Пакистанският топалпинист Али Садпара и синът му ще направят тази зима опит на К2

НОВИНИ Пакистанският топалпинист Али Садпара и синът му ще направят тази зима опит...

След няколко седмици в Пакистан започват две експедиции, които тази зима ще приковат вниманието на световната алпийска общност. Едната – голяма, организирана от непалска агенция, в която има представители на 12 националности (сред тях и българинът Атанас Скатов), а другата – състояща се от един исландец и двама пакистанци. Участниците в двете експедиции ще се опитат да осъществят цел, недостижима досега в историята на височинния алпинизъм, въпреки многогодишните опити на елитни алпинисти от цял свят – зимно изкачване на К2, последният осемхилядник, неизкачен в най-тежкия сезон. 

По-малката експедиция ще бъде ръководена от пакистанския топ алпинист Али Садпара, считан за герой в родината си, който вече има редица постижения в зимните изкачвания на високи върхове. 

Роден е в бедно селце в Северен Пакистан през 1976 г. Осем от 11-те му братя и сестри умират при раждане или от различни заболявания – нещо често срещано в района. Али е последното дете в семейството и майка му Фатима го кърми до 6-годишна възраст, за да го направи силен.

Като дете Садпара се надбягва по планинските пътеки с козите, които пасе. После става височинен носач – пренася товари, фиксира въжета, помага на клиентите от останалата част на света да изкачват високи върхове. След 2006 г. участва в редица експедиции, като успява да изкачи осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Гашербрум 2, достига до 8350 м на К2, но се налага да се съобрази с нуждите на клиентите си и изкачва върха по-късно, през 2018 г. През 2017 г. стъпва на Броуд Пик, а миналата година изкачва още 3 осемхилядника – Лхотце, Макалу и Манаслу. Общо 8 от 14-те най-високи върха на планетата. Най-значимото му до момента постижение, обаче, е първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат, осъществено през 2016 г. с испанеца Алекс Чикон и италианеца Симоне Моро*. Част от разходите по експедициите си Садпара плаща с припечеленото от воденето на клиенти по високите върхове, а друга част се поема от пакистанската армия, тъй като в бедната икономически страна намирането на спонсори е мисия невъзможна. Али Садпара участва и в много спасителни операции**.

Тази зима 44-годишният пакистанец и 20-годишният му син, който миналата година също изкачи К2, се отправят отново натам, с надеждата да осъществят своята най-голяма мечта. 

Интервю на Таня Иванова
Г-н Садпара, кога започва експедицията до К2?
На 25-и (ноември – бел.ред.). Моят приятел Джон Снори от Исландия ще пристигне на 22-ри в Исламабад, на 23-и – в Скарди, и мисля, че на 25-26-и започваме трекинга до Базовия лагер.

Колко души ще включва тази експедиция – Вие, Джон Снори, кой друг?
И Садджид, моят син. Ще направим опит по реброто Абруци. На К2, особено през зимата има много силни ветрове – това е най-големият проблем, много, много силни ветрове. Има два маршрута – единият е на Чесен, а другият е класическият. Говорихме с организатора на другата експедиция – те са много, ние сме само трима, а да фиксираш въжета до Лагер 1, Лагер 2, Лагер 3 и т.н. е много трудно, затова избрахме класическия маршрут.

Ще използвате ли допълнителен кислород?
За наша сигурност, ще вземем една бутилка с нас. Този път така го чувствам. Преди не съм използвал – през 2018 г. качих К2 без допълнителен кислород, през 2019 г. – Лхотце. Тогава изкачих много бързо Лхотце и два дни по-късно Макалу, без допълнителен кислород. Но този път ще вземем с нас една бутилка – за всеки случай, ако възникне проблем.

Какво мислите за другата експедиция на К2 тази зима. Има ли някой шанс да изкачи върха?
Да, има. Аз започнах със зимните изкачвания през 2009 г. Тогава с полската експедиция направихме опит на Броуд Пик, през 2012 г. – отново. С поляците бях и когато изкачиха през зимата Гашербрум 1. През 2015 г. беше зимният опит на Нанга Парбат, зимата на 2016 г. – осъществихме първото зимно изкачване на този връх. През зимата на 2017-а/2018-а беше опитът на Еверест с Чикон и изкачването ни на Пумори. Опитът ми показва, че за тези неща трябва да имаш много голям късмет – понякога метеорологичните условия са добри, но силните ветрове са голям проблем. После, зависи от екипа, с който си, но тази година участват добри алпинисти, силни шерпи, организаторите са много опитни хора, особено Дауа Шерпа. Така че, ако е рекъл Господ, може би ще успеем да изкачим К2.

Защо се решихте да участвате в организирането на тази експедиция? Заради Снори или искате първото зимно изкачване на пакистанския първенец все пак да е дело на пакистанец?
Това е моя мечта. До 2009-а нямаше зимни изкачвания в Пакистан, след това направих много опити и изкачвания. Беше много трудно, бил съм в много тежки ситуации, на Гашербрум 1 ми измръзнаха почти всички пръсти на ръцете и на краката, но експедициите ме правят щастлив. Това е моята мечта.

