ОТСЛАБВАНЕ ЧРЕЗ ПРОМЯНА НА ЧАСОВЕТЕ НА ХРАНЕНИЯТА?

Ново проучване, основано на модел на интермитентното гладуване, показва как модифицирането на времето за закуска и вечеря може да ви помогне да отслабнете.

Интермитентното гладуване е хранителен режим, който позволява на хората да отслабват, като“подтиква“ тялото да премине към изгаряне на мазнини. При този режим се приема храна само в определени часове всеки ден.

Наскоро изследователи от Университета в Съри във Великобритания, провеждат проучване, при което част от участниците са помолени да се отклонят от времето, в което обикновено биха се хранили, за да разберат как това би повлияло на теглото на човека. Екипът работи с първоначална кохорта от 16 участника, от които 13 успешно са завършили проучването, продължило 10 седмици.

Участниците са разделени на две групи. Първата група са помолени да закусват 90 минути по-късно, отколкото обикновено, и да вечерят 90 минути по-рано. Участниците във втората група са били контроли и са продължили да се хранят по едно и също време според обичайните им навици. Установено е, че участниците в първата група са загубили повече от два пъти повече наднормено тегло в сравнение с контролите.

Въпреки че изследването е малко, то ни предоставя разбиране как незначителни промени в храненето могат да имат сериозна полза за организма, отбелязват авторите. Но се оказва, че спазването на подобен режим не е толкова лесно. От всички участници 57% заявяват, че няма да могат да продължат да се хранят според експерименталния график след срока на изследването, тъй като променените времена на хранения пречат на обичайните им ежедневни ангажименти. В същото време 43% признават, че ще се радват да продължат подобна диета, ако е по-гъвкава.

Резултатите от проучването предполагат в бъдеще да се проведат по-задълбочени проучвания на ефектите от интермитентното гладуване.

Източник medinfo.bg

Start typing and press Enter to search