Първата джамия в Атина отвори врати

Петъчна молитва се проведе за първи път днес в първата финансирана от държавата джамия в гръцката столица, открита тази седмица след дългогодишно отлагане, съобщава “Асошиейтед прес”.
Проектът за изграждане на джамия в Атина отне на страната 14 години и беше спъван многократно от протести, политически спорове и отлагания в преобладаващо православната страна. Парламентът в крайна сметка одобри стоежа й през август 2016 г.
Джамията, построена в предимно индустриален район на столицата, вече предоставя официално място за религиозни дейности на мюсюлманската общност в Атина, състояща се основно от мигранти и посетители. Досега общността използваше неофициални молитвени помещения, разположени в изоставени складове или подземия, което понякога предизвикваше напрежение и протести.
Членовете на мюсюлманската общност твърдят, че новата джамия, макар и далеч от съвършенството, все пак е добро начало.
“През цялото това време се молехме в подземия. Това е велик ден за нас”, казва Анна Стаму, представител на Асоциацията на мюсюлманите в Гърция. Тя казва, че джамията има “много недостатъци и проблеми, които трябва да бъдат решени”, включително малкия капацитет, “но това е много солидно начало”.
Стаму посочва, че мюсюлманската общност в Атина възлиза на около половин милион души, а капацитетът на новата джамия е едва за 300 мъже и 50 жени. “Тя няма да служи на всички, това го знаем, но все пак е едно добро начало”, отбеляза тя.
Допълнителни ограничения за броя на хората, допускани в религиозните храмове в Гърция, са наложени и заради пандемията от коронавирус. От утре всички храмове в страната, включително църкви и джамии, ще провеждат религиозните служби без присъствието на вярващи.

Start typing and press Enter to search