На снимката: Даниеле Нарди и Али Садпара

През 2016 г. записвате първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат с испанеца Алекс Чикон и италианеца Симоне Моро. Участвате в много експедиции с европейци – каква е разликата между Вас и тях във високата планина?
През 2015 г. направихме неуспешен опит с Алекс Чикон и с Даниеле Нарди от Италия. Година по-късно аз, Алекс и Нарди отидохме отново. Симоне Моро и Тамара Лунгер тогава правиха опит по друг маршрут. Нарди прекрати участието си и тогава Симоне и Тамара се присъединиха към нас. Опитът ми показва, че ние – европейци, шерпи, пакистански височинни водачи и други, сме като едно голямо семейство.

Осем от Вашите 11 братя и сестри са починали от различни болести или при раждане и това е било нещо обичайно за селото, в което сте роден. Как това повлия на кариерата Ви в планините? Вашата майка е направила всичко възможно, да Ви опази жив, Вие пък сте избрали най-рискования може би начин да живеете живота си…
Преди да започна своята кариера в планините, семейството ми искаше да си намеря някаква работа, да правя някакъв бизнес, но аз не исках това и избрах планините. През 2006 г. изкачих Гашербрум 2 и други върхове, а през 2009 г. се насочих към зимните изкачвания. Тогава майка ми, баща ми и особено съпругата ми – тя ми каза: “Али, ако искаш да изкачваш върхове през лятото – добре, но защо ти е да опитваш през зимата? Имаме 4 деца…”. Тогава й отговорих: “О, но ти не знаеш истината за летните и зимните изкачвания. През лятото се катерим с много повече риск – има големи сераци, които падат, а пък зимата всичко е замръзнало, няма ледопади…”. Тя ме попита радостно: “Вярно ли е това?” и аз й отговорих: “Ами да, вярно е.” Така минаха няколко експедиции, всичко беше наред, е, с малки измръзвания. После, през 2012 г. моят приятел Нисар Хусейн, с когото бяхме изкачили много върхове, изчезна по време на експедиция до Гашербрум 2. Тогава получих измръзвания на пръстите и когато се прибрах, жена ми ме попита: “Али, защо каза, че зимата е по-добре?”. Тя разбра, че съм я излъгал и започна да живее в страх. Да… (Смее се.) Има много такива истории в нашия живот, мадам.

На снимката: Алекс Чикон и Али Садпара

А коя е голямата Ви мечта – да изкачите всички 14 осемхилядника ли?
Да, това е голямата ми мечта, надявам се да имам възможност да направя всичко това, а сега – зимно изкачване на К2.

Макар да изкарвате хляба си с това, казвате, че не го правите за пари. За какво, тогава?
Такива са нашите проблеми, нали знаете… Преди години един приятел, иранец ми каза: “Али, ние с теб се съревноваваме. Ти си от Пакистан, аз – от Иран, досега никой мюсюлманин не е изкачил всички осемхилядници”. Миналата зима, когато посетих със семейството си Иран, Азим ме попита колко от тях съм успял да изкача, отвърнах му – осем. Той вече беше изкачил всички и ме попита защо не съм ги изкачил и аз, а аз му отговорих: “Азим, ние сме различни – от Иран и от Пакистан, както и европейците, живеем в различни условия, тук няма спонсори. Аз работя като носач”. Преди няколко години бях на Макалу с една американка, която под върха не се почувства добре и ми каза, че иска да слизаме. Оставаха стотина метра, но се върнахме. По-рано, през 2014 г. имах подобен случай и на К2. Ето това правим ние, височинните носачи и шерпите. А и в нашата страна имаме проблем с намирането на спонсори, няма разбиране в обществото за нашата работа.
===
* През февруари 2016 г. Али Садпара, Алекс Чикон и Симоне Моро осъществяват първото в историята зимно изкачване на Нанга Парбат, без допълнителен кислород. Партньорката на Моро – Тамара Лунгер, се отказва на по-малко от 100 метра под върха. Българската публика се е срещала Алекс Чикон, Тамара Лунгер, Симоне Моро и Том Баларад, които са били гости на Банско филм фест.

На снимката: Чикон, Лунгер, Моро и Садпара

**Миналата година Садпара участва в издирването на изчезналите под Нанга Парбат топ алпинисти Даниеле Нарди и Том Балард – телата им бяха открити над Лагер 3, на около 5900 метра височина. 

На 25 януари 2018 г. французойката Елизабет Револ и полският алпинист Томаш Мацкиевич изкачват Нанга Парбат и така записват второто в историята зимно изкачване този връх. На слизане Мацкиевич умира, а Револ е спасена от участниците в полската национална експедиция, която тогава прави опит за първо зимно изкачване на К2. В спасителната операция се включват Адам Биелицки, Денис Урубко, Ярослав Ботор и Пьотрек Томала. В организирането на акцията участва и пакистанецът Али Садпара.

