Първан Симеонов: Няма опасност от Covid при екзитпола

Партньор на БНР е агенция “Галъп”, която ще следи движението на вота и разпределението на силите към бъдещите мандати за 46-ото НС.
Директорът на агенцията Първан Симеонов обясни:

“По традиция “Галъп Интернешнъл Болкан” ще кани в различни секции в страната, съставляващи представителна извадка, избирателите, през определена стъпка, да повторят вота си абсолютно анонимно, лично и следователно – запазени от коронавирусната опасност.

Така през определени интервали от време ние ще знаем междинни резултати, които, разбира се, в съответствие с българското законодателство ще останат само за наше изследователско ползване, а не за публикация. Това ще ни позволи към 20.00 ч. да публикуваме първи прогнозни данни, след което да започнем да публикуваме данни от паралелно броене. Искрено се надявам, че новите технологии, свързани с машинния вот, няма да повлияят негативно на паралелното броене, каквито опасения имаха всички агенции, работещи на терен. Благодарение на ЦИК, надяваме се, възможните проблеми ще бъдат изчистени. Така в късните вечерни часове ние ще знаем и предварителните резултати от паралелното броене.

Чрез екзитпола ние ще имаме по-бързо резултатите, още в 20.00 часа ще имаме ориентир какво се е случило, но второ място – екзитполът и паралелното броене са още една гаранция за честността на вота, а на трето място, нашата агенция,  заедно с БНР и още няколко медии от миналите избори, успяхме да хванем доста важни процеси в изборния ден и се надяваме и сега да бъдем полезни на БНР и слушателите“, посочи в „Рано в неделя“ Първан Симеонов.

Призовавам всички избиратели, които бъдат поканени от актьорите на агенциите, да повторят своя вот в анкетата за самопопълване. Хартиена е анкетата, с урна. Все още екзитполът не се прави машинно. Призовавам всички избиратели да се отзовават, защото екзитполът е изследване, което е още една гаранция за честността на вота и прекрасна възможност още в 20.00 ч. ние да знаем разпределението на силите.

 

Тъй като става дума за абсолютно анонимно, самостоятелно занимание, е минимизирана опасността от каквато и да било зараза. Взети са всички мерки.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search