Първата по рода си Възрожденска библиотека откриха в начално училище в Плевен

Първата по рода си Възрожденска библиотека, наречена „Книжици за прочитъ”, беше открита в плевенското Начално училище „Христо Ботев” по случай 3 март. Тя ще е достъпна за всички 450 ученици в училището. Намира се до входа на сградата, а първите книги в нея са дарени от родители, бивши ученици и възпитаници на училището.

Възрожденската библиотека беше открита с атрактивно представяне на историята на писмеността от плевенския художник Диян Павлов – Джими. Тя носи името на периодично издание от 1896 година, излизало в Солун – „Книжици за прочитъ”. Най-много са книгите, посветени на личности и събития от Възраждането.

Венислав Атанасов, 4 клас: Ще ми бъде интересно да прочета някои от тях. Аз обичам да чета книги за историята, за царете.

Сред най-ценните дарения са „Записки по българските въстания” от 1901 година, подарен от възпитаник на училището и 130-годишното томче „Отбраната на Плевен”, донесено от родител. Четвъртокласничката Мария-Василия дори вече е избрала първата книга, която ще прочете – „Забравени страници за незабравени българи”.

Мария-Василия Пахарска, 4 клас: Както е написана с азбуката от старо време е много хубава и много уютна. Според мен много деца ще идват тук, защо тя създава възрожденска атмосфера.

Директорът на училището е убеден, че книгите ще са интересни за децата.

Цветелин Горанов, директор на училището: Всяко междучасие, когато имат свободно време, между смените, учениците да могат да идват, да вземат книги, да четат, ще направим и копия.

В библиотеката може да се прочетат не само книги, а и документи от историята на училището – като оригиналното свидетелство за завършен първи клас на ученик от първия випуск през 1932 година.

Вижте и репортажа на БНТ

Start typing and press Enter to search