На 16 май 2019 г. българинът Иван Томов изкачва Лхотце без допълнителен кислород и без личен шерп. Така 35-годишният русенец става третият българин, стъпил на върха и вторият (след Христо Проданов), сторил това без допълнителен кислород. По време на цялата експедиция Томов е с кашлица. На слизане проявява симптоми на височинна болест. Опит да му помогнат правят няколко души, сред които и Али Садпара, но на 17 май българинът умира в района на Лагер 4. 

Снимките са от личния архив на г-н Садпара.
Интервюто можете да чуете в звуковия файл по-горе.
Атаката на К2 и от двете експедиции се очаква в началото на следващата година, като за зимно изкачване се приема онова, което е осъществено до месец март. 
От фирмата-организатор на по-голямата експедиция съобщиха за БНР, че техните клиенти се очаква да пристигнат в Исламабад на 19-20 декември. Това означава почти месец разлика във времето между двете експедиции. Развитието им можете да следите в рубриката ни “Екстремните спортове”.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

Боровец, Банско и Пампорово отговарят напълно на Covid изискванията

По повод призива на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти в Европейския съюз през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса, пресцентърът на Министерството на туризма заявява, че към днешна дата ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания.

Опазването на човешкия живот и здраве е водещо в работата екипа на Министерството на туризма в настоящата ситуация и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки, подчертават от ведомството.

От там припомнят, че още на 21 октомври със заповед на министъра на туризма са въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове, отнасят се до броя на пътуващите в тях, задълженията на ски гардеробите и броя на обучаваните в една група на ски училищата.

Както през летния, така и през зимния сезон България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни.

Депутатите приеха държавния бюджет за следващата година

Близо 48 милиарда лева е държавният бюджет за следващата година. Днес народните представители окончателно приеха финансовата рамка. Предвидените разходи са в размер на 52,5 милиарда лева. Посетете КИС 13 на https://kiss13.net и във Facebook: https://facebook.com/kiss13tv/ Виж още новини от Русе, Разград...

СДС: Предупредихме, че потенциалният инвеститор за летището в Русе не е надежден

За да стане Русе транспортен център трябва да има действащо летище. Така от групата на СДС в Общинския съвет коментираха невъзможността на този етап от страна на инвеститора да получи нужния сертификат от държавата. Още през февруари, когато Общинският...

Заседание на Общински съвет – Търговище /26 ноември 2020/

Пълен запис от провелото се на 26 ноември редовно заседание на Общински съвет - Търговище. Посетете КИС 13 на https://kiss13.net и във Facebook: https://facebook.com/kiss13tv/ Виж още новини от Русе, Разград и Търговище на https://kiss13.net/

5 души с COVID-19 са починали в областите Разград и Търговище за ден

Три смъртни случая на пациенти с COVID-19 са регистрирани в Разградско през последното денонощие. Двама души са починали и в област Търговище. В Лудогорието новите случаи на COVID-19 са 26, а в Търговищко - 18. Посетете КИС 13 на https://kiss13.net...
- реклама -

ОЩЕ

Боровец, Банско и Пампорово отговарят напълно на Covid изискванията

По повод призива на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти в Европейския съюз през следващите месеци с оглед ситуацията с коронавируса, пресцентърът на Министерството на туризма заявява, че към днешна дата ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания.

Опазването на човешкия живот и здраве е водещо в работата екипа на Министерството на туризма в настоящата ситуация и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки, подчертават от ведомството.

От там припомнят, че още на 21 октомври със заповед на министъра на туризма са въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове, отнасят се до броя на пътуващите в тях, задълженията на ски гардеробите и броя на обучаваните в една група на ски училищата.

Както през летния, така и през зимния сезон България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни.

Депутатите приеха държавния бюджет за следващата година

Близо 48 милиарда лева е държавният бюджет за следващата година. Днес народните представители окончателно приеха финансовата рамка. Предвидените разходи са в размер...

СДС: Предупредихме, че потенциалният инвеститор за летището в Русе не е надежден

За да стане Русе транспортен център трябва да има действащо летище. Така от групата на СДС в Общинския съвет коментираха невъзможността на...

Заседание на Общински съвет – Търговище /26 ноември 2020/

Пълен запис от провелото се на 26 ноември редовно заседание на Общински съвет - Търговище. Посетете КИС 13 на https://kiss13.net и във Facebook:...

5 души с COVID-19 са починали в областите Разград и Търговище за ден

Три смъртни случая на пациенти с COVID-19 са регистрирани в Разградско през последното денонощие. Двама души са починали и в област Търговище....

Прекратиха процедурата за концесия на бившата Земеделска банка в Търговище

Прекратиха процедурата за концесията на сградата на бившата Земеделска банка в Търговище. Решението бе взето днес на редовното заседание на Общинския съвет,...

Разградчанин е загинал при катастрофа рано тази сутрин

56-годишен мъж от Разград загина в тежка катастрофа на пътя между селата Ясеновец и Малко Йонково. Сигналът за пътно-транспортното произшествие е подаден...

Кинезитерапевт вече месец е на първата линия в битката с COVID-19 в Търговище

Почти месец кинезитерапевт помага на лекарите в COVID отделението на болницата в Търговище. Стойчо Русев е решил да остане в инфекциозното отделение...