Пак загубихме къде са някакви милиони!

НОВИНИ Пак загубихме къде са някакви милиони!

Държавата търси къде са милионите, отпуснати за водната криза в Хасково

Община Хасково на прицела на контролните органи. Държавата разследва къде са близо 2-та милиона лева, отпуснати преди година и десет месеца за спешно решаване на кризата с урана във питейната вода.

От април 2017 г. водата от чешмите в Хасково е забранена за пиене и готвене заради уран и алфа активност над нормата. От тогава градът е на водоноски.

За да реши проблема с хасковската вода, през май 2017-а правителството отпусна на кметството 2 милиона лева, с които по спешност трябваше се построят осем дублиращи кладенеца и два водопровода. Година и десет месеца по-късно са готови само четири кладенеца.

Един от водопроводите, който трябва да докара чиста вода до Хасково, все още е в строеж. Заради забавянето в кметството започна проверка, разпоредена от премиера.

„Появиха се много проблеми, свързани с водовземането. Там бих искал да спомена, че това се дължи на ВиК оператора, който дълги години е нямал разрешение от “Басейнова дирекция” за водовземане”, обясни кметът на Община Хасково Добри Беливанов.

„Едното няма нищо общо с другото. И пет разрешителни да имах, при едни нови съоръжения, които се изграждат, се прави нов хидрогеоложки доклад. Включва се новото съоръжение и се издава ново разрешително за водовземане”, коментира от своя страна управителят на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков.

На този фон вече година никой не проверява водата в града. Уранът в хасковската вода влезе и в полезрението на прокуратурата, но разследването не откри виновен.

 

http://www.bnews.bg

Популярни

Още теми...