Очакванията за гласуването на българите в Германия и Чикаго

 

В полунощ  изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. На 11 юли нашите сънародници зад граница ще гласуват в рекорден брой избирателни секции. С над 70 000 заявления и над 500 секции, които ще бъдат „автоматично“ разкрити за вота на 11 юли, достъпът до урните зад граница никога не е бил по-лесен. Всичко това е резултат от безпрецедентната мобилизация на българите в чужбина.

 

„В Нюрнберг имаме подадени над 300 електронни заявления, нямаме още потвърждения за броя помещения, а нагласите са за активно гласуване“, каза в „Хоризонт до обед“ Емилия Михайлова, която от 10 години живее в Германия. Тя е учител по театър в българското училище “Дора Габе”- Мюнхен и активно участва в социалния живот на българската диаспора в Мюнхен и Нюрнберг.

„Ние сме предложили на външно министерство наши екипи, а ЦИК ще ги одобри, дали ще има партийни кадри, не можем все още да кажем“, поясни Емилия Михайлова.

„Най- важният въпрос, който стои пред нас е да могат българите да гласуват в спокойна атмосфера. Притеснява ни това, че сезонът е отпускарски и ние много трудно събрахме нашите екипи, затова и гласуването може да е различно. За нас не е важно вече дали партийни членове ще работят или пък ние ще бъдем като доброволци.

Не сме и сигурни дали при нас ще има машини. Притесняваме се, ако машината заради нещо не може проработи, ние сме длъжни да имаме хартиени бюлетини, за да може хората все пак да гласуват“, заяви още Михайлова.

Какви са очакванията на българите в Чикаго за предстоящия извънреден вот на 11 юли. Пред “Хоризонт” те заявиха, че ще гласуват независимо дали с машина или с хартиена бюлетина. Те искат и очакват в родината ни да има промяна към по-добро, за да могат младите хора да се завръщат в България.

Още по темата в звуковите файлове.

Start typing and press Enter to search