Осъдиха Десислава Иванчева на 20 г. затвор на първа инстанция

НОВИНИ Осъдиха Десислава Иванчева на 20 г. затвор на първа инстанция

Специализираният наказателeн съд призна отстранения кмет на район “Младост” в София Десислава Иванчева за виновна в искане на подкуп. Наказанието ѝ на първа инстанция е 20 години затвора и 10 000 лева глоба.

Съдът я лиши и от възможността да заема държавни длъжности.

Нейната заместничка Биляна Петрова получи 15 години затвор, а соченият за посредник в получаването на парите Петко Дюлгеров – 12 години. Двамата ще плащат и глоби.

Иванчева и Петрова отиват отново в ареста. Мярката им за неотклонение “домашен арест” беше изменена в “задържане под стража”.

Иванчева и Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. при показна спецакция в центъра на София, продължила повече от четири часа. В колата на отстранената кметица на „Младост” бяха намерени 70 000 евро в белязани банкноти. Според прокуратурата парите са от подкуп, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му бъде придвижена преписка за строеж. Адвокатът на Иванчева твърди, че следи от фосфоресциращото вещество, с което били маркирани парите, имало само по лицето на клиентката му. Това доказвало, че тя не е пипала банкнотите.

След ареста съдът на няколко пъти отказва да освободи обвиняемите. Пусна ги под домашен арест на 22 декември миналата година.

Соченият за посредник при получаването на подкупа бивш кмет на „Младост” Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания.

Expert.bg

Още теми...