Омбудсманът Мая Манолова подкрепи исканията на служителите от столичния градски транспорт на заседанието на транспортната комисия към СОС

„Шофьорите от столичния градски транспорт са абсолютно прави. Те искат достойно възнаграждение, спазване на Кодекса на труда и нормални условия на труд.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти на влизане в Столична община на заседанието на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет /СОС/.

На него присъстваха и служители на столичния градски транспорт, след като вчера Манолова изпрати писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова и до председателя на Постоянната комисия по транспорт и туризъм към СОС Екатерина Йорданова да допуснат по двама представители от гараж на днешното заседание.

Работниците от бранша внесоха в институцията на омбудсмана петиция, подписана от 1 210 шофьори, в която се оплакват от липса на кадрова обезпеченост, полагане на извънреден труд, несъобразяване на разписанията с реалната ситуация на пътя и липса на нормални тоалетни на крайните спирки.
„Ще бъде добре ако общинските съветници и членовете – първо на транспортната комисия, а след това и всички останали, чуят проблемите от първо лице, поставят проблемите на масата и начертаят план за тяхното решаване“, подчерта омбудсманът.

По думите й столичните шофьори в градския транспорт полагат по 350, 500, 700 часа извънреден труд, което е нарушение на Кодекса на труда по отношение на дневните, седмичните и месечните почивки.

„Вместо 9 дни някои от хората в градския транспорт почиват по 3 и по 4 дни в месеца, няма млади хора, които да искат да работят в системата заради ниските възнаграждения и лошите условия на труд“, подчерта общественият защитник.
Според нея проблемът е изключително голям, натрупван с десетилетия и чакащ разрешаване.

„Това е важно и за столичани, защото ако зад волана е шофьор, който е работил без почивка – дневна, седмична, месечна, той е рисков и за себе си и за гражданите на София“, заключи Манолова.

По думите й нейната роля като омбудсман е да бъде медиатор между гражданите и институциите.

„Аз имам ангажимент да защитавам българските граждани, включително 2 млн. столичани. Върша си работата в момента и смятам да си я върша, независимо от това какви избори ще има през тази или през следващата година“, каза на заседанието Манолова.

https://www.ombudsman.bg

Start typing and press Enter to search