Папа Франциск пристига в България

Негово Светейшество Папа Франциск пристига днес на апостолическо пътуване в България с папска свита, съставена от 35 души – най-висши представители на Светия престол, съобщи правителствената информационна служба.

Нивото на делегацията е по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри – префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох – председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара – заместник-държавен секретар, с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър – секретар за отношенията с държавите, с ранг министър на външните работи, монсеньор Гуидо Марини – главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсеньор Маурицио Руеда.

Папа Франциск ще бъде посрещнат на летище София от министър-председателя Бойко Борисов, който ще му подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

След посрещането на правителствения ВИП от министър-председателя Бойко БорисовПапа Франциск ще има среща с президента Румен Радев, с гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово светейшество българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще отправи молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Св. Александър Невски“.

В 13.00 часа днес Папа Франциск ще произнесе на площад „Св. Александър Невски“ неделната молитва „Царице небесна“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. Молитвата „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България. Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато Папа Франциск я произнася, на сцената на площад „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти десет години – от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат. Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. Накрая Папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на площад „Княз Александър Първи“. Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия отец, като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.

На 6 май Папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“, след което в гр. Раковски ще отслужи Света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души. С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски.

Посещението на Папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на площад „Независимост“ в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различни вероизповедания. Шест деца – техни представители, ще държат запалени факли – символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози – символ на България.

Католическата църква в България ще подари на Папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър или Несебърската Богородица, съобщи за БТА монсеньор Христо Пройков – апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. Той обясни, че копие на иконата на Света Богородица от Несебър е носил винаги със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през миналия век. Той по-късно става папа Йоан 23-и и като такъв винаги е бил с тази икона – до последния ден на живота си, обясни епископ Пройков.

Мотото на апостолическото пътуване на Папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и „Мир на земята“ /Pacem in terris/, който е наричан „българският папа“. Това е енцикликата, която Анжело Ронкали пише и тя е актуална и до днес, отбеляза монсеньор Пройков. Той подчерта, че по този начин Папа Франциск „върви по стъпките на Анджело Ронкали у нас и приема заглавието на енцикликата „Мир на земята“, като мото на посещението си в България“. В официалното лого на апостолическото пътуване на Папа Франциск у нас е изобразено земното кълбо, върху което нашият регион е озарен от особена благодатна светлина, а глобусът е обгърнат от надписа на енцикликата на Свети папа Йоан 23-и „Мир на земята“ – на български и на латински език. Има и две ръце, символизиращи грижите и молитвата за опазването на мира на Земята, които зависят от всеки от нас, а нашият регион по Божията милост съхранява мира, пази го и го разпространява. Цветовете на логото са в тоновете на българския трибагреник и на флага на Ватикана.

Папа Франциск беше избран за глава на Римокатолическата църква на 13 март 2013 г., а интронизацията му беше на 19 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени. Когато Папа Францискговори за социална справедливост, призовава хората на първо място да разберат катехизиса, да преоткрият десетте Божии заповеди и блаженствата. Неговата препоръка е: ако следвате Христос, разбирате, че „погазването на достойнството на човека е сериозен грях“.

Start typing and press Enter to search