза в момент, когато французите се надяват на глътка въздух с наближаването на коледните празници, предаде Франс прес.
Вече е известно какво ще бъде обявено довечера: облекчаването на ограничителните мерки ще стане на три етапа – около 1 декември, преди коледната ваканция и в началото на 2021 г.
Снощи обаче премиерът Жан Кастекс предупреди, че новите мерки ще позволят само “леко смекчаване на карантината”.
Французите искат да знаят какво да правят през коледната ваканция: ще могат ли да пътуват и да се събират с роднини? Вероятно да, но с някои ограничения, евентуален полицейски час и призив за отговорно поведение.
Очаква се Макрон от уикенда отново да отвори търговските обекти, чиято дейност не е от първостепенно значение.
Възможно е да бъдат отново отворени и религиозните сгради, но все още не е сигурно какво ще се реши за киносалоните, театрите и музеите.
Жан Кастекс обаче попари надеждите на кафенетата и ресторантите отново да заработят около 1 декември.
Към днешна дата във Франция все още има 31 449 хоспитализирани пациенти с новия коронавирус, в това число 4438 в реанимация, което е спад спрямо пика на втората вълна на 16 ноември. Броят на починалите е 49 232 и също започва да бележи стабилизиране.

Още теми...