От 1 април стартират безплатни прегледи за щитовидна жлеза и рак на гърдата

ЗДРАВЕ От 1 април стартират безплатни прегледи за щитовидна жлеза и рак на...

Редактор: Александра Никова

450 000 лв. е предвидила Столична община в бюджета си за двете скринингови програми, които стартират на 1 април т. г. Едната е за рак на гърдата, а другата за щитовидната жлеза. В четвъртък на сесията на СОС ще се разгледа доклада за финансирането на профилактичните кампании за двете заболявания. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Прегледите за щитовидната жлеза обхващат общински служители, учители и в транспорта. Те ще се провеждат в Първа и Пета градска болница, и XII ДКЦ в столицата.

Общинското здравеопазване има общо 5 програми за профилактика. Тази за рак на гърдата се провежда от 5 години. От милата пък е за щитовидната жлеза, както и за рак на простатата, прегледи на бял дроб и завършилата за миомна болест.  “Има ресурс и го насочваме към общинските болници, защото всяко заболяване, открито в начален стадии е лечимо”, каза столичният кмет.

Прочети още на: https://stolica.bg/zdrave/ot-1-april-startirat-bezplatni-pregledi-za-shtitovidna-zhleza-i-rak-na-gardata

Популярни

Още теми...