Отпушване на канали без химикали

Ако каналът ви мирише, водата се оттича по-бавно или той е напълно запушен, може да решите да си купите някое от готовите химически решения за отпушване на канали. Трябва да знаете, че този тип отпушване на канали не е напълно безопасен, защото препаратите обикновено съдържат опасни субстанции като киселина и луга. Те могат да ви наранят.

Има някои други натурални алтернативи, към които може да „посегнете“, за да постигнете същия ефект, но на много по-ниска цена. Няма риск и ще спестите пари. Ако съветите, които сме ви предложили не доведат до отпушване на канали, ще трябва да потърсите професионална помощ.

Едно уточнение – много по-лесно е да третирате канал докато е все още функциониращ. Изчакате ли той да се запуши напълно, много по-трудно ще може да премахнете проблема.

Как да предотвратите запушването?

След всяка употреба на мивката, пуснете гореща вода за няколко секунди. Така ще контролирате лошите миризми и ще помогнете на тръбите да останат чисти.

От време на време вливайте в канала силен разтвор от сол и вода, за да предотвратите натрупването на мазнина в канала и тръбите.

Отпушване на канали без химикали

За контрол на миризмите ще ви предложим една проста смес. Излива се 1 чаена чаша лимонов сок или оцет, може да се замени и с една шепа сода за хляб. Просто слагате в канала и оставяте за 30 минути. Това е нужното време да подейства. След като изтече времето, пуснете гореща вода, за да изплакнете нечистотиите.

Ако имате бавно оттичане на водата или пълно запушване, ще ви предложим няколко трика за отпушване на канали.

Понякога е достатъчно да използвате един от онези странни гумени инструменти, които има под всяка мивка. Те правят вакуум, който често е достатъчен, за да избута това, което пречи на водата.

Друг вариант е да изсипете 1 чаена чаша сода за хляб в канала и веднага след това 3 чаши вряща вода. Може да се повтори няколко пъти.

По-силна смес е ½ чаена чаша сода за хляб, последвана от 1 чаша бял оцет в канала. Двете вещества ще направят реакция, която трае няколко минути. След нея излейте 1 литър вряща вода в канала.

В чужбина се срещат и препарати за отпушване на канали, които са на основата на натурални живи ензимни култури, които „ядат“ нещата запушили канала. Те могат да се използват на месечна база, като метод за профилактика. Срещал съм такива в България, но не във всеки магазин.

Накрая и едно предупреждение за содата. Не я използвайте, ако скоро сте сложили някой от препаратите за почистване на канали на киселинна основа, които се продават в магазините. Те ще направят реакция помежду си.

 

Start typing and press Enter to search