От 5 дo 11 хил. лeвa мeceчна заплата! Вярно ли е?

НОВИНИОт 5 дo 11 хил. лeвa мeceчна заплата! Вярно ли е?

Българската екзекютив сърч асоциация (BESA) публикува годишното си проучване на заплатите на мениджърите и директорите. То е проведено сред компаниите, които използват услуги за директно търсене на висш мениджърски персонал, имат над 300 служители и оборот от поне €10 милиона.

От данните става ясно, че нивата на възнагражденията на управляващите директори, с изключение на чуждестранните такива, са запазили до голяма степен нивата си. От BESA посочват, че отклонения от средните стойности в заплатите се наблюдават в зависимост от сектора, собствеността и размера на компаниите. “Все още имаме компании с чуждестранни ръководители, но разликата в заплатите в нетно изражение сравнена с локални лидери все повече се стопява”, казват от там.

Позиция

Годишен доход 2018

Генерален мениджър / Изпълнителен директор

110 – 135 хил. лева

Управител на център/Site Manager

86 – 104 хил. лева

Оперативен директор (непроизводствени компании)

62 – 74 хил. лева

Плант мениджър

78 – 94 хил. лева

Оперативен директор (производствени компании)

63 – 77 хил. лева

Финансов директор

79 – 98 хил. лева

Търговски директор

78 – 94 хил. лева

R&D/IT Директор

100 – 125 хил. лева

Маркетинг директор

54 – 66 хил. лева

Директор Верига на доставки

45 – 60 хил. лева

Директор Човешки ресурси

59 – 71 хил. лева

В класацията след CEO стои позицията “директор на център” или “ръководител локални операции”. “Тях намираме в предоставянето на услуги за външни клиенти или вътрешно за различни подразделения (ITO, BPO, KPO, VBPO, FAO, HRO организации). Когато става въпрос за технологичния сектор, тези позиции са достигнали върхово равнище, а условията са изцяло различни и индивидуално договорени в зависимост от нивото на бизнес услугата, използваната технология, екипът, който трябва да бъде ръководен, както обхвата и мащаба на работната позиция”, казват от асоциацията.

Сред първите пет остава позицията плант мениджър, което е резултат от голямата активност и конкурентоспособност в промишления сектор. Въпреки това, BESA очаква тази тенденцията да не е водеща заради забавянето на откриването на нови производства./money.bg

skandal.bg

Ако сте пропуснали:

Още теми...