Пъпешът – нов хит в схемата за точене на евросубсидии

Една пета от бостаните са концентрирани в Пловдивска област

от Мария Петрова/marica.bg

След бума с тиквите, с които се източиха стотици лева евросубсидии през 2016 г., сега лесни пари се правят с пъпешите. По данни на Министерството на земеделието след старта на обвързаната подкрепа площите на всички подпомагани зеленчуци полско производство нарастват. Най-значително бе увеличението при тиквите – 504%, следвано от пъпешите с 204%, дините – със 185%, градинският фасул – със 166%, и градинският грах -с 98%. По-късно субсидиите за тикви, грах и зелен фасул бяха елиминирани, но не и за пъпешите.

Справка в Държавен фонд „Земеделие“ показва, че една пета от площите с пъпеши са концентрирани в Пловдивска област.

В тази връзка попитахме колко са били заявените за подпомагане по обвързаната подкрепа площи с пъпеши в страната и в частност за област Пловдив през последните 2 години.

Ето и отговора на фонда:

През 2017 г. в страната по Схемата за обвързано подпомагане за главесто зеле, дини и пъпеши са заявени за подпомагане 2653,81 ха, засадени с пъпеши. Площите са декларирани от страна на 1065 земеделски производители. Заявените за подпомагане площи с пъпеши в област Пловдив за 2017 г. по схемата са 652,31 ха. Те са декларирани от 168 земеделски стопани.

През 2018 г. по груповата схема за обвързано подпомагане за главесто зеле, дини и пъпеши за подпомагане са заявени 2555,35 ха, засадени с пъпеши. Площите са декларирани от страна на 949 земеделски производители. Заявените за подпомагане площи с пъпеши в област Пловдив за 2018 г. по схемата са 661,07 ха. Те са декларирани от 166 земеделски стопани.

Миналата година в рамките на схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) субсидията бе 735,49 лв./ха за първите 30 ха и 490,33 лв./ха за допустимите площи по схемата над 30-ия хектар. Това означава, че фермер, засадил 500 дка бостан, само от субсидията получава над 30 000 лв.

За съживеното производство на пъпеши у нас коментира доц. д-р Петър Чавдаров, ръководител отдел „Растителна защита“ към Института по растителни и генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово. В рамките на открит ден той представи резултатите от демонстрационни полета с пъпеши и пипер, подхранвани с водоразтворими торове, както и нови технологии при двете култури.

Ученият разказа, че в края на 90-те години на м.в. в района на Садово нямало семейство, което да не гледало между 5 и 10 декара с пъпеши. Появило се обаче заболяване, което отказало хората да ги сеят. След като започвало масовото загиване на пъпешите по неясни причини, Петър Чавдаров започнал да ги изучава детайлно, а проучванията продължили от 2003 до 2009 г. Така станал откривател на гъбата, която причинявала увяхването по пъпешите и която почти ликвидирала производството. Вследствие на това той защитава дисертация на тема „Фузарийно увяхване по пъпешите в България“, с която много се гордее.

Доц. Чавдаров е доволен, че производството на пъпеши се съживява, но има и едно наум – че доста таритаки са станали земеделски производители само за да са в играта със субсидиите.

Start typing and press Enter to search